matcha poeder

Matcha Poeder: is het gezond of beter vanaf blijven?

Laatste update: 14 januari, 2023 | Geen reacties

Veel restaurants bieden tegenwoordig een matcha latte aan. Wanneer je deze besteld, krijg je een groene, romige drank dat naar planten en groene thee smaakt. De één zweert erbij dat zij dankzij matcha 5 kilo zijn afgevallen. De ander moet er niks van weten omdat het anders smaakt. Wat je van matcha vindt is natuurlijk helemaal aan jou, maar wat is matcha poeder? En is het wel gezond?

Wat is Matcha?

Hoewel men er vaak van uit gaat dat matcha uit Japan komt, ligt de oorsprong echter in China. Het was daar erg populair om poeder te maken van gedroogde en gestoomde theebladeren. Dit poeder werd dan gemengd met water en opgedronken.

TIP:
Wil je graag de beste Matcha Poeder gebruiken? Deze heb je nodig!

Matcha wordt gemaakt van de plant ‘Camellia Sinensis,’ een bekende struik dat voor thee gebruikt wordt. De planten voor de matchaproductie groeien in de schaduw, waardoor ze meer cafeïne en theanine produceren.

Matcha poeder werkt anders dan met theezakjes of losse bladeren. Je mengt namelijk het poeder in een kom heet water of hete melk (tussen de 70 en 80 graden Celsius). Je kan voor het mengen een kleine garde gebruiken, of een speciale matcha klopper. Deze wordt van bamboe gemaakt.

Kortom:
Matcha is afkomstig uit China, waar het poeder gebruikt werd om thee van te maken. Dankzij de schaduwrijke productie ontwikkeld de plant meer cafeïne en theanine.

Voedingswaarden

Onbereid matcha poeder bevat per 100g 285 calorieën, 28.6g vezels en 21g eiwitten. Het poeder bevat relatief weinig koolhydraten: 21g en zeer weinig vet, slechts 5 gram. Per drankje gebruik je maar zo’n 1 á 2 gram matcha.

Naast de grote hoeveelheden eiwit en vezels, bevat matcha ook veel kalium, vitamine A, vitamine C en verschillende antioxidanten. Zo krijg je met 1g matcha al 26,6mg kalium binnen.

Kortom:
Matcha bevat veel eiwitten, vezels en vitamines. Ook in de kleine hoeveelheden die je door je drinken mengt.

Waar is Matcha goed voor?

Met bovenstaande informatie klinkt matcha natuurlijk al erg aantrekkelijk, maar dat is alleen nog maar de abstracte informatie. Matcha heeft namelijk ook erg veel voordelen voor de gezondheid. Welke dat zijn, kan je hier lezen.

Kan helpen met afvallen

Dit is voor veel mensen dé reden waarom zij matcha graag drinken. Omdat matcha zoveel vezels bevat, heeft het een goede invloed op ons verteringsstelsel en metabolisme. Kalium is ook van belang voor een goed-functionerend metabolisme.

Een onderzoek heeft uitgewezen dat, dankzij deze eigenschappen, matcha kan helpen bij het verhogen van de vetverbranding tijdens lichte beweging.[1] Daarnaast zou het ook helpen om gewichtsverlies op pijl te houden.

We moeten hier echter wel bij zeggen dat het hierbij om matcha of groene thee extracten gaat. Wanneer je dit mengt met vette melk en suiker, zal je niet zomaar afvallen.

Kortom:
Matcha kan helpen bij het verhogen van je vetverbranding mits je deze niet mengt met vette dranken, maar juist met water.

Kan helpen om kanker te voorkomen

Matcha bevat veel EGCG. Dit is Epigallocatechin gallate, een van de meest voorkomende antioxidanten in groene thee. Een onderzoek met testbuizen, dus nog niet op mensen of dieren getest, laat zien dat de EGCG uit matcha kan helpen om kankercellen uit de prostaat te vernietigen.[2]

Andere onderzoeken lieten zien dat deze stof ook effectief kan zijn tegen andere soorten kanker, zoals longkanker, borstkanker en huidkanker.

Hoewel deze onderzoeken nog niet in de praktijk op mensen zijn getest, kunnen we nog niet met 100% zekerheid zeggen dat het drinken van matcha thee effectief is voor deze functie. Het is echter wel een veelbelovend onderzoek waardoor genieten van een kop matcha zeker geen kwaad kan!

Kortom:
De stof EGCG uit matcha heeft mogelijk de eigenschap om kankercellen aan te vechten. Hier moet echter nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Zorgt voor verbeterde hersenfuncties

Dat matcha veel cafeïne en theanine bevat wisten we al. Maar wist je ook dat deze stoffen een goede invloed hebben op de hersenen? Cafeïne zorgt namelijk voor een verbeterde hersenfunctie, maar eindigt vaak met een flinke energiedip. Theanine gaat dat echter tegen en helpt daarbij ook om je alertheid te verhogen.[3]

In een onderzoek met 23 proefpersonen, kreeg de ene helft een energiebar of kop thee met 4g matcha poeder, terwijl de andere groep een placebo kreeg. Daarna moesten zij verschillende opdrachten uitvoeren.

Uiteindelijk had de groep met matcha betere resultaten behaald dan de groep met de placebo.[4]

Kortom:
De cafeïne en theanine in matcha zorgen voor een verbeterde hersenfunctie.

Veel Antioxidanten

Zoals bij de voedingswaarden ook al was genoemd, bevat matcha veel antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die ons lichaam nodig heeft om ons te beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zorgen namelijk voor oxidatieve schade, wat inhoudt dat je spieren minder zuurstof krijgen en sneller verzwakt voelen.[5] Dit heeft op de korte termijn geen ernstige gevolgen, behalve dat je je moeier voelt.

TIP:
Wil je graag de beste Matcha Poeder gebruiken? Deze heb je nodig!

Op de lange termijn kan dit echter voor spierzwakte zorgen, en dat is niet wat je wil hebben.

Antioxidanten vechten tegen deze vrije radicalen om te voorkomen dat zij schade kunnen aanrichten. Veel groente- en fruitsoorten bevatten al veel antioxidanten, maar wanneer je een extra grote boost krijgt dankzij matcha, is dat erg goed voor je lichaam.

Kortom:
Matcha bevat veel antioxidanten die tegen de vrije radicalen uit je lichaam vechten.

Conclusie

Wanneer je kijkt naar bovenstaande eigenschappen, kan je met zekerheid zeggen dat matcha een gezond voedingsmiddel is. Waar je echter wel op moet letten, is dat je het niet vlak voor je bedtijd drinkt vanwege de grote hoeveelheden cafeïne. Daarnaast is matcha best prijzig, dus moet je er wel wat voor over hebben. Hieronder deel ik tot slot nog een lekker Matcha Latte recept.

Matcha Latte Recept

We kunnen je natuurlijk niet weg laten gaan zonder een overheerlijk matcha latte recept met je te delen. Het leuke aan dit recept is dat het ook nog eens low-carb, glutenvrij en vegan is. Het is dus geschikt voor iedereen!

Ingrediënten

  • 2g matcha poeder
  • 250ml ongezoete amandelmelk of kokosmelk (als je een notenallergie hebt, is havermelk of sojamelk ook een goede optie)
  • 5 druppels vanille-extract (of een mespuntje vanillepoeder)

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten in een grote kom
  2. Klop met een garde of speciale klopper alles door elkaar totdat je een vloeibare groene substantie hebt zonder klontjes
  3. Serveer in een glas met ijsblokjes en genieten maar!

Voedingswaarden (met amandelmelk)

34 calorieën
0,8g koolhydraten
1,6g eiwit
2g vet

TIP:
Wil je graag de beste Matcha Poeder gebruiken? Deze heb je nodig!

 

Bronnen & onderzoek

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18326618
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17998943/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25761837
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28784536
[5] https://www.livescience.com/54901-free-radicals.html

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 19 april, 2020

Auteur

Timo

Categorie

Afvallen Gezondheid

Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies