karbonade ovenschotel

Karbonade ovenschotel met tomaat en champignons

Laatste update: 3 mei, 2022 | 2 reacties

Het weer mag dan wel weer mooier en warmer worden, maar soms heb ik nog echt trek in een goede, stevige maaltijd. Ik merk dat ik bij mijn koolhydraatarme recepten niet altijd varkensvlees gebruik en dat is eigenlijk best zonde, het is een heerlijke vleessoort. Daarom maak ik vanavond dit karbonade ovenschotel met tomaat en champignons. Het is makkelijk klaar te maken en het geeft een lekker verzadigd gevoel na het eten ervan ondanks dat het een magere maaltijd is. Ben je benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 60 minuten
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie: 8 gram

TIP van Timo:
Wil je heel erg graag afvallen en ben je klaar met programma’s die niet werken? Gebruik dit >>

De ingrediënten voor de karbonade ovenschotel

  • 450 gram roma tomaten, in blokjes gesneden
  • 450 gram champignons, in plakjes of blokjes gesneden
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 2 witte uien, in stukjes gesneden
  • 500 gram schouderkarbonade, in stukjes gesneden
  • Olijfolie

Het kruidenmengsel voor de karbonade (toevoegen naar smaak):

  • uipoeder
  • knoflookpoeder
  • paprikapoeder
  • komijnpoeder
  • koriander
  • oregano
  • tijm
  • rozemarijn
  • salie
  • een beetje witte suiker
  • Peper en zout

De bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en vet een ovenschaal lichtjes in.
  2. Snijd de groenten fijn en doe deze in de schotel en meng alles goed door elkaar. Zet daarna de schotel kort opzij.
  3. In een kom meng je alle kruiden naar smaak en doe je hier wat olijfolie en de karbonade stukjes bij. Roer alles goed door elkaar totdat de karbonade overal bedekt is met kruiden.
  4. Schep daarna de karbonade in de ovenschotel en roer alles door elkaar zodat ook de groenten een beetje van de marinade meekrijgen.
  5. Zet de schotel in de oven en bak deze voor ongeveer 45 á 50 minuten of totdat de karbonade niet meer roze is van binnen. Roer elke 15 minuten zodat alle groenten ook overal even gaar worden. Geniet ervan!

De voedingswaarden

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 262
Koolhydraten: 8 gram
Vetten: 16 gram
Eiwitten: 18 gram

Veelgestelde vragen

  • Mijn groenten worden te bruin, wat kan ik er tegen doen? Je kan de schotel tijdens de eerste helft van het bakken afdekken met aluminiumfolie om te voorkomen dat alles te bruin wordt. Daarna haal je het folie eraf en kan er een lichtbruin laagje ontstaan.
  • Hoelang kan ik de schotel bewaren? Je kan de schotel tot 3 dagen in de koelkast bewaren of invriezen voor 1 á 2 maanden. Geniet ervan!

Tips voor het maken van de karbonade ovenschotel

TIP 1: Extra grote maaltijd
Vind je deze maaltijd net wat te klein? Dan kan je de maaltijd aanvullen met wat extra voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je lekker vol zit aan het einde van de avond. Zelf vind ik het lekker om de hoeveelheid karbonade te verdubbelen, maar je kan er ook voor kiezen om lekker wat kaas erover te strooien. Dit vult en geeft een wat meer romige smaak. Hou je juist van volume? Voeg dan wat bloemkoolrijst toe als bijgerecht. Eet smakelijk!

TIP 2: Maak het wat pittiger
Houd je wel van een beetje pit? Snijd dan één chilipeper fijn en doe deze door de marinade. Je kan er ook voor kiezen om wat chilivlokken over de groenten te strooien voordat de schotel in de oven gaat.

TIP 3: Serveertip
Deze maaltijd gaat er altijd goed in met een frisse salade erbij en een lekker zelfgemaakt stukje koolhydraatarme naan of koolhydraatarm stokbrood. Geniet ervan!

Geen zin in een karbonade? Probeer dan deze maaltijd eens! Pasta met zalm en spinazie: een heerlijke avondmaaltijd

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 3 mei, 2022

Auteur

Rozemarijn

Categorie

Avondeten Recepten

2 reacties op "Karbonade ovenschotel met tomaat en champignons"

  1. Ina Huizinga schreef:

    Vandaag gemaakt. Erg lekker, een explosie van smaken. Top! Was wel (te) vochtig. Kan eigenlijk ook niet anders met gesneden tomaten (na snijden uit laten lekken) en champignons. Nog tips om dit iets minder te laten zijn?? Groetjes, Ina

    1. Rozemarijn schreef:

      Hoi Ina,

      Fijn dat het zo lekker smaakte! Om de tomaten iets te drogen kan ik je aanraden om deze kort te deppen met wat keukenpapier of een schone theedoek. Soms helpt het ook om ze met zout te bestrooien en het even in te laten trekken. Hoewel je hierna het zout eraf veegt, vind ik wel dat de tomaten dan wat zout blijven, maar het is wel een optie.

      Groetjes, Rozemarijn (Team BGreat)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


© 2016 - 2022 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies