koolhydraatarme stoofpot

Koolhydraatarme stoofpot met rundvlees en pompoen

Laatste update: 15 december, 2023 | 9 reacties

Deze winter is een smaakvolle stoofpot onmisbaar! Er gaat niets boven een hartverwarmende stoofmaaltijd om je helemaal van binnenuit te verwarmen tijdens de koude dagen. Onlangs heb ik een verrukkelijke koolhydraatarme stoofpot bereid met mals rundvlees en sappige pompoen. De rijke smaak en overvloed aan vitaminen maken het tot een perfecte winterse maaltijd. Vanavond staat hij opnieuw op het menu en ik kan nauwelijks wachten om ervan te genieten. Laat deze heerlijke stoofpot je smaakpapillen verwennen en je winteravonden opvrolijken. Eet smakelijk en geniet van de warmte en gezelligheid die deze voedzame maaltijd met zich meebrengt!

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 2 uur en 30 minuten
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie: 11 gram

TIP van Timo:
Wil je afvallen én lekker eten? Probeer dan nu dit heerlijke weekmenu! Bekijk het menu hier >>

Wat is het verschil tussen een koolhydraatarme stoofpot en een gewone stoofpot?

Het belangrijkste verschil tussen een koolhydraatarme stoofpot en een gewone stoofpot ligt in de hoeveelheid koolhydraten die in het gerecht aanwezig zijn. Een koolhydraatarme stoofpot bevat ingrediënten die minder koolhydraten bevatten waardoor de totale hoeveelheid koolhydraten uit het gerecht een stuk lager liggen dan gewoonlijk. Dit is handig voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.

Vlees en vis bevatten over het algemeen weinig tot geen koolhydraten, waardoor deze hetzelfde kunnen blijven. Wel worden er vaak andere groenten gebruikt. Aardappelen bevatten bijvoorbeeld erg veel koolhydraten, dus deze zal je niet snel tegenkomen in een koolhydraatarme stoofpot. Groenten zoals wortel, pompoen, bloemkool, champignons en spinazie kan je daarentegen juist wel weer gebruiken. Qua kruiden heeft een koolhydraatarme stoofpot geen beperkingen, kruiden bevatten namelijk zo weinig koolhydraten dat deze verwaarloosbaar zijn.

Sommige stoofpotten bevatten ook een beetje bloem om de saus in te dikken. Dit gebeurt in mindere mate bij een koolhydraatarme stoofpot. Afhankelijk van het gerecht of recept wordt dit soms wel of soms niet gedaan. In dit gerecht gebruik ik geen bloem, maar ik heb ook recepten waarbij ik dat wel doe, maar dan slechts in hele kleine hoeveelheden.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram pompoen in blokjes
  • 900 gram stoofvlees in blokjes
  • 2 winterpenen, in plakjes
  • 1 witte ui, fijngesneden
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 3 laurierbladen
  • 600 ml runderbouillon
  • 70 ml rode wijn
  • Een klein blikje tomatenpuree
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • Peper en zout naar smaak

De bereidingswijze

  1. Allereerst verhit je een beetje olijfolie in een flinke pan waarna je de ui bakt tot deze glazig begint te worden. Voeg de knoflook toe en bak nog 30 seconden mee.
  2. Vervolgens doe je de blokjes stoofvlees erbij en deze bak je tot ze bruin beginnen te kleuren. Dan schep je de tomatenpuree erbij en roer je alles door elkaar.
  3. Schenk de wijn in de pan en gebruik de spatel om eventueel aangebakken stukjes los te schrapen van de bodem. Wanneer de wijn is opgelost, kan je de rest van de ingrediënten behalve de pompoen en wortel erbij doen.
  4. Breng de pan aan de kook en laat deze op laag vuur pruttelen voor ongeveer 1 tot anderhalf uur.
  5. Wanneer het vlees uit elkaar begint te vallen doe je de pompoen en wortel erbij en kook je het geheel nog zo’n 30 minuten door of tot de wortel en pompoen ook lekker zacht zijn.
  6. Kruid de stoofpot bij met wat peper en zout naar smaak en serveer met wat verse kruiden. Geniet ervan!

De voedingswaarden

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 429
Koolhydraten: 11 gram
Vetten: 20 gram
Eiwitten: 45 gram

Tips voor het maken van de koolhydraatarme stoofpot

TIP 1: Varieer met vlees
Experimenteer met verschillende soorten vlees of vis. Rundvlees is een uitstekende keuze voor de basis, maar je kunt ook extra vlees toevoegen of het juist vervangen door iets heel anders. Denk daarbij aan kip, lam of zelfs garnalen voor een unieke smaakbeleving.

TIP 2: Slowcooker recept
Wanneer je dit recept in de slowcooker wil maken doe je dit eigenlijk op dezelfde manier. Bak het vlees met de ui en knoflook kort in een pan tot het begint te bruinen en doe ze dan in de slowcooker samen met alle andere ingrediënten (zonder pompoen en wortel). Vervolgens zet je de slowcooker op de lage stand voor 6 tot 8 uur. Voeg dan in het laatste uur de pompoen en wortel toe en serveer daarna direct. Eet smakelijk!

TIP 3: Extra groenten toevoegen
Je kan ook extra groenten toevoegen aan dit gerecht. Paddenstoelen passen er goed bij en zijn koolhydraatarm, maar ook dingen zoals spinazie, courgette en bloemkool zijn erg goed hiermee te combineren.

Bekijk ook:

Groentesoep met soepvlees en kruiden

Vegetarisch Dieet Recept: Heerlijke halloumi met courgette

Recept voor een gezonde ovenschotel op Mexicaanse wijze

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

9 reacties op "Koolhydraatarme stoofpot met rundvlees en pompoen"

  1. Akkelien schreef:

    Kun je er ook nog meer soorten groente bij doen zoals wortel, sperziebonen

    1. Timo schreef:

      Absoluut Akkelien dat is geen probleem. Sperziebonen klinkt ook goed moet ik zeggen. Groet Timo

    2. Ilse schreef:

      Vanavond gegeten en het was echt heerlijk! Andere gezinsleden aten er spaghetti bij.
      Bio pompoen, 500 gram geschrapte wortels, een blik gepelde tomaten, een goede theelepel gehakte knoflook en wat ketjap manis erin gedaan. En uiteraard het vlees, ui en 1 bouillonblokje gebruikt. Alle groenten eerst even voorgeblancheerd. Een snel stoofpotje! Voor herhaling vatbaar!

  2. Claudia schreef:

    Wow dat klinkt heerlijk maar wat maak je erbij? Iets van knolselderij puree ( wel weer kh dan he) of bloemkoolrijst? Of niets?

  3. Leo schreef:

    Vandaag gegeten, wat een heerlijk gerecht echt super klein beetje eigen twist aangegeven maar de basis onveranderd gelaten.

    1. Timo schreef:

      Hoi Leo, fijn om te lezen dat het zo gesmaakt heeft! Groetjes Timo

  4. Rianne schreef:

    Wij hebben er sperziebonen en wat sambal en kurkuma bij gevoegd. Het was heerlijk

  5. Jeanette schreef:

    Wil deze stoofschotel binnenkort gaan maken, kan ik er Evt ook champignons bij doen?

    1. Rozemarijn schreef:

      Hoi Jeanette,

      Je kan er zeker champignons bij doen! Deze zijn koolhydraatarm, maar voegen net wat extra smaak, textuur en vitamines toe. Ik ben erg benieuwd hoe het zal smaken 🙂
      Groetjes, Team BGreat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies