Chocolade avocado mousse: Absoluut de lekkerste!
Laatste update: 5 mei, 2024 | Geen reacties
Hoe maak je deze maaltijd koolhydraatarm?
De sleutel tot het maken van deze mousse koolhydraatarm is het vermijden van toegevoegde suikers en koolhydraatrijke ingrediënten. Ik gebruik hierbij avocado’s als basis voor de romige textuur en voeg daarbij cacaopoeder, kokosmelk, vanille-extract en een zoetstof zoals erythritol of stevia toe voor de smaak. Hierdoor krijg je een heerlijke chocolademousse zonder de extra koolhydraten.
Wat heb je nodig voor de chocolade avocado mousse?
- 2 rijpe avocado’s
- 40 gram pure cacaopoeder
- 75 ml kokosmelk of ongezoete sojamelk (maar kokosmelk is beter vanwege het vetgehalte)
- 1 theelepel vanille-extract
- Zoetstof naar smaak (bijv. erythritol, stevia)
- Optioneel: slagroom en cacaonibs voor garnering
De bereidingswijze
- Schep het vruchtvlees uit de avocado’s en doe ze in een blender of keukenmachine.
- Voeg het cacaopoeder, kokosmelk, vanille-extract en zoetstof toe aan de blender.
- Meng alles tot een gladde en romige mousse.
- Proef en voeg indien nodig meer zoetstof toe naar smaak.
- Verdeel de mousse over glazen of kommetjes en zet minstens 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
- Garneer met een toefje slagroom en cacaonibs voor extra textuur en smaak.
De voedingswaarden
Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 180
Koolhydraten: 8 gram
Vetten: 15 gram
Eiwitten: 2 gram
Tips voor het maken van de chocolade avocado mousse
TIP 1: Zeezout toevoegen
Wil je een lekker hartig tintje aan je mousse? Voeg dan een heel klein beetje zeezout toe aan de mousse. Het geeft een soort “salted caramel” effect en maakt de maaltijd nog bijzonderder.
TIP 2: Later opeten
Je kan de mousse tot wel 2 dagen in de koelkast bewaren om goed te houden. Invriezen is hierbij helaas niet mogelijk, maar geen zorgen: het is zo lekker dat ik twijfel of je überhaupt wel iets over hebt 😉
TIP 3: De beste avocado kiezen
Soms heb je nog keiharde avocado’s, deze zijn niet geschikt voor de mousse. Je kan de beste avocado vinden door ze zachtjes vast te pakken. Drukken je vingers er veel te makkelijk in, dan zijn ze overrijp. Voelen ze keihard, dan zijn ze nog lang niet rijp. Kies een avocado waar je vingers lichtjes in drukken, maar waarbij je wel nog enige kracht zou moeten zetten om het vruchtvlees te pletten. Let wel op dat je niet in alle avocado’s gaat knijpen in de supermarkt, je kan vaak met een lichte aanraking al voelen wat ik bedoel.