Zelf een koolhydraatarme worteltaart maken? Zo doet je dat
Laatste update: 25 november, 2022 | 1 reactie
Met dit heerlijke recept voor koolhydraatarme worteltaart zet je binnen de kortste keren een verantwoorde taart op tafel.
TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar
Koolhydraatarme worteltaart
Ook als je een gezond eetpatroon naleeft, heb je wel eens zin in een lekker tussendoortje. Met dit recept heb je die mogelijkheid. Uiteraard zijn ook de ongezonde E-nummers en suikers weggelaten. Een goede reden dus om zelf een worteltaart te gaan maken!
Wortels zijn daarbij ook nog eens échte oranje vitamine bommetjes. Wist je dat beta-caroteen uit wortels een perfecte antioxidant is? En dat wortels vol zitten met vitamine B en C? Een lekkere opkikker voor het immuunsysteem en jouw spijsvertering.
Hoe gezond is een koolhydraatarme worteltaart?
Een flink stuk gezonder dan traditionele taarten! Natuurlijk blijft taart een verwen momentje en geen maaltijdvervanger. Maar, met dit recept voor een koolhydraatarme taart met worteltjes, ben je in ieder geval niet in overtreding.
Wil je zelf een gezonde taart maken? Met dit recept voor worteltjestaart zet je in een handomdraai een lekkere en gezonde taart op tafel.
Wat zijn de goede eigenschappen van deze koolhydraatarme worteltaart?
Behoorlijk wat kunnen we je vertellen. Door de toevoeging van kokosolie en kokosmeel is deze lekkernij een verantwoord tussendoortje. Kokosolie heeft een geweldige samenstelling van vetzuren, die je helpen om vet te kunnen verbranden.
Daarnaast vermindert het de kans op hart- en vaatziekten én zorgt het voor een verbetering van jouw cholesterolgehalte. Win win situatie dus!
Ingrediënten:
- 100 gram walnoten
- 200 gram wortelen
- 150 gram mascarpone (of roomkaas zonder suiker)
- 6 eieren
- 5 el boter of kokosolie
- 120 gram amandelmeel
- 2 eetlepels limoensap
- 4 druppels Stevia (naar smaak toevoegen)
- ½ theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
- Pak een grote mengkom en doe daar het amandelmeel, boter, eieren, Stevia, kaneel en bakpoeder in.
- Mix het geheel tot een mooi glad beslag. Dit kun je met een keukenmachine doen, of lekker ouderwets met de hand.
- Was de worteltjes en ontdoe ze van eventuele pitjes of oneffenheden.
- Rasp de wortelen fijn en hak de walnoten tot grove stukken met een mes.
- Doe de mix van worteltjes en walnoten bij het beslag en roer dit nogmaals goed door.
- Vet een springvorm in met een klein beetje kokosolie en giet het mengel voor de worteltjestaart in de vorm.
- Bak de koolhydraatarme worteltaart in ongeveer 35-40 lekker bruin en gaar.
- Meng de mascarpone met het limoensap en bestrijk hiermee de bovenzijde van de taart. (eerst goed af laten koelen!). Enjoy!
De voedingswaarden
Door het weglaten van suikers en onnodige koolhydraten, heeft dit recept voor koolhydraatarme worteltjestaart een perfecte voedingswaarde. Deze waarden zijn gebaseerd op 1 portie:
Calorieën: 377
Vetten: 35 gram
Koolhydraten: 7 gram
Eiwitten: 8 gram
TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar
Tips voor het maken van de koolhydraatarme worteltaart
TIP 1: Suikervrije zoetstof op poeder basis
Glazuur is heerlijk wanneer het zoet is. Toch kan het soms lastig zijn om een zoete laag te maken wanneer je koolhydraatarm eet. Ik raad je dan ook aan om op zoek te gaan naar suikervrije zoetstof op poeder basis. Meng dit door de mascarpone of door wat roomkaas met een klein beetje citroensap en je hebt een heerlijke zoete laag glazuur. Geniet ervan!
TIP 2: Pecan en walnoot
Walnoten zijn heerlijk bij worteltaart, maar vergeet de pecannoten niet. Deze nootjes zijn ook heel erg lekker en hebben een hele bijzondere smaak. Combineer pecan- en walnoten in plaats van dat je puur walnoten gebruikt. Je zal merken hoe lekker de taart gaat smaken!
TIP 3: Bewaren voor later
Je kan de taart prima in de koelkast bewaren en deze blijft daar goed voor wel 3 á 4 dagen. Het lekkerst is natuurlijk om de taart vers te eten, maar ik weet ook dat dat gewoon niet altijd mogelijk is. De taart invriezen is helaas niet mogelijk. De overgebleven wortels kan je wel invriezen of tot 1 á 2 weken in de koelkast bewaren tot je ze nodig hebt voor een ander gerecht.
Bekijk ook:
Koolhydraatarme Brownies Maken? Verantwoord En Lekker!
jammer dat er zoals bij zoveel andere recepten geen opgave wordt gedaan over de maat van de springvorm.