Heerlijk champignonsoep recept | Ideaal voor de regenachtige dagen!
Laatste update: 31 juli, 2023 | Geen reacties
De laatste week is het heel slecht weer geweest en ik moet eerlijk bekennen dat het erg op de herfst begint te lijken. Juist daarom ga ik vanavond genieten van dit heerlijke champignonsoep recept. Het is vrij makkelijk om klaar te maken, heel vol van smaak en een bron van allerlei gezonde voedingsstoffen. Zo krijg je op een lekkere en eenvoudige manier alles binnen wat je nodig hebt. Bovendien kan je de soep ook invriezen om op een ander moment van te genieten. Eet smakelijk!
- Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 45 minuten
- Aantal porties: 6
- Koolhydraten per portie: 4 gram
TIP van Timo:
Ik heb een heerlijk weekmenu voor je samengesteld die je gratis kunt gebruiken. Download hier het weekmenu >>
Zelf champignonsoep maken
Het is helemaal niet zo moeilijk om zelf champignonsoep te maken. De basis bestaat meestal namelijk gewoon uit ui, champignons en een lekkere paddenstoelen bouillon. Je kan dan zelf beslissen of je hier nog room, kruiden, vlees, en andere ingrediënten aan toevoegt. Dit recept vandaag is heel romig, waardoor je ingrediënten als room, kaas en boter voorbij zal zien komen. Wil je juist een lichtere soep? Dan kan je de room meestal al vervangen door gewoon bouillon met wat lekkere andere groenten. Het is helemaal aan jou!
Zijn champignons gezond?
Champignons zijn niet alleen heerlijk in verschillende gerechten, maar ze bieden ook tal van gezondheidsvoordelen. Deze veelzijdige groenten (of eigenlijk schimmels) zijn rijk aan voedingsstoffen en kunnen een waardevolle toevoeging zijn bij een gebalanceerd dieet. Ze bevatten bovendien ook erg weinig koolhydraten, wat ze ideaal maakt voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.
Allereerst zijn champignons een uitstekende bron van voedingsvezels, vitamines en mineralen, waaronder B-vitaminen (zoals riboflavine, niacine en pantotheenzuur), selenium, koper en kalium. Deze voedingsstoffen spelen een essentiële rol bij het ondersteunen van het immuunsysteem, het bevorderen van de stofwisseling, het handhaven van gezonde botten en het reguleren van bloeddruk.
Het regelmatig consumeren van champignons kan de algehele gezondheid bevorderen en kan bijdragen aan het ondersteunen van een gezonde spijsvertering, verbeterde immuunfunctie en een betere regulatie van het cholesterolgehalte.
Wat heb je nodig voor het champignonsoep recept?
- 2 el roomboter, ongezouten
- 850 gram champignons
- 1 grote witte ui
- 350 gram kipfilet
- 4 tenen knoflook, geperst
- Een bosje verse tijm
- Een paar takjes verse peterselie
- 150 gram roomkaas naturel
- 1250 ml paddenstoelen bouillon
- 70 gram geraspte kaas
- Peper en zout naar smaak
De bereidingswijze van het champignonsoep recept
- Allereerst snijd je de ui fijn en de champignons in plakjes. Houd 50 gram champignons apart die je in plakjes snijdt. Deze zet je daarna opzij.
- Vervolgens snijd je ook de kipfilet in stukjes en deze bak je in een beetje boter in een soeppan tot die gaar is. Haal dan de kip uit de pan en zet opzij.
- Verhit de overige boter in dezelfde pan en doe hierin de ui. Bak deze tot die glazig begint te worden en voeg dan de knoflook en champignons toe. Bak op middelhoog vuur tot de champignons beginnen te slinken en bruinen.
- Daarna schenk je de bouillon erbij en hier roer je de tijm en peterselie doorheen. Breng het langzaam aan de kook en laat het dan 10 minuten door koken.
- Vervolgens roer je de roomkaas en geraspte kaas erdoorheen en voeg je ook gelijk de kipfilet stukjes eraan toe. Roer alles goed door elkaar tot het een romig geheel begint te vormen. Kruid de soep bij met wat peper en zout naar smaak.
- Terwijl de soep kookt, verhit je een heel klein beetje boter of olie in een pannetje en hierin bak je de plakjes van de overige champignons tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Je kan hier eventueel een theelepel ketjap of sojasaus aan toe voegen voor wat extra smaak, maar dat is niet verplicht.
- Serveer de soep met wat gebakken champignons en verse kruiden in een kommetje en doe hier eventueel een stukje koolhydraatarm stokbrood bij. Eet smakelijk!
De voedingswaarden
Aantal porties: 6
Calorieën per portie: 240
Koolhydraten: 4 gram
Vetten: 14 gram
Eiwitten: 23 gram
Veelgestelde vragen
- Welke geraspte kaas heb ik nodig? Zelf gebruik ik een lekkere oude Parmezaan in dit recept, maar in principe kan je vrijwel elke kaas gebruiken. Zo is mozzarella ook heel lekker, of juist een lekker jongbelegen kaasje. Zolang het maar goed kan smelten.
- Hoelang kan ik de soep bewaren? Je kan de soep tot 4 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Je kan het ook invriezen in een bakje of zakje en dan 3 maanden bewaren. Dit is ideaal wanneer je te veel hebt gemaakt (zoals mij nog wel eens overkomt).
Tips voor het maken van het champignonsoep recept
TIP 1: Verschillende soorten paddenstoelen
Hoewel het een champignonsoep recept heet, kan je natuurlijk ook verschillende soorten paddenstoelen gebruiken zoals shiitake, king oyster en oesterzwam. Zo kan je lekker met de smaak variëren en voeg je nóg meer voedingsstoffen toe aan het gerecht.
TIP 2: Soep indikken
Vind je de soep te waterig of wil je er juist een ragout van maken (ja, dat is ook mogelijk!), dan kan je het beste wat maïzena of tapioca zetmeel gebruiken. Voeg 1 el poeder toe aan 2 el water en meng dit door elkaar tot er geen klontjes ontstaan. Schenk dan het prutje door de soep en roer het goed door elkaar. Langzaamaan zal je zien dat de soep indikt. Wil je de soep juist wateriger maken? Dan kan je gewoon wat extra water of bouillon toevoegen.
TIP 3: Lekker als lunch
Deze soep is niet alleen geschikt als avondmaaltijd, maar ook als lunchgerecht. Geniet ervan met een stukje koolhydraatarm brood of eet het los. Je kan het ’s avonds lekker serveren met een salade of wat gegrilde groenten. Dankzij de kipfilet zitten er al lekker wat eiwitten in de soep dus hoef je je daar geen zorgen om te maken.