broccoli met kaassaus

Broccoli met kaassaus en kipfilet

Laatste update: 15 december, 2023 | 1 reactie

Ik houd echt van gekookte groenten, maar ik moet ook toegeven dat het op een gegeven moment een beetje saai wordt. Gelukkig bestaan er sausjes die je maaltijd net wat kunnen verbeteren. Van de week heb ik deze broccoli met kaassaus en kipfilet gemaakt. Het is een simpel recept, maar het zit vol met smaak! De kaassaus is zelfgemaakt, wat het nog lekkerder maakt. Lees snel verder!

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 45 minuten
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie: 12 gram

TIP van Timo:
Wil je graag 2kg per week afvallen en veel meer energie? Dit werkt direct >>

Hoe maak je een perfecte kaassaus?

Je kan tegenwoordig bij de supermarkt een groot assortiment aan zakjes met poeder voor een kaassaus vinden, maar persoonlijk vind ik het veel lekkerder om de saus gewoon zelf te maken. Dit bevat veel minder conserveringsmiddelen en je kan het zelf kaziger of minder kazig maken. Voor mijn ideale kaassaus bestaat de basis uit kaas, room, melk en boter. Als je minder op je koolhydraten let, kan je hier ook nog een beetje bloem bij doen om het in te dikken.

Je begint met het smelten van de boter in een pan waarna je de kaas, melk en room toevoegt. Al roerende verhoog je de temperatuur tot de kaas gesmolten is en de saus lekker dik begint te worden. Daarna zet je het vuur uit en kan je de saus zoals gewenst gebruiken. Het is eigenlijk best eenvoudig dus!

Wat heb je nodig voor de broccoli met kaassaus?

Voor de kaassaus:

  • 50 gram geraspte jong belegen kaas
  • 30 gram geraspte mozzarella
  • 20 gram geraspte kaas naar keus (cheddar, oude kaas of Parmezaan)
  • 60 ml kookroom
  • Een eetlepel roomboter
  • Twee eetlepels melk
  • Peper en zout naar smaak

Voor de broccoli en kipfilet:

  • 2 volledige broccoli’s
  • 4 stuks kipfilet (ongeveer 600 tot 800 gram)
  • Een blokje groentebouillon
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • Een scheutje olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

De bereidingswijze

  1. Allereerst maak je de broccoli en kipfilet klaar. Snijd de broccoli in roosjes en, als je het lekker vindt, de stam in kleine blokjes. Vul daarna een flinke pan met water en breng dit aan de kook. Vervolgens doe je het blokje bouillon erin en de broccoli en deze kook je tot het beetgaar is.
  2. Daarna kruid je de kipfilets met de paprikapoeder, knoflookpoeder en eventueel wat peper en zout naar smaak. Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin de kipfilets tot ze helemaal gaar van binnen zijn.
  3. Intussen maak je de kaassaus klaar. Laat de boter smelten in een pannetje en doe dan de kazen, room en melk erbij en kruid het eventueel bij met peper en zout.
  4. Roer alles goed door elkaar tot de kaas is gesmolten en de saus dikker begint te worden. Zet dan het vuur uit.
  5. Laat de broccoli goed uitlekken en leg deze met de kipfilet op een bord. Schenk dan 1/4e van de kaassaus erover en serveer direct. Herhaal dit met de andere porties. Eet smakelijk!

De voedingswaarden

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 452
Koolhydraten: 12 gram
Vetten: 20 gram
Eiwitten: 54 gram

Tips voor het maken van de broccoli met kaassaus

TIP 1: Gebakken broccoli
In plaats van de broccoli koken, kan je deze ook bakken in de pan met de kipstukjes of in de oven. Zo krijgt het een knapperig randje en een lekkere bite. Als je de broccoli in dezelfde pan als de kipstukjes bakt, kan je het beste de kipstukjes eerst al een beetje gaar bakken waarna je de broccoli toevoegt.

TIP 2: Extra groenten
Wil je extra groenten toevoegen aan de maaltijd? Geen probleem! Snijd een ui in ringen en een paprika of courgette in plakjes. Deze passen ook heerlijk bij de broccoli en zijn erg lekker te combineren met kaas.

TIP 3: Bewaren voor later
Als je de maaltijd niet direct met z’n vieren eet, kan je deze bewaren voor later. Doe dit echter voordat je de kaassaus over de broccoli hebt geschonken. Zo kan je hem namelijk het langst bewaren. De broccoli kan je rauw tot een week in de koelkast bewaren en gekookt tot 3 dagen. Je kan de broccoli zowel rauw als gekookt invriezen tot 3 maanden lang. De kipfilet kan je ook invriezen en de kaassaus ook. De kaassaus kan je ook in de koelkast bewaren voor maximaal 4 dagen.

Bekijk ook:

Koolhydraatarme hamburgers met champignons

Recept met kippendijen – Makkelijk en heerlijk van smaak!

Zelf chocolademousse maken | Een heerlijk keto recept!

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 15 december, 2023

Auteur

Timo

Categorie

Avondeten Recepten

1 reactie op "Broccoli met kaassaus en kipfilet"

  1. Carline schreef:

    Timo,
    Heel graag jou recept van de kippefilets met broccoli en kaassaus klaargemaakt maar net die kaassaus die mij interresserde moet ik bereiden zoals op de verpakking daar heb ik wel geen boodschap aan ! Kippefilets kan iedereen bakken en broccolli koken ook maar eens een kaassaus bereiden koolhydraat arm had ik wel eens willen weten want bij ons in belgie staat niets op de verpakking van de broccolli!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies