bossche bollen

De beste koolhydraatarme Bossche bollen

Laatste update: 18 april, 2024 | Geen reacties

Als liefhebber van zoete lekkernijen heb ik altijd genoten van de traditionele Bossche bol, maar sinds ik meer op mijn koolhydraatinname ben gaan letten, was het lastig om nog een moment te vinden om ervan te snoepen. Daarom heb ik het heft in eigen handen genomen en heb ik mijn eigen recept voor deze heerlijke koolhydraatarme Bossche bollen ontwikkeld! Ze zijn net zo lekker als het origineel, maar dan zonder alle extra koolhydraten. Kan jij ook niet wachten om er weer van te smullen? Lees dan snel verder!

  • Gebak/Dessert
  • Bereidingstijd: 40 minuten
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie: 5 gram

TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar

Wat zijn Bossche Bollen?

De Bossche bol komt uit de periode tussen 1930 en 1940 uit Den Bosch (of ’s Hertogenbosch) in Nederland. Het zou bedacht zijn door Riek de Groot, de vrouw van bakker Jan de Groot. Zij was in de keuken aan het experimenteren geweest met een nieuw recept voor soesjes die gevuld waren met slagroom en een laag chocolade bovenop hadden. Al snel bleek dat deze combinatie een favoriet was bij de inwoners van Den Bosch waarna het in heel Nederland bekend werd. Tegenwoordig zijn er allemaal verschillende versies te vinden bij bakkerijen, maar de échte kan je toch nog alleen in ’s Hertogenbosch krijgen.

Hoe heb ik deze gebakjes koolhydraatarm gemaakt?

Om deze koolhydraatarme versie van Bossche bollen te maken, heb ik de bloem en suiker vervangen door koolhydraatarme alternatieven. Zo heb ik een combinatie van amandelmeel en kokosmeel gebruikt in plaats van bloem en gebruikte ik een koolhydraatarme suikervervanger voor het zoete. De vulling heb ik gemaakt van suikervrije slagroom en de chocolade was eigenlijk het makkelijkst. Hiervoor heb ik een hele pure variant genomen met weinig toegevoegde suikers. Je kan voor de chocolade ook een koolhydraatarme variant online bestellen, maar ik vind deze persoonlijk minder lekker dan “gewone” chocolade.

Over het algemeen bevat slagroom ook altijd nog suiker. Toch zijn er een aantal varianten online verkrijgbaar zonder suiker, maar kan je ook helemaal zelf je eigen slagroom maken. Ik heb voor het laatste gekozen, maar als je daar geen tijd in wil stoppen (want het kost natuurlijk wel extra tijd), dan raad ik je aan om de suikervrije slagroom van Schlagfix te gebruiken.

Wat heb je nodig voor de Bossche Bollen?

  • 100 g amandelmeel
  • 50 g kokosmeel
  • 4 eieren
  • 100 g boter
  • 200 ml slagroom*
  • 50 g pure chocolade van minimaal 60%
  • Zoetstof naar smaak
  • 1 tl vanille extract
  • Snufje zout

*: Maak je de slagroom zelf? Gebruik dan 125 ml melk, 75 gram ongezouten roomboter, 40 gram suikervrije zoetstof en een klein beetje eidooier. Breng de melk aan de kook met de zoetstof en de helft van de boter en doe de andere helft van de boter in een ander pannetje. Schenk vervolgens het melkmengsel bij de overige boter met de dooier en mix alles door elkaar tot het begint op te stijven. Laat het afkoelen en gebruik het als gewone slagroom. Eet smakelijk!

De bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Smelt de boter in een pan op laag vuur en voeg een snufje zout toe.
  3. Voeg de amandelmeel en kokosmeel toe aan de gesmolten boter en roer goed door tot een deegachtige consistentie.
  4. Klop de eieren los en voeg ze geleidelijk toe aan het deeg, terwijl je blijft roeren tot een glad beslag ontstaat.
  5. Schep kleine bolletjes van het deeg op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  6. Klop ondertussen de slagroom stijf met zoetstof naar smaak. Tenzij je de slagroom zelf al hebt gemaakt!
  7. Laat de gebakken deegbolletjes afkoelen en snijd ze doormidden. Vul ze royaal met de opgeklopte slagroom. Je kan ze eventueel ook vullen met een vulspuit en een gaatje in het gebakje. Dan hoef je ze niet door te snijden.
  8. Smelt de pure chocolade au bain-marie en giet deze over de gevulde deegbolletjes.
  9. Laat de chocolade uitharden en geniet vervolgens van deze heerlijke koolhydraatarme Bossche bollen!

De voedingswaarden

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 250
Koolhydraten: 8 gram
Vetten: 20 gram
Eiwitten: 8 gram

Tips voor het maken van de koolhydraatarme Bossche Bollen

TIP 1: Experimenteer met verschillende vullingen
Je kan ook experimenteren met verschillende vullingen. De huidige vulling is vrij zoet van smaak, maar wil je toch net iets neutralers? Dan kan je kiezen voor mascarpone of roomkaas met wat zoetstof toegevoegd. Ook kan je verschillende smaakstoffen aan de vulling toevoegen.

TIP 2: Bewaren voor later
Het is mogelijk om de Bossche bollen in te vriezen. Dit kan zowel vóór als na het vullen waardoor je ze gemakkelijk kan pakken wanneer je ze nodig hebt.

TIP 3: Grote bollen
Dit recept maakt een aantal kleine bolletjes die heerlijk van formaat zijn. Je kan ze echter ook groter maken, maar dan in een kleinere hoeveelheid. Dat is helemaal aan jou!

Bekijk ook:

Ovenschotel Reuben style | Weer eens wat nieuws!

Keto soep om van te smullen

Hazelnootpasta maken? Zo doe je dat eenvoudig en snel!

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 18 april, 2024

Auteur

Rozemarijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies