bloemkool puree

Romige en goed gevulde bloemkool puree

Laatste update: 7 december, 2022 | Geen reacties

De Kerst komt er weer aan en dat betekent een groot diner met vrienden en/of familie! Wij vieren Kerst vaak heel uitgebreid en gaan dan gourmetten met familieleden of we maken een gangenmenu vol lekkers waar je de rest van de avond van kan genieten. Voor de mensen die deze Kerst koolhydraatarm gaan vieren, bestaan hier prima oplossingen voor. Denk hierbij aan lekker veel kip, veel bloemkool(rijst) of geroosterde groenten in plaats van krieltjes. Vandaag deel ik graag deze bloemkool puree met jullie! Je kan de basis laten zoals die is, maar ik schrijf er ook een “gevulde” optie bij waarbij je de puree aanvult met allerlei lekkere ingrediënten. Eet smakelijk!

  • Bijgerecht
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Aantal porties: 8
  • Koolhydraten per portie: 7 gram

TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>

Ingrediënten voor de bloemkool puree:

  • 1 grote bloemkool, in kleine roosjes gesneden (ongeveer 600-800 gram)
  • 1 el ongezouten roomboter
  • 2 el roomkaas naturel
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 30 gram geraspte kaas
  • Peper en zout naar smaak
  • Een klein beetje bieslook

Voor de gevulde variant:

  • 40 gram extra geraspte kaas
  • 50 gram gebakken spekblokjes
  • 2 stengels lenteui
  • Een blokje roomboter

De bereidingswijze

  1. Breng in een grote pan een pan water aan de kook op hoog vuur. Zet het vuur laag en laat de gesneden bloemkool 6 minuten koken of tot het heel zacht is.
  2. Smelt vervolgens de boter in een kleine koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de geperste knoflook toe en bak 1 minuut of tot het flink begint te geuren.
  3. Voeg de bloemkool, knoflookboter, roomkaas, geraspte kaas en zout en peper toe aan een keukenmachine en pureer tot het glad is. Mogelijk moet je het in twee porties splitsen, afhankelijk van de grootte van je keukenmachine.
  4. Schep daarna de bloemkool puree over in een middelgrote serveerschaal. Pas de kruiden zo nodig aan je eigen wensen aan en besprenkel de puree met een beetje bieslook.
  5. Serveer eventueel met de extra toppings of laat het zoals het is. Het is heerlijk bij een stuk wild, biefstuk of bij een lekkere stoofpot. Geniet ervan!

De voedingswaarden

Aantal porties: 8
Calorieën per portie: 110
Koolhydraten: 7 gram
Vetten: 7 gram
Eiwitten: 6 gram

Tips voor het maken van de bloemkool puree

TIP 1: Van tevoren maken of langer bewaren
Het is heel goed mogelijk om de puree van tevoren alvast te maken zodat je de dag zelf kan focussen op de grote gerechten. Maak dan de puree maximaal 2 dagen van tevoren en bewaar deze in een bakje met een deksel of dek het af met vershoudfolie. Heb je juist nog puree over? Dan kan je deze maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen is helaas niet mogelijk.

TIP 2: Extra smaakjes
Wil je lekker afwisselen met smaken? Dan kan je een klein beetje winterpeen of knolselderij meekoken en pureren door de puree. Zo krijg je een extra smaakje erbij zonder extra koolhydraten toe te voegen.

TIP 3: Serveertip
Deze bloemkool puree past heel goed bij een lekker stuk vlees met wat jus. Ook kan je het heel goed combineren met een stoofpotje of kan je er los van genieten. Dankzij de milde smaak, is deze puree ook goed geschikt voor kinderen en zullen zij er zeker weten van genieten!

Lees ook:

Koolhydraatarme Goulash – Een Smaakvol Afslank Recept!

Smeuïge gehaktschotel met groenten

Romige Toscaanse kip – De soep versie

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


© 2016 - 2023 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies