wat is de beste probiotica

Wat is de beste probiotica? TOP 5 van 2024!

Laatste update: 17 januari, 2024 | Geen reacties

Natuurlijk wil je goed voor je lichaam zorgen, een gezond lichaam helpt je namelijk op meerdere manieren. Maar wist je dat je naast de dagelijkse vitamines en mineralen ook andere stoffen nodig hebt die je gezondheid ondersteunen? Denk hierbij aan vezels en de beste probiotica. Je bent vast wel bekend met de flesjes Yakult in de supermarkt, maar probiotica zijn zoveel meer dan dat!

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen die van nature in je lichaam voorkomen. Je lichaam bevat zo tussen de 39-300 triljoen van deze organismen en de meerderheid daarvan komt voor in je darmenstelsel. Deze organismen zijn nodig voor de gezondheid van je darmenstelsel en er is slechts een klein percentage dat schadelijk kan zijn wanneer je hier de verkeerde verhouding van binnenkrijgt.

Vaak denken we aan bacteriën wanneer we het over probiotica hebben, maar er bestaan ook probiotische schimmels of gisten. Deze komen voor in gefermenteerde voeding of supplementen. Voorbeelden van gefermenteerde voeding zijn kefir, yoghurt, zuurkool, kimchi, kombucha en tempé. Deze producten noemen we synbiotische producten. Dit komt omdat ze een combinatie bevatten van probiotische micro-organismen en prebiotica. Prebiotica is eigenlijk de voeding voor de probiotische organismen (1).

De meest voorkomende probiotische bacteriën zijn de lactobacillus en de bifidobacteria.

KORTOM:
Probiotica zijn levende micro-organismen waarvan er in je lichaam tussen de 39-300 triljoen aanwezig zijn met name in het darmstelsel.

Wat doen probiotische micro-organismen?

Je darmenstelsel is eigenlijk een microbioom waar verschillende soorten organismen leven. De bacteriën, schimmels, gisten en nog meer vormen het eco-systeem binnen je darmen. De meeste hiervan bevinden zich in de dikke darmen en functioneren als een apart orgaan. De functie van deze organismen is om bepaalde stoffen aan te maken, te verwerken en/of te transporteren. Zo maken de organismen in je darmen vitamine K en sommige B-vitaminen aan.

Daarnaast worden vezels omgezet in korteketenvetten. Deze vetten worden dan weer opgenomen door je darmwand, die hier de juiste voeding uit haalt. Deze vetten zorgen daarbij voor een versterkt immuunsysteem, waardoor je lichaam beter in staat is om zich te beschermen tegen indringers. Het is belangrijk om een gezond darmenstelsel te hebben. Wanneer dit niet het geval is, kan je daar flink last van krijgen.

Probiotica is ook erg effectief wanneer je een antibioticabehandeling hebt gehad/neemt. Antibiotica behandelingen doden namelijk niet alleen veel schadelijke bacteriën, maar ook veel nodige organismen die in je darmen leven. Hierdoor kan je last krijgen van buikkrampen, misselijkheid of diarree. Door voldoende probiotica te nemen, kan je deze klachten verminderen of zelfs tegengaan.

KORTOM:
Een van de belangrijkste functies van probiotische micro-organismen is dat er stoffen in je lichaam worden aangemaakt, verwerkt of getransporteerd.

Wat is de beste probiotica?

Omdat er zoveel verschillende bronnen van deze micro-organismen zijn, is het soms lastig om een keuze te kunnen maken. Je kan namelijk probiotica halen uit je voeding, maar ook uit supplementen. Nu kan ik je alvast vertellen dat probiotica uit supplementen vaak een grotere hoeveelheid organismen bevat en ook meer verschillende soorten dan de gefermenteerde voeding bevat. Hierdoor zijn supplementen erg effectief, zeker wanneer je sneller resultaat wil.

Om je op weg te helpen, heb ik drie van de beste soorten protiobica op de markt voor je uitgezocht. Neem van elke soort op je gemak de beschrijving door en beslis daarna welke het beste bij je past.

1. Probiotica – Nutribites

Ten slotte hebben we nog de probiotica capsules van Nutribites. Dit is een meer uitgebreide variant en bevat niet alleen 12 verschillende stammen, maar ook wel 13,1 miljard kiemgetallen aan micro-organismen. De capsules zijn aangevuld met vitamine C en zink ter ondersteuning van het immuunsysteem. Ook bevat de capsule Lactospore, een gepatenteerd ingrediënt die de probiotica zijn kracht geeft. Elke capsule bevat ook een kleine hoeveelheid prebiotica om de probiotische organismen te kunnen voeden.

De capsules zijn vegetarisch, maar bevatten wel melk/lactose. Elke dag kan je er twee nemen om je lichaam te ondersteunen. Lees hier alle reviews >

Voordelen:

  • Bevat wel 12 verschillende stammen
  • Aangevuld met vitamine C en zink
  • Bevat Lactospore

Bestel hier Nutribites het goedkoopst >

2. PRO B DUO – Body&Fit Shop

De probiotica van de Body&Fit shop is perfect voor mensen die graag in één keer een goede boost willen krijgen. Deze capsules bestaan uit een handig “dual-cap” systeem wat ervoor zorgt dat de bacteriën pas vrijkomen in je darmen. De eerste laag van de capsule bevat daarnaast prebiotica en vitamine B3. De prebiotica zijn speciaal als voeding voor de probiotische organismen toegevoegd.

De binnenste capsule bevat wel 5 miljard kiemgetallen aan micro-organismen. Het supplement is geschikt voor vegetariërs en je hebt er slechts één per dag nodig die je met een glas water bij de maaltijd kan innemen. Lees hier 5 reviews >

Voordelen:

  • Dual-cap systeem
  • Bevat ook prebiotica
  • Geschikt voor vegetariërs

beste probiotica

Bestel hier Pro B Duo het goedkoopst >

2. Vitalize Probiotica – Vitstore

De probiotica van de Vitstore bevat wel 10 verschillende probiotische stammen die samen wel 5 miljard micro-organismen bevatten. Hoewel dit supplement slechts uit één capsule bestaat, is deze capsule maagresistent waardoor deze pas oplost in de darmen. Op deze manier komen de meeste organismen precies op de juiste plek terecht waar ze direct hun werk kunnen doen.

Deze capsules bevatten een kleine hoeveelheid inuline als prebiotica om de organismen te kunnen blijven voeden. Wat ook fijn is aan deze capsules is dat ze geen lactose bevatten en dat de capsules zelf ook plantaardig zijn. Dit maakt het supplement geschikt voor veganisten en vegetariërs. Lees hier 217 reviews >

Voordelen:

  • Bevat 10 verschillende stammen
  • Maagresistente capsules
  • Bevat ook prebiotica als voeding voor de organismen

Bestel hier Vitalize het goedkoopst >

Welke heb ik nodig?

Uiteindelijk kan het nog steeds lastig te kiezen zijn wanneer je niet zeker weet welke soort probiotica je nodig hebt. Wat is de beste probiotica? In dat geval is het goed om te kijken naar je huidige gezondheid en om eventueel de huisarts te bellen. Die weet af van je medische geschiedenis en kan je informeren over de beste vorm voor jouw gezondheid. Wil je het eerst zelf voorzichtig proberen? Begin dan met een wat lagere hoeveelheid stammen en bouw het langzaam op als je merkt dat je lichaam toch meer nodig heeft.

Lees ook:

Dit zijn de beste Vitamine C supplementen van 2024

 

Bron:
(1). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32826966/

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 8 maart, 2022

Auteur

Timo

Categorie

Gezondheid Reviews

Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies