verschil krenten en rozijnen

Verschil krenten en rozijnen: hoe zit het nu echt?

Laatste update: 24 juni, 2021 | Geen reacties

We weten allemaal dat rozijnen en krenten het product zijn van gedroogde druiven. Beiden worden in veel verschillende gerechten gebruikt en zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Toch is er een verschil krenten en rozijnen en wij zullen je vandaag helpen om dat verschil uit te leggen.

TIP van Timo:
Wil jij graag de allerlekkerste rozijnen in huis halen? Dit zijn de lekkerste >

Rozijnen

Als kind kreeg je vast vroeger wat rozijnen te eten als gezond tussendoortje. Dat is ook helemaal niet gek, want rozijnen zijn ook heel gezond! Rozijnen ontstaan door het drogen van de gele druif. Deze wordt ook nog wel eens een witte druif genoemd. De blauwe-achtige rozijnen komen aan hun kleur doordat de gele druif, na het plukken, indroogt en donkerder van kleur wordt. De gele rozijnen behouden de gele kleur doordat de gele druif direct na het plukken in een zout bad wordt gedaan om deze beter te conserveren.

Rozijnen zijn vaak redelijk groot van formaat en erg zoet. Ze voelen zacht aan en zijn gemakkelijk om op te kauwen, wat ze een ideale snack maakt voor peuters en kindjes die net tanden beginnen te krijgen.

Krenten

Alle krenten worden gemaakt van een Griekse druifvariant, de Korinthe. Deze druifsoort heeft meer weg van een bes, dan een druif zelf. Daarom worden ze in het Engels ook nog wel eens een currant genoemd. Krenten zijn kleiner dan rozijnen en hebben een wat ruwere textuur. Ook is de smaak wat zuurder, waardoor ze minder lekker zijn om op te snacken.

Wat is het verschil?

Zoals je hierboven kan zien zit het verschil krenten en rozijnen dus vooral in de smaak en textuur van de gedroogde druiven. Dit is vooral zichtbaar wanneer je gaat koken met deze voedingsmiddelen. Vanwege hun smaak, zijn krenten een ideaal ingrediënt voor zowel zoete als hartige gerechten. Ze zijn vooral populair bij het gebruik in een stol, oliebollen en de welbekende krentenbol.

Rozijnen worden ook in zoete en hartige recepten gebruikt, maar deze zie je vooral ook veel voorkomen in Aziatische gerechten, zoals een Indiase curry. Omdat rozijnen dankzij hun zoete smaak ook veel los gegeten worden, vormen ze een perfecte toevoeging aan een notenmix of in een salade.

De voedingswaarden

Hoewel deze producten allebei een andere smaak hebben en in verschillende gerechten gebruikt worden, hebben ze overeenkomende voedingswaarden. Krenten bevatten echter meer vezels dan rozijnen door de structuur van de druif, maar op alle andere gebieden zijn zij vrijwel hetzelfde. Het is dus niet gezonder om het één of het ander te eten.

Zowel rozijnen als krenten bevatten ook veel vitamines, zoals vitamine K en C. Deze zijn essentieel voor een gezond lichaam. Houd er echter wel rekening mee dat rozijnen en krenten gedroogde druiven zijn en dus veel natuurlijke suikers en koolhydraten bevatten. Ook kunnen teveel rozijnen en krenten een laxerend effect geven.

Lees ook:

Afkicken van suiker: Zo doe je dat!

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 24 juni, 2021

Auteur

Rozemarijn

Categorie

Gezondheid

Tags

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Volg BGreat op social media:

© 2016 - 2021 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies