koolhydraatarme lasagne

Heerlijke koolhydraatarme lasagne

Laatste update: 27 maart, 2024 | 8 reacties

Deze koolhydraatarme lasagne is een heerlijke en bevredigende maaltijd die je kunt genieten terwijl je je nog steeds aan je keto dieet houdt. Dankzij de lekkere smakencombinatie van gehakt, kaas en saus zal je echt niet missen dat er geen lasagnebladen in zitten. Deze lasagne is niet alleen lekker, maar ook heel eenvoudig om te bereiden. Lees dus snel verder zodat je hem vanavond nog kan bereiden 😉

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 45 minuten
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie: 8 gram

TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar wel lekker blijven eten? Probeer dan nu dit >>

Wat is het verschil tussen een koolhydraatarme lasagne en een gewone lasagne?

Het verschil tussen een keto lasagne en een gewone lasagne ligt voornamelijk in de gebruikte ingrediënten en de afwezigheid van koolhydraatrijke componenten zoals pasta. In plaats van lasagnevellen gemaakt van tarwebloem, maakt een keto lasagne vaak gebruik van alternatieven zoals plakjes courgette of dun gesneden groenten zoals aubergine of pompoen als vervanging voor de traditionele pasta. Deze groenten voegen niet alleen een heerlijke smaak toe, maar ze zijn ook laag in koolhydraten en bevatten veel voedingsstoffen, waardoor de lasagne geschikt is voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Bovendien bevat een keto lasagne meestal meer vlees en/of kaas met veel vetten die het gerecht een romige en vullende textuur geven zonder dat je hier bloem aan hoeft toe te voegen.

Wat maakt deze lasagne gezond?

Deze keto lasagne biedt verschillende gezondheidsvoordelen dankzij de zorgvuldige selectie van ingrediënten die passen binnen het koolhydraatarme dieet. Door het gebruik van groenten zoals courgette of aubergine als vervanging, wordt de hoeveelheid koolhydraten drastisch verminderd, wat kan helpen bij het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel en het bevorderen van gewichtsverlies. Bovendien bevat de saus een goede bron van gezonde vetten die ervoor zorgen dat jij genoeg energie hebt, maar dan zonder de koolhydraten. De kruiden erbij zorgen voor een lekkere smaak en voegen, in kleine hoeveelheden, ook goede voedingsstoffen toe.

Wat heb je nodig voor de koolhydraatarme lasagne?

  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 courgette, in dunne plakjes gesneden
  • 1 aubergine, in dunne plakjes gesneden
  • 200 ml passata zonder toegevoegde suikers
  • 1 kuipje ricotta
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 75 gram geraspte mozzarella
  • Verse basilicumblaadjes, voor garnering
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie om te bakken

De bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  3. Voeg het gehakt toe en bak tot het rul is. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Voeg de tomatensaus toe aan het gehaktmengsel en laat sudderen. Voeg ook de Italiaanse kruiden toe en roer goed.
  5. Vet een ovenschaal in en leg een laagje courgetteplakjes op de bodem.
  6. Schep een deel van het gehaktmengsel over de courgette.
  7. Leg daar bovenop een laagje aubergineplakjes en vervolgens een laagje ricotta.
  8. Herhaal de lagen tot alle ingrediënten op zijn, eindig met een laagje ricotta.
  9. Bestrooi de bovenkant met geraspte mozzarella.
  10. Bak in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of tot de kaas goudbruin is.
  11. Garneer met verse basilicumblaadjes voor het serveren.

De voedingswaarden

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 350
Koolhydraten: 8 gram
Vetten: 25 gram
Eiwitten: 25 gram

Tips voor het maken van de koolhydraatarme lasagne

TIP 1: Een mandoline
Wanneer je gelijkmatige plakjes wil hebben bij je courgette en aubergine, kan je het beste een mandoline gebruiken om elk plakje op dezelfde dikte te snijden. Dit voorkomt dat ze oneven gebakken worden.

TIP 2: Vetarme maaltijd
Wil je de maaltijd iets vetarmer hebben? Gebruik dan mager rundergehakt en magere ricotta (of cottage cheese) in plaats van de gewone ingrediënten. Je kan er eventueel ook voor kiezen om de helft van de kaas te gebruiken in plaats van de volledige hoeveelheid.

TIP 3: Bewaren voor later
Je kan de maaltijd prima voor later bewaren. Het blijft tot wel 4 dagen goed in de koelkast in een afgesloten bakje, maar je kan het ook tot wel 3 maanden in de vriezer bewaren. Let er dan wel op dat je het volledig laat ontdooien in de koelkast en daarna weer in de oven afbakt voordat je het eet.

Bekijk ook:

Keto zalm wellington (Inclusief deeg recept)

Romige spaghetti met pesto

Heerlijk knapperige bacon wraps

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 27 maart, 2024

Auteur

Timo

Categorie

Avondeten Recepten

8 reacties op "Heerlijke koolhydraatarme lasagne"

  1. brigitte schreef:

    Welke lasagne bladeren zijn hier gebruikt

  2. Angelien schreef:

    Ik hou niet van geitenkaas, is hier ook een alternatief voor?

  3. grietje schreef:

    waar kun je kha lasagne bladeren kopen?

  4. Tara schreef:

    Ik heet glutenvrij, ik begrijp niet goed wat kha lasagna of brood aan voedingsstoffen heeft.

    1. Rozemarijn schreef:

      Hallo Tara,

      De lasagnebladen zijn koolhydraatarm, waardoor zij minder koolhydraten bevatten dan de bladen die je normaal gesproken zou kopen. Veel glutenvrije producten bevatten van nature volgens mij al minder koolhydraten. Deze zou je dan eventueel in de plaats daarvan kunnen gebruiken. Je kan ook kiezen voor het gebruik van courgette of pompoenplakken als lasagneblad.

      Groetjes, Rozemarijn (Team BGreat)

  5. Tara schreef:

    Ik eet glutenvrij, ik begrijp niet goed wat kha lasagna of brood aan voedingsstoffen heeft.

  6. Colinda schreef:

    Hoeveel ricotta wordt er gebruikt? De kuipjes verschillen, 100 of 250 gram.

    1. Rozemarijn schreef:

      Hoi Colinda,

      Het beste is om 250 gram ricotta te gebruiken bij dit recept zodat het genoeg is voor de verschillende laagjes. Het kan zijn dat je wat over houdt, maar dat kan je eventueel voor een ander gerecht gebruiken (of toch het kuipje opmaken).

      Groetjes, Team BGreat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies