bloemkool risotto

Bloemkool risotto met champignons

Laatste update: 10 maart, 2022 | 1 reactie

Ik eet graag risotto. Het is een makkelijke maaltijd om klaar te maken, maar het is heel erg voedzaam. Toch dacht ik een lange tijd dat ik het niet kon eten omdat risottorijst niet koolhydraatarm is. Gelukkig herinnerde ik me recent dat ik natuurlijk ook gewoon bloemkoolrijst kan gebruiken als alternatief voor deze rijst. De structuur is misschien wel anders, maar de smaak is nog steeds heerlijk. Ben je ook zo’n risotto fan? Probeer dan ook dit recept voor bloemkool risotto en lees snel verder!

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie: 6,5 gram

TIP:
Wil je graag afvallen en meer energie? Gebruik hiervoor mijn overheerlijke weekmenu’s! > Direct ontvangen

Ingrediënten voor de bloemkool risotto

  • 600 gram bloemkoolrijst
  • 450 gram kastanje champignons
  • 1 sjalot
  • 3 tenen knoflook
  • 50 gram geraspte Parmezaan
  • 30 gram geraspte kaas
  • 50 ml droge witte wijn
  • 50 – 100 ml kippen- of runderbouillon
  • Een scheutje olijfolie
  • Verse peterselie
  • Peper en zout naar smaak

De bereidingswijze

  1. Allereerst snijd je de sjalot en knoflook fijn en verhit je een beetje olie in een diepe pan. Fruit hierin de sjalot tot deze glazig begint te worden en voeg dan de knoflook toe en bak kort mee.
  2. Snijd intussen de champignons in stukjes of plakjes (eigen voorkeur) en bak deze bij de sjalot en knoflook.
  3. Roer dan de bloemkoolrijst erdoor en schenk de wijn erbij. Bak tot de wijn is verdampt en schenk dan de bouillon er geleidelijk bij zodat de rijst zoveel mogelijk vocht kan opnemen.
  4. Wanneer de bouillon is opgenomen, roer je nog snel de kaas erdoor tot deze er goed in is verwerkt en dan zet je het vuur uit.
  5. Snijd daarna de peterselie fijn en besprenkel deze over elke portie, samen met wat peper en zout. Geniet ervan!

De voedingswaarden

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 260
Koolhydraten: 6,5 gram
Vetten: 16 gram
Eiwitten: 14,5 gram

Veelgestelde vragen

  • Hoelang kan ik dit gerecht bewaren? Je kan het tot 3 dagen in een afgesloten container in de koelkast bewaren of tot 3 maanden in de vriezer.
  • Welke andere kaas kan ik gebruiken? Zelf gebruik ik een wat oudere kaas vanwege de smaak, maar je kan natuurlijk ook voor een jonge kaas of mozzarella gaan.

Tips voor het maken van de bloemkool risotto

TIP 1: Extra groenten
Vind je de risotto toch wat weinig groenten hebben? Voeg dan een paar handjes verse spinazie toe terwijl je aan het koken bent. Spinazie is een voedzame groente vol vitamines en mineralen en is perfect in combinatie met champignons!

TIP 2: Alcoholvrij
Ben je geen fan van alcohol? Gebruik dan wat natuurazijn of appelazijn ter vervanging. De zurige smaak zorgt voor de echte risottosmaak en maakt het gerecht echt af, met of zonder alcohol!

TIP 3: Serveertip
Deze risotto is lekker om te eten met een kleine salade met rucola en wat pijnboompitjes erbij. Wil je iets van een vleesje erbij? Kies dan voor een lekkere vleesvervanger of een stukje kip. Geniet ervan!

Geen zin in risotto? Probeer dan deze pasta eens! Pasta met zalm en spinazie: een heerlijke avondmaaltijd

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 10 maart, 2022

Auteur

Rozemarijn

Categorie

Avondeten Recepten

1 reactie op "Bloemkool risotto met champignons"

  1. Arlette schreef:

    Dit ziet er wel erg lekker uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies