Winterse Boerenkool Stamppot – Lekker En Gezond!
Laatste update: 7 november, 2022 | 2 reacties
Wanneer het echt koud begint te worden hebben we trek in krachtige voeding. Deze koolhydraatarme boerenkool stamppot is perfect! Dit recept bevat namelijk onwijs veel gezonde voedingsstoffen. Geef de griep geen kans!
TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar
Koolhydraatarme Boerenkool Stamppot
Ik kijk erna uit om dit boerenkool recept met je te delen. De smaak is onwijs lekker en daarnaast bevat deze boerenkool stamppot minder koolhydraten.
Ben je op dieet, dan heb je dubbel geluk! Het verrassende aan dit recept is dat je geen aardappelen gebruikt. De hoofd ingrediënten bestaan namelijk uit boerenkool en bloemkool.
Boerenkool stamppot gezond?
De ingrediënten die je voor dit recept gebruikt, bevatten een hoop vitamine en mineralen. Zo bevat boerenkool meer vitamine C dan een sinaasappel. Doordat boerenkool vol zit met antioxidanten, maakt het de kans op kanker kleiner.
Ook bevat boerenkool een ontstekingsremmende werking. De aanwezige vitamine in boerenkool zijn A, B1, B2, B6, B11 en C. De aanwezige mineralen in bloemkool zijn kalium, calcium, fosfor, zink, mangaan, magnesium en koper.
Voedingswaarden
Dit koolhydraatarme boerenkool stamppot recept is voor 2 personen. Wanneer je dit recept voor meerdere personen wilt maken, kun je de ingrediënten eenvoudig verdubbelen. Hieronder kan je de voedingswaarden per portie vinden!
Aantal calorieën: 145
Koolhydraten: 10 gram
Eiwitten: 15 gram
Vetten: 7 gram
Wat heb je nodig?
- 250 gram boerenkool
- 75 gram spekjes
- 300 gram bloemkool
- 1 teentje knoflook
- Een snufje chilipoeder
- 1 eetlepel room
Hoe maak je koolhydraatarme boerenkool stamppot?
- Zet eerst een pan met water op het vuur. Snij ondertussen de bloemkool in roosjes.
- Zodra het water kookt laat je de bloemkool 8 minuten koken.
- Neem een andere pan en bak hier de spekjes in.
- Wanneer de 8 minuten om zijn haal je de bloemkool van het vuur en giet je deze af.
- Voeg de room met een snufje chilipoeder toe en pureer de bloemkool.
- Was de boerenkool af en voeg deze met spekjes en het vocht toe aan de puree.
- Als laatste snij je de knoflook in kleine stukjes en vermeng je deze door de stamppot.
- Eet smakelijk!
TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar
Tips voor het maken van de koolhydraatarme boerenkool stamppot
TIP 1: Rookworst erbij
Je kan natuurlijk eigenlijk geen boerenkool eten zonder een lekker stukje rookworst erbij. Je kan deze erbij doen in de plaats van spekjes, of juist voor erbij. Je krijgt dan niet alleen extra eiwitten binnen, maar ook lekker veel goede vetten en een heerlijke smaak.
TIP 2: Jus maken
Ben jij ook zo dol op jus? Deze kan je eigenlijk heel makkelijk maken! Je hebt hiervoor een beetje boter, een klein beetje bloem (erg weinig, dus weinig koolhydraten) en wat runderbouillon nodig. Laat eerst de boter smelten in de pan en roer dan de bloem erdoorheen tot het een papje begint te worden. Schenk dan geleidelijk de bouillon erbij en laat het, al roerende, lekker indikken. Geniet ervan!
TIP 3: Bewaren voor later
Je kan heel makkelijk boerenkool bewaren voor een later moment. Wel wil ik zeggen dat stamppot uit de vriezer meestal niet zo lekker is, dus dat raad ik je niet aan. Je kan het wel tot 4 dagen in de koelkast bewaren en weer opwarmen in de magnetron of in een pannetje. Let er dan wel op dat het niet aanbrandt.
Bekijk ook:
Koolhydraatarme kip curry op Afrikaanse Wijze!
Hier zocht ik al een tijdje naar! Ziet er lekker uit ga het van de
week maken. Heb ook het 50 dagen programma zojuist aangeschaft.
Ben heel benieuwd wat het voor kan gaan betekenen. Ik eet regelmatig
koolhydraatarm en voel me hier toch het beste bij. Blijf je site
volgen. Groetjes Romy
Hallo, wat een goed idee! Ik ga zeker meer recepten bekijken!
Maar begrijp ik goed dat de boerenkool er rauw bij gaat? Ik lees tenminste niet dat je deze ook kookt!
Groetjes Anke