Avocado Sushi | Lekker met bloemkoolrijst en sesam
Laatste update: 1 september, 2023 | Geen reacties
Kun je sushi ook zo moeilijk weerstaan? Met dit avocado recepten plan voor koolhydraatarme avocado sushi kun je ze onbeperkt eten zonder schuldgevoel. Zeker als je toch even lekker wilt snacken maar daarbij ook aan je gezonde eetpatroon wilt blijven denken, is dit recept echt het proberen waard.
- Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 20 minuten
- Aantal porties: 4 rolletjes
- Koolhydraten per rol: 10 gram
TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar
Waarom is avocado zo gezond?
Avocado’s zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond. Ze zijn namelijk een uitstekende bron van goede, onverzadigde vetten. Dit is goed voor het hart en kan zelfs helpen om de cholesterolwaarden te verbeteren. Avocado’s bevatten ook veel vezels, wat de spijsvertering ondersteunt en verzadiging bevordert. Bovendien zijn ze rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamine K, vitamine E, vitamine C, vitamine B6 en foliumzuur, die bijdragen aan een gezond immuunsysteem.
Wist je dat avocado’s meer kalium dan een banaan bevatten? Kalium is erg nuttig voor de regulatie van je bloeddruk, waardoor je deze zeker ook kan eten als je geen trek hebt in een banaan. Bovendien bevatten avocado’s heel veel antioxidanten die het lichaam helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen.
Avocado’s bevatten vrij veel calorieën vanwege hun vetgehalte, maar omdat dit gezonde vetten zijn is het toch een erg nuttig product die past bij vrijwel elk dieet.
Hoe maak je avocado sushi?
Meestal gebruik je plakkerige rijst bij sushi, maar dit bevat vrij veel koolhydraten waardoor het niet handig is om te eten wanneer je op je koolhydraten aan het letten bent. Een goed alternatief hiervoor is bloemkoolrijst. Op zichzelf is bloemkoolrijst vrij korrelig, maar in combinatie met een klein beetje water, azijn en tapiocameel kan je hier een goede vervanger voor plakkerige rijst van maken.
De rest van de sushi kan je maken naar je eigen voorkeur. In dit recept zal ik twee methoden beschrijven om sushi te maken waar je heerlijk van zal smullen.
Wat heb je nodig?
Voor de rijst:
- 300 gram bloemkoolrijst
- 2 el rijstazijn
- 2 tl tapioca meel (of maïzena)
- Een snufje zout
Voor de sushi:
- 2 avocado’s, in kleine reepjes gesneden
- 3 nori vellen
- 1/2 komkommer, in kleine dunne reepjes gesneden
- Vulling ingrediënten naar keus
- Lichte en donkere sesam
De bereidingswijze van de avocado sushi
- Allereerst begin je met het klaarmaken van de rijst.
- Bak de bloemkoolrijst in een koekenpan zonder olie voor ongeveer 3 minuten en blijf continu roeren met een spatel.
- Vervolgens voeg je de rijstazijn en een snufje zout toe. Blijf door roeren voor ongeveer 2 minuten.
- Daarna roer je beetje bij beetje de tapioca erdoorheen tot het een beetje pappig wordt. Haal dan de pan van het vuur en doe de rijst in een kommetje om het af te laten koelen.*
- Daarna ga je verder met de sushi maken. Dit kan op twee manieren.
Manier 1:
- Leg een nori vel neer op een schone en droge ondergrond.
- Breng met een lepel wat bloemkoolrijst aan op het vel en verdeel deze goed.
- Vervolgens leg je de komkommer en avocado neer in een rechte, horizontale lijn op ongeveer 3 cm van het begin van het nori velletje. Als je andere vulling ingrediënten hebt, kan je deze nu ook neerleggen in een horizontale lijn.
- Vanaf die kant begin je met het rollen van de sushi. Dit kan het beste als je een bamboe roller hebt onder je vel, maar het kan ook gewoon met je handen. Druk het stevig, maar niet te hard aan terwijl je rolt.
- Gebruik ten slotte een klein beetje water om het laatste stukje van het velletje aan de rol te plakken zodat je rolletjes goed rond blijven. Snijd de rol in stukjes en leg ze op een bord en garneer met wat sesam.
Manier 2:
- Leg een nori vel neer op een schone en droge ondergrond. Bij voorkeur op een bamboe roller met een velletje vershoudfolie erop.
- Breng met een lepel wat bloemkoolrijst aan op het vel en verdeel deze goed.
- Vervolgens draai je het nori velletje om waardoor de rijst naar de onderkant verplaatst. Doe dit voorzichtig zodat het niet loslaat, daar komt de vershoudfolie goed bij van pas.
- Breng wat avocado en komkommer aan in een horizontale lijn op ongeveer 3 cm van het begin van het nori velletje. Als je andere vulling ingrediënten hebt, kan je deze nu ook gebruiken.
- Vanaf die kant begin je met rollen. Maak gebruik van de vershoudfolie om je handen schoon te houden. Druk het stevig, maar niet te hard aan.
- Snijd daarna de rol in stukjes en dip elke rol in een mix van lichte en donkere sesam en serveer!
De voedingswaarden
Voordat je enthousiast begint te raken over deze avocado sushi recepten, is het verstandig om eerst even een blik op de voedingswaarden te werpen. Het recept is uiteindelijk voor 3 rollen die je in kleinere stukjes verdeeld. De voedingswaarden zijn voor één rol.
Aantal rollen: 3
Calorieën per rol: 193
Koolhydraten: 10 gram
Vetten: 15 gram
Eiwitten: 5 gram
Veelgestelde vragen
- Waar kan ik nori vellen kopen? De meeste supermarkten verkopen inmiddels nori, maar je kan ze ook altijd los kopen bij een Toko bij jou in de buurt.
- Hoelang kan ik de sushi bewaren? Je kan de sushi bewaren voor maximaal 2 á 3 dagen in de koelkast. Het lekkerst is echter om ze vers te eten. Gebruik je rauwe vis bij je sushi? Eet het dan binnen één dag!
Tips voor het maken van de avocado sushi
TIP 1: Bamboe rolmatje en vershoudfolie
Als je vaak sushi maakt, investeer dan in een bamboe rolmatje. Het maakt het rollen veel eenvoudiger en zorgt voor strakkere sushirollen. Ze kosten vaak maar een paar euro bij de toko en gaan heel lang mee. Als je kiest voor de tweede manier van rollen, waarbij de rijst aan de onderkant komt, is vershoudfolie een handig hulpmiddel om de sushirollen strak en netjes te houden. Het voorkomt dat de rijst aan je handen blijft plakken.
TIP 2: Varieer met de vulling
Wees creatief met je vulling! Voeg ingrediënten toe zoals wortelreepjes, verse kruiden zoals koriander of basilicum, gebakken tofu of vis als je niet vegetarisch bent. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan ook kiezen voor zalm of tonijn als topping voor op je sushi, zeker bij methode 2!
TIP 3: Ga voor echt vers!
Zorg ervoor dat je verse avocado’s en komkommers gebruikt voor de beste smaak. Rijpe avocado’s zijn het gemakkelijkst te snijden en hebben een romige textuur.
Bekijk ook:
Koolhydraatarme smoothie maken met kokos? Heerlijk als ontbijt!