Gehaktballen met champignons
Laatste update: 20 september, 2022 | 2 reacties
Deze malse gehaktballen met champignons zijn vol van smaak en perfect gaar gebakken, daarnaast serveer je ze in een heerlijke champignonsaus met ui! Dit recept is glutenvrij en koolhydraatarm. Bovendien is het zowel makkelijk klaar te maken als budget-vriendelijk. Serveer ze met wat bloemkoolrijst of een frisse salade. Ik ben nu al fan en zal ze nog veel vaker gaan maken! Laat je niet intimideren door de ingrediëntenlijst. De meeste ingrediënten heb je vermoedelijk gewoon al in huis!
- Bijgerecht/Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 35 minuten
- Aantal porties: 24 ballen/8 porties
- Koolhydraten per portie: 10 gram
TIP van Timo:
Wil je heel erg graag afvallen en ben je klaar met programma’s die niet werken? Gebruik dit >>
De ingrediënten voor de gehaktballen met champignons:
Voor de gehaktballen:
- 450 gram mager rundergehakt
- 30 gram amandelmeel (of broodkruimels voor een higher-carb gerecht)
- 1 kleine ui, fijngesneden
- Een handje verse peterselie, fijngesneden
- 1 ei
- 5 tenen knoflook, geperst
- 2 el Worcestershire saus
- 1 tl Italiaanse kruiden
- Peper en zout naar smaak
Voor de saus:
- 450 gram champignons, in plakjes
- 2 el boter
- 1 grote ui, gehalveerd en in plakjes gesneden
- 4 tenen knoflook, geperst
- 500 ml runderbouillon
- 3 el Worcestershire saus of balsamico azijn
- 1 el Italiaanse kruiden
- Peper en zout naar smaak
- Een scheutje olijfolie
De bereidingswijze
- Begin met het maken van de gehaktballen. Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat.
- Vervolgens meng je alle gehaktbal-ingrediënten in een kom bij elkaar en rol je deze tot 24 ballen en leg je ze op de bakplaat.
- Bak ze daarna zo’n 15 tot 20 minuten of tot ze van binnen 75 graden zijn.
- Intussen maak je de saus klaar. Verhit een beetje olie in een pan en bak hierin de champignons tot ze zacht en goudbruin zijn. Schep ze daarna uit de pan en zet even opzij.
- Daarna doe je de boter in de pan en bak je hierin de ui tot deze glazig is. Voeg daarna de knoflook toe.
- Wanneer de knoflook begint te geuren, schenk je de bouillon en de rest van de ingrediënten (inclusief champignons) erbij. Breng het aan de kook en laat het dan op zacht vuur voor zo’n 5 tot 10 minuten doorpruttelen of tot de saus wat dikker begint te worden.
- Voeg ten slotte de gehaktballen toe aan de saus en bak ze zo’n 5 minuten mee. Serveer met een gerecht naar keuze. Geniet ervan!
De voedingswaarden
Aantal porties: 8
Calorieën per portie: 261
Koolhydraten: 10 gram
Vetten: 15 gram
Eiwitten: 15 gram
Veelgestelde vragen
- Hoelang kan ik de gehaktballen bewaren? Je kan ze tot 3 dagen in de koelkast in een afgesloten bakje bewaren. Je kan ze ook tot 3 maanden invriezen in een bakje of zakje.
- Mag ik broodkruimels gebruiken in plaats van amandelmeel? Dat kan zeker. Houd er dan alleen wel rekening bij dat er meer koolhydraten in het gerecht terecht komen en dat het recept niet meer glutenvrij is.
- Kan ik dit gerecht vegetarisch maken? In principe zou dat mogelijk moeten zijn als je kiest voor vegetarisch gehakt en een groentebouillon in plaats van runderbouillon.
Tips voor het maken van de gehaktballen met champignons
TIP 1: Gekarameliseerde uien
Je kan de uien licht karamelliseren tijdens het bakken door een beetje suiker toe te voegen. Zo krijgt de saus een net andere, maar hele lekkere smaak. Een eetlepel suiker bevat daarbij ook erg weinig koolhydraten, dus dat verschil merk je eigenlijk niet in de voedingswaarden.
TIP 2: Serveertip
Serveer de gehaktballen bij een portie bloemkoolrijst en lekkere gebakken groenten, zoals broccoli of nog meer champignons. Zo heb je een goed vullende maaltijd.
TIP 3: Extra romig
Wat dit gerecht ook erg lekker maakt is om er een beetje kaas overheen te laten smelten. Kies voor een goede belegen of jong-belegen kaas en sprenkel deze over de gehaktballen wanneer ze in de saus liggen. Doe dan een deksel op de pan en laat de kaas smelten voordat je ze serveert. Echt super lekker!
Geen zin in gehaktballen met champignons? Waarom probeer je deze in tomatensaus niet een keer? Gehaktballetjes in tomatensaus
Ze waren heerlijk. Voor herhaling vatbaar.
Wat een heerlijke maaltijd. Pas gegeten met broccoli erbij. Een prima combinatie en kleur! Deze zit in ons koolhydraatarme mapje en blijft daar zitten.