Groentesoep met soepvlees en kruiden
Laatste update: 30 oktober, 2023 | Geen reacties
Ben jij ook zo dol op soepjes? Ik in ieder geval wel! In de herfst en winter kan je me dagelijks soep geven en ik ben er gewoon tevreden mee. Je ziet toch wel vaak dat soepen kipfilet of gehaktballetjes bevatten, maar niks met rundvlees. Daar wil ik verandering in maken. Deze groentesoep met soepvlees is een heerlijke combinatie van groenten met rundvlees. Ben je benieuwd geworden? Lees snel verder!
- Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 2 uur
- Aantal porties: 6
- Koolhydraten per portie:
TIP van Timo:
Wil je graag 3kg per week afvallen en weer energie voor twee? Gebruik dit >>
Het voordeel van groentesoep met soepvlees
Er hangt niet één definitie aan groentesoep. Je kan het namelijk met allerlei ingrediënten maken en op verschillende manieren. Dat vind ik persoonlijk ook het fijne eraan. Je kan het namelijk gebruiken als een manier om de overgebleven groenten in je koelkast toch nog te gebruiken. Hetzelfde geldt voor vlees. Hoewel ik er bij dit recept rundvlees bij gebruik, kan je natuurlijk ook overgebleven kipfilet of balletjes erdoorheen mengen. Het is allemaal mogelijk!
Daarnaast is groentesoep super gezond. Door het hoge gehalte aan groenten krijg je verschillende vitamines en mineralen binnen die je lichaam helpen om gezond te blijven tijdens de koudere winterdagen. Doe er nog wat extra gember, knoflook en andere kruiden bij en je geeft zowel je smaakpapillen als je lichaam een boost!
Wat heb je nodig?
- 500 gram stoofvlees, in stukjes
- Een scheutje olijfolie
- 1 ui
- 3 stengels bleekselderij
- 2 winterpenen
- 2 blikjes tomatenblokjes
- 150 gram paddenstoelen
- 4 tenen knoflook
- Verse tijm
- Verse rozemarijn
- 1 liter runderbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 200 gram bloemkoolrijst
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- Peper en zout naar smaak
De bereidingswijze
- Verhit een beetje olie in een diepe soeppan en bak hierin het stoofvlees tot beide kanten goed gebruind zijn. Het midden hoeft nog niet gaar te zijn.
- Snijd intussen de groenten fijn.
- Voeg daarna de ui en knoflook en bak tot de ui glazig begint te worden. Daarna kan je de bleekselderij, winterpeen en paddenstoelen toevoegen. Bak het geheel nog zo’n 5 minuten op middenhoog vuur.
- Vervolgens schenk je de tomatenblokjes en bouillon erbij en doe je de kruiden (komijn, paprika, tijm, rozemarijn, peper, zout) en laurierblaadjes er ook in. Roer alles goed door elkaar en breng het aan de kook. Wanneer de soep kookt, dek het af met een deksel en laat het anderhalf tot 2 uur sudderen op laag vuur.
- Wanneer het vlees zacht is en met een vork uit elkaar gehaald kan worden, is de soep zo goed als klaar.
- Voeg dan de bloemkoolrijst toe en kook nog 5 tot 8 minuten of tot de bloemkool zacht is. Serveer de soep met een beetje verse rozemarijn of tijm. Eet smakelijk!
De voedingswaarden
Aantal porties: 6
Calorieën per portie: 262
Koolhydraten: 10 gram
Vetten: 14 gram
Eiwitten: 21 gram
Veelgestelde vragen
- Waar kan ik stoofvlees kopen? Je kan bij de meeste supermarkten wel een sukade of riblap kopen. Deze worden lekker zacht wanneer je ze lang gaart waardoor ze ideaal stoofvlees zijn.
- Moet ik per sé al deze groenten gebruiken? Dat hoeft niet. Als je toevallig paprika hebt liggen in plaats van bleekselderij, kan dit natuurlijk ook. Houd er wel rekening mee dat de soep dan wat anders zal smaken.
Tips voor het maken van de groentesoep met soepvlees
TIP 1: Indikken
Je kan de soep ook een beetje indikken om er een soort stoof van te maken. Je kan het makkelijk indikken met 2 el maïzena en 4 el water. Meng deze door elkaar in een bakje en giet het dan door de soep en roer goed. De soep zal al snel wat dikker worden. De koolhydraten van deze maïzena zijn verwaarloosbaar omdat het ten opzichte van de hele pan heel weinig is.
TIP 2: Serveertip
Serveer de soep met wat lekkere koolhydraatarme crackers of koolhydraatarm stokbrood. Geniet ervan!
TIP 3: Vega alternatief
Het is mogelijk om de soep vegetarisch of zelfs vegan te maken. Je kan hiervoor kiezen voor een vleesvervanger naar keus of jackfruit uit blik (op water). Dit heeft namelijk een soortgelijke textuur als stoofvlees. De soep hoeft dan wel minder lang te garen, dus ben je sneller klaar!
Bekijk ook:
Hamburger salade met avocado en dressing