spinazie koolhydraatarm

Spinazie koolhydraatarm met room en spekjes

Laatste update: 28 juli, 2023 | Geen reacties

Spinazie is echt een wondergroente. Het bevat namelijk niet alleen heel veel vitamines en mineralen, maar ook kan je het op allerlei manieren in gerechten verwerken. Toch wordt spinazie hierdoor vaak een zogenaamde “side character” van een maaltijd, terwijl het juist zo lekker is. Dit gerecht brengt daar verandering. Deze romige spinazie koolhydraatarm heeft de groente in de hoofdrol staan en ik kan je vertellen: het is héérlijk! Geniet ervan en laat me weten waar jij dit recept graag mee combineert.

  • Bijgerecht/Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 20 minuten
  • Aantal porties: 2
  • Koolhydraten per portie: 8 gram

TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar

Wat maakt spinazie gezond?

Spinazie, een groene bladgroente boordevol voedingsstoffen, biedt een scala aan gezondheidsvoordelen die het een waardevolle toevoeging maken aan ieder dieet. Zo is spinazie rijk aan antioxidanten, zoals vitamine C en E, die helpen om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren en het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress, wat kan bijdragen aan veroudering en ziekten.

Daarnaast is spinazie een uitstekende bron van vitamine K, essentieel voor de gezondheid van de botten en bloedstolling. Het hoge gehalte aan vitamine A in spinazie draagt bij aan een gezonde huid, goed zicht en een sterk immuunsysteem. Bovendien levert spinazie belangrijke mineralen zoals ijzer, magnesium en calcium, die helpen bij het handhaven van een gezonde bloeddruk, spierfunctie en zuurstoftransport in het lichaam. Dankzij de hoge concentratie vitamine C in spinazie, wordt het ijzer ook beter opgenomen in je lichaam.

Bovendien is spinazie caloriearm en koolhydraatarm, waardoor het een geweldige keuze is voor mensen die op hun gewicht letten of een koolhydraatarm dieet volgen.

Wat heb je nodig voor de spinazie koolhydraatarm?

  • 400 gram verse spinazie (bevroren mag ook)
  • 1 fijngesneden ui
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 100 gram spekblokjes
  • 120 ml kookroom
  • 30 gram geraspte Parmezaan
  • 50 gram geraspte mozzarella
  • Een scheutje olie of een blokje roomboter
  • Peper en zout naar smaak

De bereidingswijze van de spinazie koolhydraatarm

  1. Allereerst verwarm je een beetje olie in een diepe pan en bak je hierin de spekblokjes tot ze lekker knapperig zijn.
  2. Daarna haal je ze uit de pan en zet je ze kort opzij. Gebruik vervolgens dezelfde pan om de ui in te bakken tot deze glazig is. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 30 seconden mee.
  3. Nu voeg je de spinazie toe aan de pan en deze bak je tot de bladeren beginnen te slinken. Voeg de spinazie beetje bij beetje toe om te voorkomen dat de pan te vol raakt.
  4. Wanneer alle spinazie geslonken is, doe je de kaas en kookroom erbij en roer je alles goed door elkaar tot de kaas gesmolten is. Kruid nu de maaltijd ook bij met peper en zout naar smaak.
  5. Ten slotte roer je de knapperige spekjes door de maaltijd en serveer je deze los of bij de rest van een gerecht. Eet smakelijk!

De voedingswaarden

Aantal porties: 2
Calorieën per portie: 312
Koolhydraten: 8 gram
Vetten: 32 gram
Eiwitten: 18 gram

Veelgestelde vragen

  • Hoelang kan ik de spinazie koolhydraatarm bewaren? Je kan de spinazie maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen is mogelijk, maar vind ik persoonlijk minder lekker dus dat raad ik je niet aan.
  • Welke kaas heb ik nodig? Ik gebruik geraspte Parmezaan en geraspte mozzarella, maar je kan er ook voor kiezen om jonge kaas te gebruiken of een lekkere blauwaderkaas.

Tips voor het maken van de spinazie koolhydraatarm

TIP 1: Lekker met extra groenten
Je kan lekker wat gebakken courgette of champignons toevoegen aan deze maaltijd. Ze geven net een beetje extra smaak en zijn ook erg laag in koolhydraten.

TIP 2: Minder vet
Wil je de maaltijd minder vet hebben? Vervang de spekblokjes dan door gebakken kipfilet en vervang de kookroom door yoghurt of kookroom light. Je kan ook de hoeveelheid kaas halveren, maar dit zorgt juist wel voor een extra romige smaak.

TIP 3: Serveertip
Serveer de romige spinazie samen met wat koolhydraatarm stokbrood en gebruik het als dip. Dit is heerlijk en ideaal voor bij een groot diner of als hartige snack op een verjaardag.

Bekijk ook:

Het lekkerste Caesar salade recept met dressing

Kippensoep maken? Zo maak je de lekkerste!

Zo maak je de lekkerste koolhydraatarme pannenkoeken

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 28 juli, 2023

Auteur

Rozemarijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies