Carpaccio salade: Makkelijk, snel en lekker!
Laatste update: 30 november, 2023 | 1 reactie
Ben jij op zoek naar een heerlijk gerecht om te serveren tijdens een feestje, of juist om als luxe lunch van te genieten? Dan moet je deze carpaccio salade echt eens proberen! Deze salade is makkelijk klaar te maken, maar het heeft zo’n luxe uitstraling dat het gelijk voelt alsof je op een all-inclusive vakantie bent aan de kust van Italië. Geniet ervan!
- Lunch/Bijgerecht
- Bereidingstijd: 10 minuten
- Aantal porties: 2
- Koolhydraten per portie: 5 gram
Wat is carpaccio eigenlijk?
Carpaccio is, zoals de naam al doet vermoeden, een Italiaans gerecht dat van oorsprong uit Venetië komt. Daar werd het voor het eerst geserveerd in een bar in 1950. De naam is niet afkomstig van de bedenker, maar juist van een Italiaanse schilder: Vittore Carpaccio. Hij stond bekend om zijn schilderijen vol rode en witte kleuren. Omdat deze kleuren overeenkomstig zijn met het gerecht, wordt het sindsdien zo genoemd.
Het gerecht bestaat uit dunne plakjes (rauw) rundvlees dat geserveerd wordt met een saus en vaak ook rucola, Parmezaan en pijnboompitten. Het is inmiddels populair over de hele wereld en wordt vaak als lunch of voorgerecht gegeten, maar het kan ook prima als bijgerecht op een chic feest.
Is een carpaccio salade gezond?
Carpaccio kan zeker gezond zijn, maar dit is voornamelijk afhankelijk van de kwaliteit van het vlees en hoe het geserveerd wordt. Over het algemeen wordt carpaccio van mager rundvlees gemaakt wat inhoudt dat het veel eiwitten bevat, maar slechts weinig vetten. Hoewel het rauw vlees is, is het in de juiste omstandigheden bewerkt waardoor het veilig is om te eten mits je niet zwanger bent.
De rest van de ingrediënten van de salade zijn vers en bevatten veel vitamines en mineralen waardoor het uiteindelijk een gezonde maaltijd wordt. Houd er wel rekening mee dat de dressing meestal niet heel mager is en ook veel calorieën kan toevoegen. Als lunch of voorgerecht kan dit voor een keertje natuurlijk geen kwaad.
Wat heb je nodig voor de carpaccio salade?
- 120 gram carpaccio
- Een zakje rucola
- 1/2 komkommer
- 100 gram cherrytomaatjes
- 3 el pijnboompitten
- 30 gram Gran Padano
- Balsamico crème
- Peper en zout naar smaak
De bereidingswijze
- Snijd de komkommer en cherrytomaatjes in stukjes en zet ze kort opzij.
- Vervolgens verdeel je de carpaccio over twee borden. Leg er dan een beetje rucola op en verdeel hier de cherrytomaatjes, komkommer en pijnboompitten overheen.
- Dan schaaf je de Parmezaan erover en kruid je het bij met peper en zout naar smaak.
- Ten slotte schenk je een beetje balsamico crème over de salade om het af te maken. Geniet ervan!
De voedingswaarden van de carpaccio salade
Aantal porties: 2
Calorieën per portie: 280
Koolhydraten: 5 gram
Vetten: 16 gram
Eiwitten: 20 gram
Tips voor het maken van de carpaccio salade
TIP 1: Extra toevoegingen
Wist je dat je deze salade nog uitgebreider kan maken? Voeg gerust wat kappertjes, olijven of radijs toe om de maaltijd echt af te maken. Je kan in plaats van balsamico crème ook kiezen voor een lekkere pesto saus of een zelfgemaakte pesto. Geniet ervan!
TIP 2: Serveertip
Serveer de carpaccio als voorgerecht bij een lekkere soep of serveer het juist op een sandwich met een beetje pesto en wat extra geschaafde Parmezaan.
TIP 3: De lekkerste carpaccio
De lekkerste carpaccio koop je niet in de supermarkt, maar juist bij een speciaalzaak. Je kan hiervoor naar een goede slager gaan, maar het beste is om een Italiaanse winkel in jouw regio op te zoeken en om hier je carpaccio vandaan te halen. Vaak wordt het direct vanuit Italië geïmporteerd waardoor het écht authentiek is. Haal daar dan ook gelijk je Parmezaan om het helemaal af te maken. Dat wordt smullen!
Bekijk ook:
Koolhydraatarme boerenkoolstamppot met rookworst
Paddenstoelen met romige vulling
Heerlijk champignonsoep recept | Ideaal voor de regenachtige dagen!
prima