De lekkerste champignonroomsaus
Laatste update: 1 augustus, 2022 | Geen reacties
Het maakt niks uit wat je eet, er past eigenlijk altijd wel een lekkere saus bij. Vleesjes van de BBQ? Sausje erbij! Gekookte aardappelen? Sausje erbij! Wat je ook bedenkt, een goede saus maakt een maaltijd helemaal compleet. Daarom wil ik vandaag graag deze lekkere champignonroomsaus met jullie delen. Het is een eenvoudige, maar oh zo lekkere saus die je bij vrijwel elk gerecht kan gebruiken. Loopt het water je al in de mond? Lees dan snel verder!
- Bijgerecht
- Bereidingstijd: 25 minuten
- Aantal porties: 4
- Koolhydraten per portie: 6 gram
TIP van Timo:
Ben je ook klaar met lastige diëten? Probeer dit menu gratis uit >>
De ingrediënten voor de champignonroomsaus
- 200 gram champignons (witte of kastanje), in stukjes of plakjes
- 2 el boter
- 1 el olijfolie
- 4 tenen knoflook, geperst
- 1 witte ui, fijngesneden
- 180 ml kookroom of slagroom
- 75 ml paddenstoelenbouillon
- 1/2 tl mosterd
- 1/2 tl Italiaanse kruiden
- 1 of 2 laurierblaadjes
- Een scheutje citroensap
- Verse peterselie, een paar fijngehakte stengels
- Peper en zout naar smaak
De bereidingswijze
- Allereerst smelt je de boter met de olie in de pan en hier doe je dan de champignons en ui bij.
- Fruit de ui en champignons tot de champignons hun vocht loslaten en bak dan zo’n 10 minuten door tot het vocht volledig is opgelost.
- Zet het vuur lager en doe dan de mosterd, knoflook, Italiaanse kruiden en citroensap erbij en roer alles goed door elkaar. Doe ook de laurierblaadjes erbij.
- Schenk daarna de bouillon erbij en laat alles kort bubbelen en roer dan de room erdoor. Blijf roeren totdat de saus de gewenste dikte heeft.
- Laat de saus iets afkoelen en kruid dan bij met peper, zout en wat verse peterselie. Haal de laurierblaadjes eruit en serveer wanneer het nog warm is. Geniet ervan!
De voedingswaarden
Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 270
Koolhydraten: 6 gram
Vetten: 26 gram
Eiwitten: 3 gram
Veelgestelde vragen
- Hoelang kan ik de saus bewaren? Je kan de saus tot 4 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Je kan het ook invriezen voor maximaal 3 maanden.
- Welke mosterd heb ik nodig? Zelf vind ik de Dijonmosterd zonder zaadjes hier erg lekker bij, maar je kan zelf natuurlijk een mosterd naar keus gebruiken.
Tips voor het maken van de champignonroomsaus
TIP 1: Gebruik lekkere volle kookroom
Hoe voller en dikker de room, des te romiger wordt de saus. Gebruik daarom geen light variant, maar juist een lekkere vette room. Je kan hiervoor eventueel ook kokosroom gebruiken.
TIP 2: Gebruik verschillende paddenstoelen
Naast champignons, kan je ook nog een aantal andere paddenstoelen gebruiken om een lekkere roomsaus van te maken. Dat is zeker ideaal voor goede herfstmaaltijden.
TIP 3: Als pastei-vulling
Houd je wel van een pasteitje? Dan kan je deze roomsaus ook als een soort ragout gebruiken en het pasteitje daarmee vullen. Eet smakelijk!