Mac and cheese in koolhydraatarme stijl
Laatste update: 19 april, 2022 | Geen reacties
Als je een beetje Amerikaanse media volgt, heb je vast wel eens de traditionele “mac and cheese” voorbij zien komen. Het is eigenlijk vrij hetzelfde als onze macaroni met ham en kaas uit de oven, al gebruiken Amerikanen minder vaak ham. Wanneer je dit wil maken, loop je echter tegen een probleem aan: macaroni is niet koolhydraararm. Juist daarom heb ik een goed alternatief gevonden: bloemkool mac and cheese! Deze maaltijd is makkelijk te maken, lekker romig en kazig, en dus helemaal koolhydraatarm! Geniet ervan en lees snel verder!
- Avondmaaltijd/Bijgerecht
- Bereidingstijd: 35 minuten
- Aantal porties: 4
- Koolhydraten per portie: 13 gram
TIP:
Wil je graag afvallen en meer energie? Gebruik hiervoor mijn overheerlijke weekmenu’s! > Direct ontvangen
Ingrediënten voor de mac and cheese
- 1 krop bloemkool, in roosjes gesneden
- 185 ml volle melk
- 85 gram roomkaas naturel
- 4 plakjes gebakken bacon, in stukjes gebroken
- 40 gram geraspte mozzarella
- 60 gram geraspte cheddar
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl gedroogde peterselie
- Verse peterselie ter garnering
- Peper en zout naar smaak
De bereidingswijze
- Allereerst verwarm je de oven voor op 180 graden waarna je een ovenschotel invet.
- Vervolgens vul je een flinke pan met water en breng je dit aan de kook. Doe daar de bloemkoolroosjes in en kook ze zo’n 8 minuten of tot ze beetgaar zijn.
- Laat de bloemkool uitlekken en zet ze even opzij. Gebruik dan dezelfde pan om de melk in te verhitten en roer hier de roomkaas doorheen tot deze is gesmolten.
- Roer daarna de kruiden, mozzarella en helft van de cheddar erdoorheen tot het een goede kaassaus begint te vormen. Nu mogen ook de kruiden erbij.
- Roer vervolgens de bloemkool erdoorheen tot alles goed bedekt is met de kaassaus en schep dan het mengsel in de ovenschotel.
- Besprenkel het mengsel daarna met de overige kaas en de stukjes gebakken bacon.
- Zet de schotel zo’n 18 tot 20 minuten in de oven of tot alles lekker gebakken is. Serveer daarna met verse peterselie en de rest van je maaltijd. Geniet ervan!
De voedingswaarden
Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 605
Koolhydraten: 13 gram
Vetten: 48 gram
Eiwitten: 32 gram
Veelgestelde vragen
- Mis ik nu niet te veel groenten? Deze mac and cheese is bedoeld om als bijgerecht te eten, waardoor je nog ruimte hebt om er groenten bij te koken of bakken. Je kan deze maaltijd echter ook als lekkere hoofdmaaltijd eten op een dag waarbij je wat minder trek hebt in grote hoeveelheden groenten. Vergeet niet dat de bloemkool veel vitamines bevat, dus je krijgt sowieso voldoende gezonde voedingsstoffen binnen.
- Mag ik ook andere kaas gebruiken? Dat mag zeker! Het is ook erg lekker om geraspte Parmezaan erdoorheen te mengen, of juist een goede oude kaas voor wat meer pit.
- Hoelang kan ik de maaltijd bewaren? Je kan de maaltijd tot 3 dagen in de koelkast bewaren en tot 2 maanden in de vriezer. Geniet ervan!
Tips voor het maken van de mac and cheese
TIP 1: Hollandse stijl
Wil je meer voor de Hollandse stijl kiezen? Gebruik dan een jong belegen kaas in plaats van mozzarella en cheddar. Ook kan je een paar plakken ham in blokjes snijden en deze erdoorheen roeren in plaats van de stukjes bacon. Wil je het helemaal afmaken? Gebruik dan een kleine hoeveelheid paneermeel of verkruimelde koolhydraatarme boterhammen om een knapperige korst op de bovenkant te maken.
TIP 2: Groenterijke maaltijd
Je kan hier ook een groenterijke maaltijd van maken door er een lekkere pastasaus doorheen te mengen voordat je de kaassaus erbij doet. Zo kom je aan net wat meer groenten zonder er extra gerechten bij klaar te hoeven maken.
TIP 3: Magere maaltijd
Wil je juist wat minder vet toevoegen aan je maaltijd? Vervang dan de volle melk door halfvolle melk of ongezoete sojamelk. Je kan daarnaast ook kiezen voor een light variant van de roomkaas en de geraspte kaas halveren. Dan is de maaltijd minder vet, maar nog wel lekker romig.
Geen trek in bloemkool? Probeer dan deze pasta van courgette eens! Courgette spaghetti met avocado saus