De lekkerste groente muffin als tussendoortje
Laatste update: 13 juni, 2022 | Geen reacties
Of je nu werkt of nog studeert: een tussendoortje kan een echte lifesaver zijn! Bij hevige trek of gewoon als motivatie om verder te gaan kan een hapje eten al snel helpen. Ik heb dat soms ook echt nodig. Daarom heb ik dit weekend een batch gemaakt van deze groente muffin. Het is een simpel recept en je kan het zelf aanpassen naar je eigen smaak. Ik maak wel vaker hartige muffins, maar deze zijn vrij speciaal: ze zijn namelijk 100% plantaardig. Het leek me een leuke uitdaging om een muffin zonder ei te maken en ik moet zeggen dat het goed gelukt lijkt te zijn. Probeer het ook eens en vertel me wat je ervan vindt!
- Tussendoortje
- Bereidingstijd: 45 minuten
- Aantal porties: 7
- Koolhydraten per portie: 7 gram
TIP van Timo:
Effectief en snel afvallen? Meld je dan direct aan voor deze heerlijke weekmenu’s! > Direct ontvangen
De ingrediënten voor de groente muffin
De basis:
- 250 gram zijdetofu (gewone tofu kan eventueel ook)
- 50 gram kikkererwtenmeel
- 1 tl bakpoeder
- 2 á 3 el sojamelk of een andere plantaardige melk
- 2 el edelgist
Het groentemengsel:
- 400 gram groenten naar keus
- 1/2 tl uipoeder
- 1/2 tl knoflookpoeder
- Een scheutje olie
- Peper naar smaak
- Optioneel: 1 tl zwart zout/kala namak*
*: Kala namak is een zoutsoort dat naar ei smaakt. Je kan het vaak wel bij een toko kopen en het is lekker om toe te voegen aan je muffin als je wel graag wat ei proeft.
De bereidingswijze
- Verhit een beetje olie in een pan en bak hierin de groenten (fijngesneden) voor in de muffins. Voeg ook de kruiden eraan toe en bak tot de groenten zacht beginnen te worden. Ik koos mais, prei en een beetje spinazie voor deze muffins.
- Vervolgens verwarm je de oven voor op 180 graden en zet je 7 muffin vormpjes neer op een bakplaat.
- Gebruik een keukenmachine om de tofu, kikkererwtenmeel en bakpoeder te pureren. Voeg daarna 2 á 3 el melk toe en roer goed tot het mengsel vloeibaar, maar nog steeds erg dik is.
- Roer ook de edelgist erdoorheen voor een licht-kazige smaak.
- Roer daarna de groenten door het beslag en laat het 10 minuten staan om verder in te dikken.
- Vervolgens schep je het mengsel in de muffin vormpjes en zet je ze voor 30-35 minuten in de oven of tot ze helemaal gaar zijn van binnen.
- Ten slotte laat je ze volledig afkoelen voordat je ze uit de vormpjes halen. Anders zijn ze mogelijk nog te zacht. Geniet ervan!
De voedingswaarden
Aantal porties: 7
Calorieën per portie: 86
Koolhydraten: 7 gram
Vetten: 3,5 gram
Eiwitten: 5 gram
Veelgestelde vragen
- Hoelang kan ik ze bewaren? Je kan de muffins tot 5 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast kan je ze niet langer dan 2 dagen bewaren. Je kan ze ook tot 3 maanden invriezen.
- Waar koop ik zijdetofu en kikkererwtenmeel? Deze kan je bij je lokale toko vinden. Sommige supermarkten verkopen soms ook zijdetofu of kikkererwtenmeel. Dat verschilt echter per stad en per supermarkt.
Tips voor het maken van de groente muffin
TIP 1: Groente combinaties
Voor dit recept gebruikte ik prei, mais en spinazie omdat ik deze nog in de koelkast had staan. Je kan natuurlijk ook hele andere combinaties maken. Andere combinaties die lekker zijn, zijn:
- Courgette, tomaat en paprika
- Asperge, broccoli en ui
- Spinazie en champignons
- Mais, paprika en tomaat
- Artisjokkenhart en spinazie
TIP 2: Plantaardige kaas
Je kan je muffins ook aanvullen met een beetje plantaardige kaas om een lekkere romige smaak erbij te combineren. De meeste supermarkten verkopen inmiddels een plantaardige rasp die je hiervoor kan gebruiken.
TIP 3: Lekker voor kinderen
Deze muffins zijn ook erg lekker voor kinderen die normaal gesproken niet zo van groenten houden. Wanneer je ze deze als lunch of tussendoortje meegeeft, krijgen ze toch wat groenten binnen. Je kan de groenten ook extra fijn malen en mengen met wat kruidjes om de structuur meer te verbloemen.
Geen zin in muffins vandaag? Je kan ook een lekkere smoothie meenemen voor onderweg! Groene smoothie met kokosmelk en chiazaad!