sperziebonen met zalm

Heerlijke sperziebonen met zalm

Laatste update: 26 maart, 2024 | Geen reacties

Deze Sperziebonen met zalm maaltijd is een heerlijke en voedzame optie voor iedereen die het ketogeen dieet volgt of gewoon op zoek is naar een gezonde, smaakvolle maaltijd. Zalm, rijk aan omega-3 vetzuren, wordt gebakken tot in de perfectie en geserveerd met knapperige sperziebonen, alles gekruid met kruiden die passen binnen het keto-dieet. Dit gerecht is eenvoudig te bereiden en zit boordevol voedingsstoffen die je energie geven en je helpen je gezondheidsdoelen te bereiken.

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 20 minuten
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie: 6 gram

TIP van Timo:
Wil je graag 2kg per week afvallen en veel meer energie? Dit werkt direct >>

Wat maakt zalm een goede eiwitbron?

Zalm staat bekend als een uitstekende eiwitbron vanwege verschillende factoren die het een waardevolle toevoeging maken aan een gezond dieet. Allereerst is zalm rijk aan hoogwaardige eiwitten, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat die ons lichaam nodig heeft voor diverse functies, waaronder spieropbouw en -herstel, immuunondersteuning en enzymatische processen. Bovendien is zalm een ​​bron van magere eiwitten, wat betekent dat het relatief laag is in verzadigd vet, waardoor het een gezondere keuze is voor het handhaven van een evenwichtig cholesterolgehalte en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat zalm omega-3 vetzuren, met name EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en gunstig zijn voor de gezondheid van het hart, de hersenen en de gewrichten. Deze combinatie van hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten maakt zalm niet alleen een voedzame keuze, maar ook een heerlijke aanvulling op elk dieet.

Wat heb je nodig voor de sperziebonen met zalm?

  • 4 zalmfilets
  • 700 g sperziebonen, schoongemaakt met de eindjes eraf
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Sap van een citroen

De bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Leg de zalmfilets op de bakplaat en besprenkel ze met 1 eetlepel olijfolie. Breng op smaak met zout, peper, knoflook, paprikapoeder en tijm.
  3. Bak de zalm in de voorverwarmde oven gedurende 12-15 minuten, of tot hij gaar is en gemakkelijk uit elkaar valt. Je kan dit testen met een vork.
  4. Intussen breng je een pan met water aan de kook en hierin kook je de sperziebonen tot ze knapperig gaar zijn. Dit duurt ongeveer 5 tot 7 minuten.
  5. Giet de sperziebonen af en laat ze goed uitlekken om te voorkomen dat het heel vochtig wordt.
  6. Verhit de resterende eetlepel olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gekookte sperziebonen toe en bak ze 2-3 minuten, of tot ze doorwarm zijn.
  7. Serveer de gebakken zalm met de knapperige sperziebonen en geniet van je heerlijke maaltijd. Besprenkel de zalm en sperziebonen eventueel met wat sap van een citroen.

De voedingswaarden van de sperziebonen met zalm

  • Aantal porties: 4
  • Calorieën per portie: 320 kcal
  • Koolhydraten: 6 g
  • Vet: 20 g
  • Eiwit: 30 g

Tips voor het maken van de sperziebonen met zalm

TIP 1: De beste zalmfilets
Hoewel de supermarkt ook zalm verkoopt, haal je de beste kwaliteit vis bij de visboer of op de markt. Een visboer kan je vaak veel vertellen over de afkomst van de zalm en verkoopt deze vers terwijl die van de supermarkt vaak van tevoren ingevroren zijn geweest.

TIP 2: Extra groenten
Heb je behoefte aan wat extra groenten of vitaminen? Dan kan je wat keto-friendly groenten toevoegen zoals champignons, bloemkool of broccoli. Deze passen ook heerlijk bij de maaltijd en voegen lekker wat extra voedingsstoffen toe.

TIP 3: Kruiden experimenteren
Experimenteer wat met kruidjes om verschillende smaken te geven aan het gerecht. Zo is dille heel lekker erbij, of juist wat rozemarijn in plaats van tijm.

Bekijk ook:

Eenvoudige ovenschotel met spruiten en ham

Koolhydraatarme meat pie

Hazelnootpasta maken? Zo doe je dat eenvoudig en snel!

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 26 maart, 2024

Auteur

Timo

Categorie

Avondeten Recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies