koolhydraatarm drinken

Koolhydraatarm drinken? De beste drankjes op een rij!

Laatste update: 6 april, 2020 | 1 reactie

Kan je koolhydraatarm drinken? Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, is de bedoeling dat je dagelijks 50 tot 150 gram koolhydraten binnenkrijgt in tegenstelling tot de gemiddelde 225 gram per dag[1]. Wanneer je een ketogeen dieet volgt, eet je maar 20 tot 50 koolhydraten per dag. In beide gevallen moet je deze koolhydraten echter over de gehele dag verdelen met zowel eten als drinken. Aangezien veel voedingsmiddelen veel koolhydraten bevatten, lijkt er weinig tot geen ruimte meer te zijn voor een zoet drankje, laat staan een glas alcohol. Vandaag gaan we kijken naar verschillende typen drinken en mogelijke koolhydraatarme alternatieven om toch te kunnen genieten van een lekkere zoete drank zo nu en dan.

Welke dranken zijn van nature al koolhydraatarm?

In plaats van op zoek gaan naar alternatieven, kan je ook gebruik maken van de dranken die je standaard al tot je beschikking hebt. De volgende dranken zijn laag in koolhydraten en ideaal om gedurende de dag te drinken.

TIP:
Wil je ook wekelijks afvallen en energie voor twee? Ontvang tijdelijk gratis mijn Koolhydraatarm Weekmenu! Direct ontvangen

Water. Water bevat zowel 0 calorieën als 0 gram koolhydraten. Het wordt aangeraden om ongeveer 7 á 8 glazen water per dag te drinken voor een goed gehydrateerd lichaam.

Thee. Thee bevat praktisch dezelfde voedingswaarden als water omdat je er simpelweg een kruidje of plantje aan toevoegt. Je mag de 8 glazen water per dag ook makkelijk afwisselen met een kop thee. De effecten zijn hetzelfde.

Zwarte koffie. Zwarte koffie bevat ongeveer 2 calorieën waarvan 0,2g koolhydraten. Wil je hier een koolhydraatrijke drank van maken, dan moet je wel erg veel consumeren.

Bouillon. Een goede oppepper voor wanneer je last hebt van een energiedipje of een lichte verkoudheid. Afhankelijk van het type bouillon bevat een zakje tussen de 10 en 50 calorieën. Wanneer we kijken naar een zakje “Opkikker Tuinkruiden”, bevat deze 0,9g koolhydraten.

Er is dus gelukkig al genoeg keus om koolhydraatarm te drinken. Wil je echter voor iets speciaals gaan, of heb je zin in een lekker glas sap of alcohol, neem dan een kijkje bij de volgende categorieën.

Kortom:
water, thee, koffie en bouillon zijn van nature al koolhydraatarm en ideaal om de dorst te lessen.

Limonade

Limonade is een concentraat dat wordt aangelengd met water. Er zijn twee soorten limonade: vruchtenlimonade en limonadesiroop. Vruchtenlimonade is een concentraat dat uit een minimumpercentage van 10% vruchtensap met suikers en/of zoetstoffen bestaat. Limonadesiroop, bestaat juist uit zoetstoffen, aroma’s, kleurstoffen en stabilisatoren. Beiden worden met ongeveer 7 delen water verdund tot een dorstlessende drank.

Eén glas met 25 gram siroop bevat al snel 58 calorieën waarvan er 14,6 gram koolhydraten aanwezig zijn[2]. Dit is natuurlijk te veel om zomaar tijdens een koolhydraatarm dieet te drinken.

Alternatief: gelukkig bestaan er ook suikervrije limonades. Deze limonades bevatten vaak maar 10 calorieën per glas en hebben 0,2g koolhydraten.

Kortom:
limonade bevat gewoonlijk veel suikers en koolhydraten. Wanneer je echter voor suikervrije limonade kiest, kan je deze gewoon drinken zonder je zorgen te hoeven maken om het koolhydraatgehalte.

Hoe zit het met Frisdrank?

Officieel gezien is frisdrank het woord voor koolzuurhoudende limonade. Deze term is in 1956 bedacht door Dick Schiferli[3]. Volgens de Nederlandse warenwet vallen sportdranken en niet-koolzuurhoudende frisdranken echter ook onder deze term.

De meest bekende frisdranken zijn Coca Cola, Fanta en 7UP. Per 100 milliliter bevat een glas Cola 42 calorieën waarvan 10.6g koolhydraten. Wanneer je bedenkt dat een glas meestal zo’n 250 tot 330 milliliter bevat, zijn dit al snel aardig wat koolhydraten.

Alternatief: de meeste frisdrank merken hebben een “Zero” alternatief waaraan geen suikers zijn toegevoegd. Deze dranken worden gezoet met koolhydraatarme zoetstoffen. Eén blikje Cola Zero bevat 0 calorieën en 0 gram koolhydraten. Een goed alternatief voor een koolhydraatarm dieet.

Kortom:
wanneer je trek hebt in wat frisdrank, bevatten de ‘Zero’ versies weinig tot geen koolhydraten!

Sappen tijdens een koolhydraatarm dieet

Zoals je wellicht al wist, bevatten alle fruitsoorten natuurlijke suikers. Hoeveel suikers er in een stuk fruit zitten, verschilt per soort. Dit houdt echter wel in dat een glas sap al snel veel koolhydraten bevat.

Een glas vers sinaasappelsap bevat daardoor al snel 22,8g koolhydraten[4]. Nu zou je kunnen zeggen dat je gedurende de dag zal minderen met andere koolhydraten, maar wellicht betekent dat dat je tijdens je lunch of avondeten opeens geen quinoa meer kan toevoegen aan je maaltijd, waardoor je voedingsstoffen tekort zal komen.

TIP:
Wil je ook wekelijks afvallen en energie voor twee? Ontvang tijdelijk gratis mijn Koolhydraatarm Weekmenu! Direct ontvangen

Alternatief: hoewel het geen sapjes zijn, bestaan er verschillende merken die water met een fruitsmaak aanbieden, zoals Crystal Clear of Chaufontaine. Deze dranken bevatten 0g koolhydraten per glas en smaken toch lekker fruitachtig.

Kortom:
sap bevat helaas veel koolhydraten, gelukkig geeft water met een smaakje net zo’n fruitige smaak, zonder de suikers.

Alcohol

Iedereen houdt zo nu en dan van een lekker alcoholisch drankje, maar juist alcohol is vaak een grote bron van koolhydraten. Je kan in ieder geval een duidelijke regel aanhouden: als het op graanbasis is of zoet is, is de kans groot dat het veel koolhydraten bevat. Denk hierbij aan een glas bier of een zoete cocktail.

Sterke dranken zoals rum, vodka, en whiskey bevatten over het algemeen erg weinig koolhydraten[5]. Dit heeft er onder andere mee te maken dat deze in kleinere hoeveelheden worden gedronken. Houd er echter wel rekening mee dat je van alcohol niet al te beste beslissingen maakt en dus niet opeens een hele zak chips naar binnen gaat werken, want dan verlies je de effecten van het koolhydraatarme dieet.

Alternatief: alcohol heeft dus niet per sé een alternatief nodig mits je met mate gebruik maakt van sterke drankjes. Wil je echter liever toch een biertje of een glas wijn? Ga dan voor droge rode of witte wijn en een light biertje. Deze bevatten in de categorie wijn en bier de minste koolhydraten.

Kortom:
wanneer je trek hebt in een glaasje alcohol, dan kan je het beste een sterke drank kiezen (drink met mate). Een droge wijn en een light biertje bevatten ook weinig koolhydraten.

Conclusie

Zoals je hierboven misschien al hebt ondervonden is het dus gewoon mogelijk om te genieten van een lekker drankje terwijl je een koolhydraatarm dieet volgt, mits je een juist alternatief kiest. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat het geen kwaad kan om eens in de zoveel tijd een paar gram koolhydraten te veel te eten of drinken mits je daar geen gewoonte van maakt. Een mens moet ook kunnen genieten. Wil je graag meer interessante artikelen lezen die te maken hebben met een koolhydraatarme leefstijl? Lees dan ook Afvallen zonder te hoeven sporten? Zo doe je dat! en Beste eiwit snacks? TOP 20 eiwitrijke tussendoortjes!

TIP:
Wil je ook wekelijks afvallen en energie voor twee? Ontvang tijdelijk gratis mijn Koolhydraatarm Weekmenu! Direct ontvangen

Bronnen & onderzoek

[1] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koolhydraatarm-dieet.aspx
[2] https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-calorieen-zitten-erin-/caloriechecker/siroop.aspx
[3] https://www.nrc.nl/nieuws/2001/05/22/verordonnerende-reclame-7543020-a1036290
[4] https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-calorieen-zitten-erin-/caloriechecker/sinaasappelsap-vers.aspx
[5] https://www.healthline.com/nutrition/keto-and-alcohol#keto-friendly-drinks

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 6 april, 2020

Auteur

Timo

Categorie

Afvallen Gezondheid

Tags

1 reactie op "Koolhydraatarm drinken? De beste drankjes op een rij!"

  1. Linda van Hartingeveldt schreef:

    een mooi alcoholvrij alternatief met relatief weinig koolhydraten is bionade. Het bevat 5,2 gram koolhydraten. Wellicht nog teveel maar de hele dag koffie, thee en water is ook niet alles.
    Suikervrije dranken bevatten weer stoffen die minder goed voor het lichaam zouden zijn. Ik drink geen lightspullen in ieder geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2023 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies