koolhydraatarme boterkoek

Koolhydraatarme boterkoek: makkelijk, snel en lekker!

Laatste update: 18 december, 2023 | 6 reacties

Het bereiden en genieten van gebakjes vind ik altijd heel leuk. Wanneer er visite komt streef ik er daarom ook altijd naar om iets verrukkelijks te bereiden. Daarom deel ik vandaag mijn recept voor een overheerlijke koolhydraatarme boterkoek. Dit eenvoudige en smakelijke recept krijgt een frisse twist, en ik verheug me er nu al op! Jij ook? Blijf lezen voor alle smakelijke details!

  • Gebak
  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Aantal porties: 10 tot 12
  • Koolhydraten per portie: 3 gram

TIP: Gemiddeld 2 kg per week afvallen? Start vandaag met het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu >>

Waar komt boterkoek vandaan?

De boterkoek is een traditioneel Nederlands gebakje. Het is een smeuïge, boterrijke koek die vaak wordt geserveerd bij de koffie of thee. De oorsprong van de boterkoek ligt in Nederland, en het is een geliefd recept dat generaties lang is doorgegeven. Toch is het zeker geen moeilijk recept. Het bestaat over het algemeen uit boter, suiker. bloem en ei. Vaak worden hier ook amandelen aan toegevoegd voor wat extra smaak.

Omdat dit recept koolhydraatarm is, gebruik ik natuurlijk geen bloem en suiker, maar wat handige vervangers. Zo gebruik ik in plaats van bloem wat amandelmeel en kokosmeel. Dit geeft de koek een zoete en licht-nootachtige smaak. In plaats van suiker gebruik ik een koolhydraatarme suikervervanger zoals de kristallen van Sukrin.

Wat heb je nodig voor de koolhydraatarme boterkoek?

  • 150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosmeel
  • 125 ml slagroom of Griekse yoghurt
  • 4 eieren
  • 1 tl vanille aroma
  • Rasp en sap van een halve sinaasappel
  • Een snufje zout
  • 50 gram koolhydraatarme suikervervanger
  • Amandelrasp ter garnering

De bereidingswijze

  1. Allereerst smelt je de roomboter in de magnetron of in een klein steelpannetje. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.
  2. Wanneer de boter is gesmolten voeg je hier de rest van de ingrediënten aan toe en klop je alles met een garde door elkaar tot een glad en romig beslag.
  3. Leg een velletje bakpapier in een bakvorm of vet deze goed in. Vervolgens schenk je het beslag erin. Sla de vorm zachtjes tegen het aanrecht om eventuele bubbels eruit te halen en om het beslag gelijkmatig te verdelen.
  4. Verdeel dan wat amandelrasp over de taartvorm en bak deze vervolgens zo’n 55 minuten in de oven. Check tussendoor of het al gestold is en of deze niet aanbrandt.
  5. Laat de boterkoek bijna volledig afkoelen en snijd hem dan in 10 tot 12 stukken. Serveer bij de koffie of thee. Eet smakelijk!

De voedingswaarden

Aantal porties: 10 – 12
Calorieën per portie: 308 – 257
Koolhydraten: 3 gram – 2 gram
Vetten: 32 gram – 26 gram
Eiwitten: 7 gram – 6 gram

Tips voor het maken van de koolhydraatarme boterkoek

TIP 1: Experimenteer met smaakstoffen
Bij dit recept gebruik ik eigenlijk een standaard smaakmaker: vanille. Maar je kan hier ook mee experimenteren. Voeg bijvoorbeeld eens wat extra amandel aroma toe of juist koffie of rum. Deze smaakmakers zijn ook heerlijk en geven net een extraatje aan je gerecht.

TIP 2: Kleinere stukjes
Let je op de lijn? Dan kan je het gebakje ook in kleinere stukjes snijden om per keer minder calorieën binnen te krijgen. Het helpt ook al om, in plaats van slagroom, yoghurt te gebruiken. De overige stukjes kan je invriezen en per keer eentje laten ontdooien in de koelkast waarna je er van kan genieten.

TIP 3: Elke oven is anders
Houd de boterkoek goed in de gaten tijdens het bakken. Elke oven is anders, dus de richtlijnen die voor mijn oven werken, werken wellicht net iets anders dan bij de jouwe. De boterkoek is klaar wanneer deze niet meer vloeibaar is van binnen en wanneer hij een goudbruine bovenkant heeft. Is de bovenkant al bruin, maar het midden nog vloeibaar? Dek de schotel dan af met aluminiumfolie voordat deze verbrandt.

Bekijk ook:

Een heerlijke courgette soep koolhydraatarm recept

Groentesoep met soepvlees en kruiden

Gegrilde zalm met avocadosaus

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 16 januari, 2024

Auteur

Timo

6 reacties op "Koolhydraatarme boterkoek: makkelijk, snel en lekker!"

  1. Fieke schreef:

    Beste,
    De oventemperatuur is die voor een traditionele oven of een heteluchtoven?

  2. Fieke schreef:

    En welke zoetstof wordt er bedoelt want sukrin en erythritol zijn dat allebei maar de ene is wel een pak zoeter dan de andere!

  3. Gemma schreef:

    Welke is de beste zoetstof de meeste hebben zo’n vieze bij smaak Welke moet ik gebruiken

    1. Rozemarijn schreef:

      Hoi Gemma,

      Zelf ben ik erg fan van Sukrin, deze heeft een lekker zoete smaak en de textuur komt ook bijna 100% overeen met gewone suiker.

      Groetjes, Team BGreat

  4. Carla Poot-Kok schreef:

    Hoi
    Ik maak deze koek heel vaak ik doe er wat fijn gehakte pure smelt chocolade daardoor is hij nog smakelijker
    Gr Carla

    1. Martine schreef:

      Mag ik vragen wat ik fout doe. Bij mij is het beslag al niet vloeibaar. Precies het recept gevolgd en alles afgewogen. Koek uit de oven was ook redelijk droog/klei korrelig en kwam meer in de buurt van cake dan boterkoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies