chocolade avocado mousse

Chocolade avocado mousse: Absoluut de lekkerste!

Laatste update: 5 mei, 2024 | Geen reacties

Ik beschouw mezelf als iemand die veel kennis van eten heeft, maar toch was ik verbaasd toen ik ontdekte hoe veelzijdig avocado’s nu eigenlijk zijn. Sindsdien gebruik ik ze heel graag in allerlei recepten, van zoete gebakjes tot aan hartige maaltijden. Een van mijn favoriete recepten is deze heerlijke Chocolade Avocado Mousse, een dessert dat niet alleen verrukkelijk zacht en romig is, maar ook boordevol gezonde voedingsstoffen zit. Het is de perfecte traktatie om te genieten na een maaltijd, en het feit dat het is gemaakt van avocado maakt het des te bevredigender.

  • Dessert
  • Bereidingstijd: 45 minuten
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie: 8 gram

TIP van Timo:
Wil jij graag 2 kg per week afvallen met heerlijke menu’s? Hier staan ze klaar

Wat maakt deze chocolade avocado mousse gezond?

De Keto Chocolade Avocado Mousse zit boordevol voedingsstoffen dankzij de hoofdingrediënten: avocado’s en cacaopoeder. Avocado’s zijn rijk aan gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten, vezels en vitamines, terwijl cacaopoeder antioxidanten en mineralen levert. Door het gebruik van zoetstof in plaats van suiker, vermijden we overtollige koolhydraten en houden we de bloedsuikerspiegel stabiel.

Avocado’s zijn een heerlijke vrucht, rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten die gunstig zijn voor het hart. Deze gezonde vetten helpen het cholesterolgehalte in balans te houden en kunnen het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Bovendien bevatten avocado’s veel vezels, wat goed is voor de spijsvertering en kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Ze zijn ook een goede bron van vitamines en mineralen, waaronder vitamine K, vitamine E, kalium en foliumzuur.

Cacaopoeder, het andere belangrijke ingrediënt in deze mousse, is rijk aan antioxidanten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Deze antioxidanten kunnen bijdragen aan een gezonde huid, een verbeterde cognitieve functie en een versterkt immuunsysteem. Daarnaast bevat cacaopoeder mineralen zoals magnesium, ijzer en zink, die essentieel zijn voor verschillende lichaamsfuncties.

Hoe maak je deze maaltijd koolhydraatarm?

De sleutel tot het maken van deze mousse koolhydraatarm is het vermijden van toegevoegde suikers en koolhydraatrijke ingrediënten. Ik gebruik hierbij avocado’s als basis voor de romige textuur en voeg daarbij cacaopoeder, kokosmelk, vanille-extract en een zoetstof zoals erythritol of stevia toe voor de smaak. Hierdoor krijg je een heerlijke chocolademousse zonder de extra koolhydraten.

Wat heb je nodig voor de chocolade avocado mousse?

  • 2 rijpe avocado’s
  • 40 gram pure cacaopoeder
  • 75 ml kokosmelk of ongezoete sojamelk (maar kokosmelk is beter vanwege het vetgehalte)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Zoetstof naar smaak (bijv. erythritol, stevia)
  • Optioneel: slagroom en cacaonibs voor garnering

De bereidingswijze

  1. Schep het vruchtvlees uit de avocado’s en doe ze in een blender of keukenmachine.
  2. Voeg het cacaopoeder, kokosmelk, vanille-extract en zoetstof toe aan de blender.
  3. Meng alles tot een gladde en romige mousse.
  4. Proef en voeg indien nodig meer zoetstof toe naar smaak.
  5. Verdeel de mousse over glazen of kommetjes en zet minstens 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
  6. Garneer met een toefje slagroom en cacaonibs voor extra textuur en smaak.

De voedingswaarden

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 180
Koolhydraten: 8 gram
Vetten: 15 gram
Eiwitten: 2 gram

Tips voor het maken van de chocolade avocado mousse

TIP 1: Zeezout toevoegen
Wil je een lekker hartig tintje aan je mousse? Voeg dan een heel klein beetje zeezout toe aan de mousse. Het geeft een soort “salted caramel” effect en maakt de maaltijd nog bijzonderder.

TIP 2: Later opeten
Je kan de mousse tot wel 2 dagen in de koelkast bewaren om goed te houden. Invriezen is hierbij helaas niet mogelijk, maar geen zorgen: het is zo lekker dat ik twijfel of je überhaupt wel iets over hebt 😉

TIP 3: De beste avocado kiezen
Soms heb je nog keiharde avocado’s, deze zijn niet geschikt voor de mousse. Je kan de beste avocado vinden door ze zachtjes vast te pakken. Drukken je vingers er veel te makkelijk in, dan zijn ze overrijp. Voelen ze keihard, dan zijn ze nog lang niet rijp. Kies een avocado waar je vingers lichtjes in drukken, maar waarbij je wel nog enige kracht zou moeten zetten om het vruchtvlees te pletten. Let wel op dat je niet in alle avocado’s gaat knijpen in de supermarkt, je kan vaak met een lichte aanraking al voelen wat ik bedoel.

Bekijk ook:

Heerlijke koolhydraatarme lasagne

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 2 mei, 2024

Auteur

Rozemarijn

Categorie

Dessert Recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies