koolhydraatarme tiramisu

Recept voor koolhydraatarme tiramisu

Laatste update: 16 oktober, 2023 | Geen reacties

Soms heb je gewoon trek in een lekker dessert waar je zonder zorgen van kan genieten. Toch is dat nog wel eens lastig wanneer je koolhydraatarm eet. Gelukkig heb ik de oplossing: een koolhydraatarme tiramisu! Dit dessert is niet alleen heel erg lekker, maar het bevat slechts 3 gram koolhydraten per portie. Zo kan je lekker genieten zonder dat je op je koolhydraten moet gaan letten. Het is bovendien ook een ideaal gerecht om te serveren wanneer er gasten op bezoek komen. Ik garandeer je dat ze het onderscheid niet kunnen proeven!

  • Dessert
  • Bereidingstijd: 25 minuten
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie: 3 gram

TIP van Timo:
Wil je graag 3kg per week afvallen en weer energie voor twee? Gebruik dit >>

Hoe maak je koolhydraatarme tiramisu?

Je vraagt je misschien af hoe je koolhydraatarme tiramisu maakt, omdat de standaard variant namelijk lange vingers gebruikt. Het is ook net wat meer werk: je maakt de koek namelijk zelf. Geen paniek! Het is helemaal niet ingewikkeld en kost slechts een paar minuten.

In dit recept maken we namelijk de koek op basis van amandelmeel, een notenmeel dat van nature al koolhydraatarm is. Meng dit met wat boter, suikervrije zoetstof en een beetje koffie en je hebt al een heerlijk kruimige bodem. De koek hoeft namelijk niet hard te zijn, dat is bij het originele recept uiteindelijk ook niet de bedoeling. We slaan gewoon een extra stap over 😉

Wat heb je nodig?

Voor de koek:

  • 50 gram amandelmeel
  • 1 tot 3 eetlepels suikervrije zoetstof
  • Een snufje zout en kaneel
  • 1 tl espresso of andere sterke koffie
  • 2 tl gesmolten roomboter, ongezouten

Voor de tiramisu:

  • 2 eiwitent van een groot ei
  • 2 el amaretto
  • 3 tot 5 eetlepels suikervrije zoetstof
  • 140 gram mascarpone
  • 80 ml slagroom
  • Optioneel: een zakje klop-fix
  • Cacaopoeder als topping

De bereidingswijze van de koolhydraatarme tiramisu

  1. Allereerst maak je de koek. Doe het amandelmeel in een pan (zonder olie of boter!) en toast deze lichtjes op laag vuur. Dit is belangrijk voor de smaak, dus sla deze stap niet over.
  2. Vervolgens doe je het amandelmeel in een kommetje met de andere ingrediënten en roer je deze goed door elkaar. Verdeel het dan over 4 glazen en druk het zachtjes aan op de bodem.
  3. Daarna is het tijd voor de rest van de tiramisu.
  4. Klop de slagroom op in een kom tot het goed stijf. Zet daarna kort opzij.
  5. Intussen doe je de amaretto, eiwitten en suikervrije zoetstof in een au-bain-marie badje en klop je deze terwijl het langzaam verhit wordt. Klop tot het 3 á 4 keer zo groot is geworden als waar je mee begon.
  6. Wanneer het opgeklopt is, haal je het kommetje van het vuur en roer je de mascarpone en de slagroom erdoorheen tot het een glad en vol mengsel is.
  7. Verdeel de tiramisu over de koek bodem en zet de glaasjes 40 minuten in de vriezer of een paar uur in de koelkast om goed op te stijven. Besprenkel de tiramisu vlak voor het serveren met cacao. Eet smakelijk!

De voedingswaarden

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 305
Koolhydraten: 3 gram
Eiwitten:3 gram
Vetten: 31 gram

Tips voor het maken van de koolhydraatarme tiramisu

TIP 1: Gelaagde tiramisu
Druk niet gelijk alles voor de bodem aan in de glazen, maar bewaar ongeveer de helft tot je een laagje tiramisu op de bodem hebt gelegd. Verdeel dan nog een beetje van de koek over het romige mengsel en maak dan nog een laagje tiramisu. Dit ziet er heel chic uit en smaakt ook heerlijk!

TIP 2: Alcoholvrij
Het is natuurlijk hartstikke prima om de tiramisu alcoholvrij te maken. Je kan de amaretto dan vervangen door koffie, alcoholvrije wijn of gewoon weglaten. In het laatste geval kan het zijn dat je een beetje extra slagroom moet toevoegen om de juiste hoeveelheden aan te blijven houden.

TIP 3: Bewaren voor later
Je kan de tiramisu het beste zo vers mogelijk eten nadat het goed is opgesteven in de koelkast of vriezer. Lukt dit niet? Dan kan je het nog maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren.

Bekijk ook:

Maak een zomerse salade binnen 15 min!

De lekkerste ovenschotel met spinazie en kip

Een lekker kaasplankje voor met Oudjaarsavond

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 16 oktober, 2023

Auteur

Timo

Categorie

Dessert Recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies