Koolhydraatarme Tikka Masala
Laatste update: 14 juli, 2022 | 8 reacties
Ik ben dol op allerlei verschillende kruiden. Het leukste vind ik het wanneer ik ze ook kan mixen tot één goed gekruide maaltijd. Daarom heb ik vanavond dit heerlijke Tikka Masala recept voor je. Het zit vol smaak en is een echte aanrader voor een liefhebber van Indiaas eten! Bovendien is het ook nog eens lekker romig en helemaal koolhydraatarm.
- Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 65 minuten
- Aantal porties: 4
- Koolhydraten per portie: 11,5 gram
AANRADER:
Met deze weekmenu’s verlies je 10-12 kilo binnen 30 dagen! Hier staat alles voor je klaar
Ingrediënten voor de Tikka Masala
Voor de kip:
- 750 gram kipfilet
- 125 gram yoghurt
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl peper
Voor de saus:
- 1 ui, fijngesneden
- 5 tenen knoflook, fijngehakt
- 400 gram passata
- 250 ml room
- 4 el gezouten roomboter
- 3 el verse koriander, fijngesneden
De kruiden:
- 1 tl Garam Masala
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl gemalen gember
- Een snufje Cayenne poeder
De bereidingswijze
- Maak de kip schoon en snijd eventuele stukjes vet weg. Snijd de kip daarna in blokjes en doe ze, samen met de yoghurt, peper en zout in een schaal. Roer alles goed door elkaar.
- Bak de kip in een pan tot alle stukjes goed gaar van binnen zijn. Haal de stukjes uit de pan en zet ze even apart.
- Verhit daarna de pan en bak hierin de ui in wat boter. Voeg daarna de knoflook en kruiden toe en roer tot alles goed met kruiden bedekt is.
- Vervolgens schenk je de passata, room en kip erbij en roer je alles goed door elkaar. Laat de pan 20 minuten sudderen op laag vuur tot de saus lekker dik en oranje-achtig is.
- Roer twee lepels koriander en de overige lepels boter door de saus tot het gesmolten is. Serveer de Tikka Masala met wat bloemkoolrijst of eet het op zichzelf. Geniet ervan!
De voedingswaarden
Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 560
Koolhydraten: 11,5 gram
Vetten: 35 gram
Eiwitten: 44 gram
Veelgestelde vragen
- Kan ik dit gerecht lactose-vrij maken? Dat kan zeker! Je kan dan het beste de room vervangen door kokosmelk of kokosroom en de yoghurt door een plantaardig of lactosevrij alternatief. Gebruik in plaats van boter, kokosolie of plantaardige roomboter.
- Kan ik dit gerecht vegetarisch maken? Dat kan zeker! Gebruik dan plantaardige kipstukjes in plaats van gewone kip. Je hoeft deze minder lang te bakken.
- Is Tikka Masala pittig? Nee, het is niet pittig, maar wel kruidig. Je kan de hoeveelheid pit aanpassen door meer of minder Cayenne toe te voegen. De andere kruiden voegen alleen smaak toe.
- Wat eet je met Tikka Masala? Als je niet koolhydraatarm eet, eet je het meestal met naan of witte rijst. Als je wel koolhydraatarm eet, kan je er bloemkoolrijst bij doen of koolhydraatarme tortilla’s in de plaats van naan.
Tips voor het maken van de Tikka Masala
TIP 1: Gebruik Griekse yoghurt
Voor dit recept is het belangrijk om echt Griekse yoghurt te gebruiken en geen andere yoghurt. De Nederlandse yoghurt is namelijk erg dun en dat kan je gerecht een stuk wateriger maken en dat willen we natuurlijk niet!
TIP 2: Voeg wat groenten toe
Dit recept gebruikt weinig groenten, dus je kan deze zelf eventueel toevoegen als bijgerecht, of je mengt ze door het gerecht heen. Sperziebonen, spinazie en bloemkool passen hier heel goed bij en zijn dus ook echte aanraders!
TIP 3: Maak je eigen Garam masala
Bij vrijwel elke supermarkt kan je een Garam masala mix kopen, maar wist je dat je deze ook zelf kan maken? Door de volgende kruiden samen te mengen, krijg je een eigen masala mix die je overal doorheen kan doen! Je hebt hiervoor peper, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, kardemom en komijn nodig!
? Hey :)! Hier heb ik vier weekmenu’s voor je klaargezet. Bekijk ze hier
Hoeveel mag ik per portie eten in gram ivm afvallen?
Hallo Kaar,
Bij BGreat meten we niet per hoeveelheid in gram, maar verdelen we elke maaltijd handmatig in porties. Als ik afga op de ingrediënten, zou ik zeggen dat één portie ongeveer 400 tot 500 gram aan voeding bevat. Hopelijk schept dat wat meer duidelijkheid!
Groetjes, Rozemarijn
Kan je dit gerecht ook in de diepvries bewaren?
Hallo Anja,
Dat kan zeker! Je kan het dan in de pan of magnetron weer ontdooien wanneer je het nodig hebt.
Vandaag dit geweldige gerecht gemaakt volgens het recept.
Meteen voor mijn vriendin want die houdt ook wel van dit soort gerechten. Omdat we beiden van een pittig gerecht houden heb ik extra Cayenne en Rode Chili peper ingedaan. Niet te veel maar nu is het lekker Pedis”.
Wat kan ik met overgebleven passata?
ik hou vaak passata over, omdat ik kleinere porties maak.
Hoi Carina,
De overige passata kan je eventueel invriezen. Als het om kleine beetjes gaat, is een siliconen ijsblokjes tray heel handig hiervoor. Wanneer je dan slechts een klein beetje passata nodig hebt, kan je de juiste hoeveelheid blokjes pakken en deze ontdooien. Je kan het eventueel ook in een ander recept gebruiken of als een soort sausje bij (bijvoorbeeld) een omelet als lunch!
Groetjes, Rozemarijn (Team BGreat)
Bedankt voor dit recept, vandaag gemaakt met extra groente . Kleine tip; bij de ingrediënten gelijk vermelden dat er Griekse yoghurt moet worden gebruikt! Nu had ik het al gemaakt en staat er helemaal onderin dat je geen gewone yoghurt moet gebruiken…
Desalniettemin is het zeer smakelijk