Koolhydraatarme aspergesoep
Laatste update: 9 mei, 2022 | 2 reacties
Ik weet dat ik al een aantal asperge recepten heb geschreven met groene asperges, maar nog geen enkele met witte asperges! Daarom heb ik dit recept geschreven. Deze koolhydraatarme aspergesoep bestaat uit heerlijke witte asperges. Deze zijn momenteel helemaal in het seizoen! Daarnaast is de soep ook echt super romig van smaak, dat mag je niet missen!
- Avondmaaltijd/Bijgerecht
- Bereidingstijd: 35 minuten
- Aantal porties: 5
- Koolhydraten per portie: 11 gram
TIP van Timo:
Wil je heel erg graag afvallen en ben je klaar met programma’s die niet werken? Gebruik dit >>
Ingrediënten voor de koolhydraatarme aspergesoep:
- 1 kilo witte asperges (vers)
- 2 el ongezouten roomboter
- 4 tenen knoflook, geperst
- 1 witte ui, fijngesneden
- 750 ml bouillon (dat mag runderbouillon, kippenbouillon of groentebouillon zijn)
- 250 ml vloeibare slagroom of kookroom
- Peper en zout naar smaak
- Fijngesneden verse bieslook ter garnering
De bereidingswijze
- Allereerst snijd je de harde onderkantjes van de asperges af en snijd je de asperges daarna in stukjes.
- Verhit intussen de boter in een pan en bak hierin de ui tot deze glazig begint te worden.
- Vervolgens voeg je de asperges, knoflook, zout en peper toe en bak je alles kort tot de asperges wat zachter beginnen te worden. Schenk daarna de bouillon erbij en breng het aan de kook.
- Laat de soep zachtjes koken voor zo’n 10 á 15 minuten en pureer deze daarna met een staafmixer of in een blender tot het een gladde substantie begint te vormen.
- Roer dan de room door de soep en kruid het eventueel nog bij met wat extra peper en zout. Serveer daarna met wat verse bieslook en geniet ervan!
De voedingswaarden
Aantal porties: 5
Calorieën per portie: 258
Koolhydraten: 11 gram
Vetten: 23 gram
Eiwitten: 6 gram
Veelgestelde vragen
- Mijn asperges zijn na 15 minuten koken nog te hard, hoe kan dat? De grootte en dikte van de stukjes asperge bepaald hoe lang deze zacht wordt tijdens het koken. Als de stukjes na 15 minuten nog hard aanvoelen, kan je ze nog een paar minuten doorkoken en het dan pas pureren. Ook kan je de stukjes volgende keer eventueel iets kleiner snijden.
- Ik ben lactose-intolerant, waar kan ik de room door vervangen? Je kan de room eventueel vervangen door een plantaardig alternatief. Denk hierbij aan soja kookroom, kokosroom of haver kookroom. Deze zijn alle drie goede opties en zorgen ook voor een heerlijke maaltijd! In plaats van roomboter kan je dan ook olie gebruiken bij het bakken van de stukjes ui.
Tips voor het maken van de koolhydraatarme aspergesoep
TIP 1: Geef het meer pit
Je kan je soep lekker wat pit geven door een paar chilivlokken aan de pan toe te voegen voordat je het gaat pureren. Zo krijgt de soep een lekker pittige smaak zonder dat het te overheersend is.
TIP 2: Lekker een bite
Kook een aantal stukjes asperge tot ze beetgaar zijn en haal ze dan uit de pan en zet opzij. Voeg deze na het pureren van de soep weer toe. Zo heb je lekker wat meer bite bij je soep doordat je nog op wat stukjes asperge kan kauwen.
TIP 3: Vers van de boer
Hoewel veel supermarkten nu ook witte asperges tegen een goede prijs verkopen, vind ik asperges direct van de boer een stuk lekkerder. Kies een boer bij jou in de buurt die ze verkoopt en proef het verschil! Vaak zijn deze asperges smaakvoller en sowieso ook verser. Geniet!
Geen zin in asperges deze lente? Probeer dan deze soep eens! Een dagje wat anders: Lasagne soep
Asperges toch wel eerst schillen?
Tuurlijk??