appelcake recept

Koolhydraatarm appelcake recept

Laatste update: 10 augustus, 2022 | Geen reacties

Zo langzamerhand beginnen er steeds meer appels rijp te worden, dus is het tijd om er iets mee te doen. Dit appelcake recept is koolhydraatarm en eenvoudig om te bereiden. Bovendien bevat het echte, lekkere appels! Je vraagt je misschien af of appels wel koolhydraatarm zijn, maar dat antwoord ligt wat genuanceerder. Op zich bevatten appels namelijk wel wat koolhydraten, maar in verhouding tot een reguliere appelcake, bevat deze cake een stuk minder koolhydraten en kan je het recept dus prima combineren met een koolhydraatarm dagmenu. Zolang je maar een stukje per dag eet, natuurlijk!

  • Dessert, gebak
  • Bereidingstijd: 55 minuten
  • Aantal porties: 8 stukjes
  • Koolhydraten per portie: 16,7 gram

TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>

De ingrediënten van het appelcake recept

  • 3 appels, in dunne plakjes gesneden
  • 140 gram amandelmeel
  • 25 gram kokosmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl xanthaangom*
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 50 gram boter of ghee op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gram suikervrije zoetstof
  • Sap van 1,5 citroenen
  • Een snufje zout

*: Je kan eventueel ook 1/2 tl maïzena of tapiocameel gebruiken

De bereidingswijze

  1. Allereerst verwarm je de oven voor op 170 graden waarna je een vel bakpapier in een ovenschaal legt. Een rechthoekige of vierkante schaal is prima.
  2. Daarna doe je de amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder, xanthaangom, kaneel en een snufje zout in een kom en zet je deze opzij.
  3. In een andere kom mix je met een handmixer de zoetstof en boter tot het luchtig is. Voeg daarna, al mixende, de eieren toe en voeg dan op het einde het vanille extract toe.
  4. Vervolgens doe je de helft van het citroensap erbij en schep je, beetje bij beetje, de droge ingrediënten door de kom tot alles erin zit. Daarna doe je de rest van het citroensap erbij.
  5. Daarna roer je de appel plakjes door het beslag. Let erop dat de plakjes niet aan elkaar blijven zitten, maar zelf los in het beslag terecht komen.
  6. Schep het beslag in de ovenschotel en zet deze een paar keer wat harder neer op het aanrecht om eventuele belletjes eruit te slaan. Zet de schotel vervolgens voor 35 minuten in de oven of tot een satéprikker er droog uitkomt. Laat de cake dan nog even afkoelen en serveer daarna met een beetje kaneelpoeder erover. Geniet ervan!

De voedingswaarden

Aantal porties: 8 stukjes
Calorieën per portie: 244
Koolhydraten: 16,7 gram
Vetten: 11,8 gram
Eiwitten: 6,7 gram

Veelgestelde vragen

  • Mijn appelcake recept is nog erg nat, wat nu? Alle ovens werken anders, dus het kan best zijn dat je cake na 35 minuten nog niet helemaal gaar is. Je kan dan het beste de oven nogmaals op 170 graden zetten en de cake steeds voor 5 á 10 minuten erin zetten. Vlak voor de timer om is, check je met de satéprikker om te zien of de vulling al is gestold. Zo niet, dan gaat deze er nog wat langer is. Zo wel, dan kan je deze eruit halen.
  • Welke appelsoort heb ik nodig? Je kan in principe elke appelsoort gebruiken. Zelf vind ik Elstar altijd een goede variant, maar Granny Smith of Jonagold zijn ook erg lekker.

Tips voor het maken van het appelcake recept

TIP 1: Bewaren voor later
Wil je de cake bewaren voor speciale momenten? Dan kan je deze prima invriezen! Zorg ervoor dat de cake al gesneden is en in een goede container of Tupperware bakje zit. Daarna kan je deze tot wel 2 maanden invriezen. Je kan ze ook in de koelkast bewaren voor ongeveer 5 dagen.

TIP 2: Extra smaakje
In plaats van vanille extract kan je ook een ander of een extra smaakje aan de cake toevoegen. Zo kan je bijvoorbeeld een extra appel extract toevoegen, of lekker wat bourbon voor een rum-appeltaart smaak. Geniet ervan!

TIP 3: Gelaagde appelcake
Je kan ook een appelcake in laagjes maken door een klein beetje beslag door de appelplakjes te mengen en deze dan op de bodem van de cakevorm neer te leggen. Daarna schenk je de rest van het beslag eroverheen. Zo heb je een onderste laag van appels, en een lekkere cakelaag bovenop.

Lees ook:

Basisrecept koekjes | Lekker én koolhydraatarm!

Keto kokosijs voor de hete zomerdagen

De lekkerste groente muffin als tussendoortje

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2025 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies