is bloemkool gezond

Is bloemkool gezond? Belangrijke feiten over bloemkool!

Laatste update: 26 november, 2019 | 2 reacties

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen! De vraag is bloemkool gezond kan ik beantwoorden met een dikke vette ja! Bloemkool is een zeer gezonde groente en een belangrijke bron van voedingsstoffen. De aanwezige plantaardige stoffen verlagen het risico op ziekten zoals kanker en hartaandoeningen. Ook past bloemkool perfect in een dieet aangezien de voedingswaarde ideaal zijn. Hieronder deel ik maar liefst 7 gezondheidsvoordelen die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek!

1. Goede bron van antioxidanten

Bloemkool bevat antioxidanten die je cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Zo bevat bloemkool (net als andere kruisbloemige groenten) veel isothiocyanaten en glucosinolaten. Dit zijn twee groepen antioxidanten waarvan aangetoond is dat ze de groei van kankercellen vertragen (1), (2), (3), (4), (5).

In studies is aangetoond dat glucosinolaten en isothiocyanaten met name beschermend zijn tegen long-, darm-, prostaat- en borstkanker (6). Tevens bevat bloemkool vitamine C dat bekend staat om zijn ontstekingsremmende werking en de gezondheid van het immuunsysteem in tact houd om het risico op kanker en hartaandoeningen te verminderen (7), (8).

2. Helpt bij gewichtsverlies

Wist je dat bloemkool over een aantal eigenschappen beschikt die helpen bij het afvallen?! Bloemkool bevat slechts 24 calorieen en 3 g koolhydraten per 100 gram (9). Ook vertraagt bloemkool de spijsvertering en is het een goede bron van vezels. Dit zorgt voor een vol gevoel. Hierdoor heb je minder snel honger gedurende dag wat ervoor zorgt dat je minder eet (10), (11).

KORTOM:
Het is dus niet verkeerd om regelmatig bloemkool te eten als je wilt afvallen. Laatst heb ik een heerlijk bloemkool recept geschreven die geschikt is als snack.

3. Hoog in Choline

Bloemkool bevat choline en dit is een belangrijke voedingsstof. Helaas hebben veel mensen hier een tekort aan. Choline speelt een belangrijke rol bij processen in het lichaam en ondersteunen het metabolisme (12), (13). Tevens helpt choline ook bij de ontwikkeling van de hersenen en de productie van neurotransmitters. Deze zijn nodig voor een gezond zenuwstelsel. Mensen die niet voldoende choline binnen krijgen, hebben een hoger risico op hart- en leveraandoeningen. Ook is de kans op de ziekte van Alzheimer groter. De voedingsmiddelen met de hoogste hoeveelheid choline zijn bloemkool en broccoli (14), (15).

4. Bloemkool is vezelrijk

Bloemkool is vezelrijk en dat is belangrijk voor de gezondheid. Vezels zijn belangrijk aangezien ze de gezonde bacteriën in je darmen voeden. Deze gezonde bacteriën helpen ontstekingen te verminderen en ook bevorderd het de spijsvertering (16), (17). Wanneer je voldoende vezels binnen krijgt kan dit aandoeningen zoals constipatie helpen te voorkomen (18). Tevens tonen studies aan dat een dieet met vezelrijkegroente zoals broccoli en bloemkool, de kans op verschillende ziekten zoals kanker, diabetes en hartaandoeningen verkleint (19), (20).

KORTOM:
Ook dit bewijst opnieuw hoe belangrijk het is om voldoende vezels binnen te krijgen. Zo heb ik ook een recept geschreven waarin je bloemkool en broccoli samen gebruikt. The best of both worlds!

5. Bevat Sulforafaan

Studies tonen aan dat sulforafaan helpt bij het onderdrukken van kanker door de enzymen te remmen die betrokken zijn bij tumorgroei en kanker (21), (22), (23). Sulforafaan werkt vooral beschermend tegen prostaat- en darmkanker. Tevens toont onderzoek aan dat sulforafaan ook helpt bij het verlagen van een hoge bloeddruk en het in tact houden van bloedvaten (24). Sulforafaan wordt volop bestudeerd door wetenschappers en de gezondheidsvoordelen zijn nu al veelbelovend!

6. Koolhydraatarm alternatief voor rijst

Met bloemkool kun je werkelijk alle kanten uit. Het is zelfs geschikt om peulvruchten en granen mee te vervangen. Bloemkool past dan ook perfect in een koolhydraatarm dieet. Tegenwoordig kun je zelfs kant en klaar bloemkoolrijst aanschaffen. Dit is bloemkool dat vermalen is tot rijst. Ideaal om toe te voegen aan verschillende soorten gerechten.

Bloemkoolrijst kun je zelf maken of kant en klaar kopen in de supermarkt. Deze Bloemkoolrijst met kip en kruiden is echt een aanrader!

7. Makkelijk voor op elk moment van de dag

Bloemkool is niet alleen onwijs gezond, maar ook nog eens makkelijk te bereiden. Zo kun je bloemkool zelfs rauw eten en bijvoorbeeld dippen in hummus. Naast het eten van rauwe bloemkool kun je het natuurlijk ook stomen, koken en bakken. Een ander bijkomend voordeel is dat bloemkool betaalbaar is en verkrijgbaar in vrijwel alle supermarkten!

Tot slot

Je bent nu onwijs veel te weten gekomen over bloemkool! Bloemkool bevat unieke antioxidanten die ontstekingen kunnen verminderen en beschermen tegen ziekten. Daarnaast is het klaarmaken van bloemkool onwijs eenvoudig en dus makkelijk toevoegen aan je dieet. Heerlijk, voedzaam en verkrijgbaar in elke supermarkt. Wat wil je nog meer!

Ben je trouwens benieuwd naar de ideale kooktijd van bloemkool? Ontdek hier hoe lang bloemkool moet koken zodat alle vitamines en mineralen behouden blijven!

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 13 november, 2019

Auteur

Timo

Categorie

Gezondheid

Tags

2 reacties op "Is bloemkool gezond? Belangrijke feiten over bloemkool!"

  1. Dàmar Nieuwenhuis schreef:

    Snel maar eens lekker een bloemkool recept gaan maken. Goed te weten dat het zo gezond is:) Dankjewel!

  2. thomas schreef:

    bloemkool bennie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies