koolhydraatarme ovenschotel met broccoli

Koolhydraatarme ovenschotel met broccoli

Laatste update: 22 augustus, 2024 | 55 reacties

Krijg je ook geen genoeg van koolhydraatarme ovenschotels? Vandaag deel ik een koolhydraatarme ovenschotel met broccoli. Regelmatig staat deze heerlijke maaltijd op tafel. Werkelijk iedereen is er dol op en binnen een mum van tijd is de ovenschaal leeg!

TIP van Timo:
Wil je graag 3 kg per week afvallen en weer energie voor twee? Gebruik dit =>

Koolhydraatarme ovenschotel met broccoli

Ik ben dol op het maken en eten van ovenschotels. Je kunt verschillende ingrediënten combineren en het kost je niet veel tijd. Daarnaast kun je een ovenschotel prima bewaren. Zo kun je er de volgende dag nog een keer van genieten!

Deze koolhydraatarme ovenschotel met broccoli is tevens een uniek afslank recept. Er zitten slechts 5 gram koolhydraten in! Broccoli is enorm gezond en beschermt je gezondheid. Hieronder vertel ik je er graag meer over.

Ovenschotel met broccoli gezond?

koolhydraatarme ovenschotel met broccoli

Het eten van broccoli is een gezonde en goede keuze. Zo beschermt broccoli je tegen verschillende soorten kanker en verlaagt het je cholesterol.

Ook verkleint broccoli de kans op longziekten en is het goed voor je botten vanwege calcium en vitamine K. Broccoli is rijk aan antioxidanten en bevat de volgende vitamines: A, B1, B2, B6, B11, C en K. De aanwezige mineralen in broccoli zijn kalium, calcium, zink, ijzer, magnesium, fosfor, koper en natrium.

De voedingswaarden

Het recept is voor 2 personen. Wanneer je een grotere hoeveelheid wilt maken kun je de ingrediënten eenvoudig verdubbelen. Per portie bevat deze koolhydraatarme ovenschotel met broccoli de volgende voedingswaarden:

  • Kcal: 370
  • Koolhydraten: 5 gram
  • Eiwitten: 40 gram
  • Vetten: 11 gram

Wat heb je nodig?

  • 300 gram broccoli
  • 175 gram spekblokjes
  • Een paar stengels bosui
  • 1 courgette
  • 100 gram kastanje champignons
  • 70 gram geraspte kaas
  • 30 gram blauwaderkaas
  • 100 ml crème fraiche
  • Een snufje chilipoeder

Hoe maak je koolhydraatarme ovenschotel met broccoli?

  1. Breng wat aan de kook en ondertussen snijd je de broccoli in roosjes. Ook de bosui, courgette en champignons snijd je kleinere delen.
  2. Kook de broccoli ongeveer 3 minuten. Neem een pan en doe hier een scheutje kokosolie in. Bak de spekjes en voeg daarna de bosui, courgette en champignons toe. De oven laat je alvast voor voorverwarmen op 200 graden.
  3. Pak een steelpannetje en doe hier de crème fraiche en blauwader kaas in tot het allemaal gesmolten is.
  4. Doe nu de broccoli, bosui, courgette en spekjes in een ovenschaal. Giet de kaassaus erover heen en bestrooi de ovenschotel met geraspte kaas. Als laatste doe je er lichtjes wat chilipoeder overheen.
  5. Laat nu de oven 15-17 minuten zijn werk doen. Eet smakelijk!

Tips voor het maken van de koolhydraatarme ovenschotel met broccoli

TIP 1: Paddenstoelenmix
In plaats van alleen kastanjechampignons kan je er ook voor kiezen om een paddenstoelenmix te gebruiken. Dit is helemaal lekker in de herfst, wanneer er allerlei paddenstoelen in het seizoen zijn. Daarnaast geeft het extra smaak en textuur aan je maaltijd. Eet smakelijk!

TIP 2: Vetarme maaltijd
Wil je de maaltijd wat vetarm maken? Dan kan je de spekjes vervangen door hamblokjes of een vega variant. Ook kan je ervoor kiezen om de hoeveelheden kaas te halveren. Een beetje kaas erbij mag echt niet missen, maar je kan altijd de hoeveelheid aanpassen. Geniet ervan!

TIP 3: Bewaren voor later
Wil je deze maaltijd voor later bewaren? Geen probleem! Je kan de ovenschotel met broccoli invriezen tot wel 3 maanden lang in een afgesloten container. Ook kan je deze 3 á 4 dagen bewaren in de koelkast in een bakje. Je gebruikt dan de oven om de maaltijd weer op te warmen. Komt deze uit de vriezer? Laat deze dan eerst helemaal ontdooien voordat je deze in de oven opwarmt, anders zitten er mogelijk nog bevroren stukjes tussen.

TIP van Timo:
Wil je graag 3 kg per week afvallen en weer energie voor twee? Gebruik dit =>

 

Koolhydraatarme Ontbijtkoek – Zo Maak Je De Allerlekkerste

Broccoli pannenkoek met een lekker sausje

Romige blauwe kaas dressing

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

55 reacties op "Koolhydraatarme ovenschotel met broccoli"

  1. Vera schreef:

    Dit recept spreekt mij wel aan ik ben dol op broccoli. Zaterdag ga ik dit voor mijn gezin maken en ben benieuwd wat we ervan vinden. Heb er zin in!

    1. timo schreef:

      Hoi Vera,

      Dat klinkt goed! De smaak is heel lekker, geniet ervan :).
      Fijn weekend!

      Groeten Timo

      1. Nelly schreef:

        Hoi Timo gisteren de ovenschotel met kip gegeten. Het was overheerlijk. Vandaag komt die met broccoli aan de beurt. Wat een lekkere recepten en ook nog eens gauw klaar.
        Chapeau!!
        Gr Nelly

        1. Timo schreef:

          Bedankt voor je bericht Nelly. Goed om te lezen dat het zo goed bevalt. Groetjes Timo

      2. An schreef:

        Ik zou de kokosolie niet gebruiken. Dokter raadt kokosolie sterk af. Is niet goed voor mensen met een te hoog cholesterolgehalte.

        1. Rozemarijn schreef:

          Hoi An,

          Kokosolie bevat inderdaad meer LDL cholesterol, maar nog steeds minder dan de meeste oliën of boters van dierlijke producten. Je zou eventueel olijfolie of zonnebloemolie als alternatief kunnen gebruiken. Deze bevatten vrijwel alleen HLD-cholesterol (de goede variant) en passen ook prima bij het recept 😉

          Groetjes, Rozemarijn (Team BGreat)

        2. Loes schreef:

          Helemaal mee eens, ik gebruik ook geen roomboter .allemaal verzadigde vetten

      3. Monique Kuijt-Klein schreef:

        Deze is zo lekker!
        Mijn man houdt hier niet van, dus ik maak veel en vries het lekker in.
        Net voor de 2e keer gemaakt.
        Met dit weer (benauwd en heet) ook zo makkelijk als je geen zin hebt om te koken en toch gezond wil eten!
        Dank je wel voor dit recept!

    2. Ria schreef:

      Hoi timo er staat omplaats van gehakt kun je ook hamblokjes nemen maar bij de ingrediënten staat geen gehakt maar spekjes. Groetjes Ria

      1. Rozemarijn schreef:

        Hoi Ria,

        Dat is een foutje geweest. We bedoelen natuurlijk spekblokjes in plaats van gehakt! Ik zal het gelijk aanpassen.

        Groetjes, Rozemarijn (Team BGreat)

  2. Jenly schreef:

    Hoi Timo, ik zag je recept op Facebook en ziet er goed uit! Heb ook het koolhydraatarm weekmenu zojuist besteld en het ziet er goed uit. Ik wil je via deze weg bedankt voor de tip want ik vind het lastig om alles zelf uit te zoeken. Heb er door mijn drukke baan en gezinsleven geen tijd voor en dat is dit ideaal. Ik wens je een fijn weekend en dit recept ga ik ook een keer maken! Groetjes Jenly

    1. timo schreef:

      Hoi Jenly,

      Goed bezig zeg! Ik weet zeker dat je er heel erg blij mee zal zijn :). Het koolhydraatarm weekmenu bevat alle elementen die je nodig hebt om verantwoord en snel af te kunnen vallen.

      Leuk om te lezen dat je dit recept ook een keer gaat maken. Laat maar even weten
      wat je ervan vindt :).

      Groeten Timo

      1. Monique schreef:

        Timo,hoeveel blauwader kaas moet bij deze saus en weet je zeker dat dit gerecht klopt? Qua ingrediënten. 100 ml creme fraiche en dan de blauwader kaas?
        Groetjes monique

        1. Gonnieknoops schreef:

          Zou ik ook graag willen weten, hoeveel kaas???

          1. Rozemarijn schreef:

            Het recept gebruikt ongeveer 40 gram blauwader kaas. Smaken verschillen soms, dus deze hoeveelheid kan je naar eigen smaak aanpassen!

      2. Jeanny schreef:

        Hallo Timo
        Kan ik dit menu ook maken zonder de kaas mijn man lust absoluut geen kaas.
        En het lijkt me zo heerlijk en wil het zeker maken.

      3. Desirée schreef:

        Lijkt me wel lekker maar ik lust blauw aderkaas niet. Is er ook een vervanger ik ben helemaal geen kaas eter

        1. Rozemarijn schreef:

          Hoi Desirée,

          In plaats van kaassaus is het dan mogelijk lekkerder om een bechamelsaus te maken voor over de ovenschotel. Dit kan met wat boter, bloem en volle melk. Omdat je slechts een klein beetje bloem nodig hebt, blijft de saus ook redelijk koolhydraatarm.

          Groetjes, Rozemarijn (Team BGreat)

          1. Jenny schreef:

            Hallo Rozemarijn,

            Is het ook mogelijk om geraspte belegen kaas erdoor te roeren of andere kaassoorten?
            Zo’n bechamelsaus maken vind ik ook zo tijdrovend ?

            Alvast bedankt en groetjes,
            Jenny

          2. Rozemarijn schreef:

            Hoi Jenny,

            Dat is zeker mogelijk! Voor een snel-smeltende kaas raad ik een jonge geraspte kaas aan, maar belegen werkt ook prima (de smelttijd is alleen iets langer).

    2. Margaret de block schreef:

      Hoi timo vind het lastig hoeveel kaas je gebruikt voor de kaassaus??groeten margaret

  3. Diana schreef:

    Is er een alternatief voor de blauweader kaas

  4. Diana schreef:

    is er een vervanger voor de blauweader kaas

    Gr diana

    1. Anita schreef:

      ja zou ik ook graag weten ben niet zo een kaas fan alleen jonge of belegen kaas maar geen aparte

  5. Coby stokkink schreef:

    We hebben net de broccoli ovenschotel gegeten. Het was verrukkelijk. Probeer regelmatig recepten van je en ben daar heel blij mee

    1. Timo schreef:

      Heel fijn om te lezen Coby! Wens je een fijne dag :-).
      Groeten Timo

      1. lea hendrickx schreef:

        Timo ik heb de schotel gemaakt en ze was heel lekker
        daar eet ik 3dagen van

        1. Timo schreef:

          Goed om te lezen Lea. Lekker is ie he. Groetjes Timo

  6. Bertha de boet schreef:

    Kan dit recept ook met bloemkool?

    1. Timo schreef:

      Hoi Bertha, ja hoor dat is geen probleem. Geniet ervan! Groetjes Timo

  7. Mary schreef:

    My god wat was deze ovenschotel lekker. Bedankt voor je lekkere recept

    1. Timo schreef:

      Graag gedaan Mary, heel erg fijn om te lezen. Groetjes Timo

  8. miaharmsen@gmail.com schreef:

    Dit ziet er echt goed uit, wist al niet wat ik vandaag zou maken, maar………..is nu opgelost.

    1. Timo schreef:

      Goed om te lezen Mia. Geniet ervan! Groetjes Timo

  9. Tiny alting schreef:

    Ik heb de drumsticks met knoflook gemaakt en de groene salade erbij verrukkelijk…..heerlijk mals. Groet tiny.

    1. Timo schreef:

      Goed om te lezen Tiny. Ik maak dit recept ook vaak. Heerlijk!!

  10. Greta willems schreef:

    Timo

    Dit ziet er weer lekker uit om te maken maar ben momenteel met mijn 30 dagen dieet begonnen mijn tweede week en ben reeds 900 gr afgevallen
    Top vind ik dat

    1. Timo schreef:

      Goed om te lezen Greta. Top hoor. Ga zo door en geniet van de vele voordelen die je ervaart. Groetjes Timo

  11. Ans schreef:

    Hoeveel blauwaderkaas gebruik je?

  12. Nanda schreef:

    Hoi Timo
    Lijkt me heel lekker en ook voor de kids! Alleen lusten we echt geen blauwader kaas.. Is hier een goede vervevanger voor?
    Groetjes Nanda

  13. Esmeralda schreef:

    Welke kaas zou je anders kunnen gebruiken dan de blauwader?

  14. wijmie franken schreef:

    k hou niet van broccoli maar op deze manier ga ik het toch proberen

  15. Mirjam schreef:

    Wij lusten geen blauwe ader kaas heeft u een andere suggestie?

  16. anita de vries schreef:

    Als je niet van gesmolten kaas en blauwaderkaas houdt waardoor kan je die vervangen ? Jouw recept met de broccoli lijkt mij erg lekker .

  17. Jannie schreef:

    Hoe maak kk de ovenschotel de volgende dag weer warm?

  18. Maya schreef:

    Hoi hoi…
    Hoeveel bosui moet gaat erin?

  19. Loes schreef:

    Ovenschotel met broccoli gegeten en was heerlijk

  20. Anja schreef:

    Ik ga het morgen proberen. Alleen nog een vraag: ik heb nog nooit creme fraise gebruikt. Moet je dit eerst opwarmen of kan je het er gelijk overeen gieten als je geen kaas gebruikt?

    Gr. Anja

    1. Timo schreef:

      Hoi Anja, dit kun je eroverheen gieten. Dat is een probleem. Geniet ervan! Groeten Timo

  21. Claar schreef:

    Hoi Timo,
    Het valt mij op dat er geen antwoord komt op de vraag hoeveel blauwe kaas er in de saus moet! Die vraag heb ik namelijk ook, is het mogelijk dit nog even door te geven, wil het gerecht graag gaan maken.

    Bedankt alvast.
    Groet,, Claar

  22. Marjan schreef:

    Dank Timo! Deze ga ik vandaag maken, lijkt me heerlijk!!!

  23. Cornelia schreef:

    ik houd NIET van broccoli, helaas. Maar met dit recept lijkt het me goed eetbaar. I Wanneer ik dit bereid heb, meld ik wel hoe het ons smaakte.

  24. Petra schreef:

    Net gemaakt en super lekker

  25. Wil schreef:

    Zijn de ingrediënten voor 1 persoon? Lijkt me heerlijk

    1. Rozemarijn schreef:

      Hoi Wil, het recept is bedoeld voor 2 personen. Wanneer je de ingrediënten halveert, kan je deze ook voor 1 persoon maken 🙂 Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies