Koolhydraatarme paella met bloemkoolrijst
Laatste update: 15 augustus, 2022 | Geen reacties
Paella is echt zo’n zomers gerecht waarbij je je gelijk in Spanje waant. De heerlijke combinatie van schaaldieren met groenten en rijst is echt om van te smullen. Toch wordt paella vaak met rijst gemaakt. Gelukkig heb ik een koolhydraatarme paella gemaakt met bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst. Zo kan je met een gerust hart genieten van de lekkere smaken, zonder dat je teveel koolhydraten binnen krijgt. Geniet ervan en laat me weten wat je ervan vindt!
- Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 30 minuten
- Aantal porties: 4
- Koolhydraten per portie: 13 gram
TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>
De ingrediënten voor de koolhydraatarme paella
- 400 gram bloemkoolrijst
- 3 stuks kipfilet, in kleine stukjes
- 100 gram chorizo, in stukjes gesneden
- 40 gram pancetta, in stukjes
- 6 grote garnalen of 12 kleine garnalen, zonder hoofd
- 3 tenen knoflook, geperst
- 1/2 rode paprika, in stukjes
- 1 ui, fijngesneden
- 400 gram tomatenblokjes in blik
- 60 gram bevroren erwten
- 50 gram sugarsnaps
- 125 ml kippenbouillon
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- Een klein beetje saffraan
- 1 el witte wijnazijn of appelazijn
- 2 el olijfolie
- Wat verse peterselie, fijngesneden
- Peper en zout naar smaak
- Citroenpartjes ter garnering
De bereidingswijze
- Verhit een beetje olie in een pan en doe hierin de kipstukjes en bak ze tot ze gaar zijn van binnen. Voeg dan de pancetta en chorizo toe en bak tot de chorizo begint te bruinen. Haal dan al het vlees uit de pan en zet even opzij.
- Vervolgens bak je de garnalen in dezelfde pan aan beide kanten bruin en doe je deze bij de rest van het vlees.
- Verhit dan nog een beetje olie in de pan en bak hierin de uien, paprika en knoflook en besprenkel het met een beetje zout.
- Daarna voeg je de paprikapoeder, saffraan, witte wijnazijn, bouillon en tomatenblokjes toe en roer je alles goed door elkaar.
- Laat het zo’n 2 minuten sudderen en zet dan het vuur hoger en doe de bloemkoolrijst, erwten, sugarsnaps, kip, pancetta en chorizo erbij en roer alles nogmaals door elkaar. Doe dan de deksel op de pan en laat het 5-10 minuten pruttelen of tot de rijst goed zacht, maar niet té zacht is. Het mag een beetje aan de bodem plakken.
- Serveer de koolhydraatarme paella met de garnalen bovenop en besprenkel het dan met wat verse peterselie. Gebruik ook de citroen partjes ter garnering. Eet smakelijk!
De voedingswaarden
Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 303
Koolhydraten: 13 gram
Vetten: 16 gram
Eiwitten: 27 gram
Veelgestelde vragen
- Waar kan ik chorizo en pancetta vinden? De meeste supermarkten verkopen dit wel, maar je kan ze anders ook bij een speciaalzaak of slager vinden.
- Hoelang kan ik de koolhydraatarme paella bewaren? Je kan deze tot 3 dagen in de koelkast bewaren of tot 2 maanden in de vriezer in een afgesloten container. Verhit het door een beetje water erbij te doen en het dan weer in een diepe koekenpan te verwarmen. Door het water wordt het niet heel droog bij het ontdooien.
Tips voor het maken van de koolhydraatarme paella
TIP 1: Pepertje erbij
Snijd een Spaanse peper fijn en haal eventueel de zaadlijsten eruit. Voeg deze dan toe wanneer je de ui en knoflook aan het bakken bent. De peper geeft namelijk net wat meer pit aan de maaltijd en past er perfect bij.
TIP 2: Zeedieren
In plaats van chorizo, kip en pancetta, kan je eventueel ook meer zeedieren erbij doen zoals koolvis, mosselen en nog meer garnalen. Zo heb je een zeedieren maaltijd!
TIP 3: Andere rijst
Je kan natuurlijk ook andere rijst gebruiken zoals broccolirijst of rijst op basis van een andere groente. Wat jij het lekkerst vindt!
Bekijk ook
Koolhydraatarm Foe Yong Hai recept