Recept voor witlof ovenschotel met ham en kruiden
Laatste update: 30 maart, 2023 | Geen reacties
Wil je eens een lekker recept voor een witlof ovenschotel proberen? Met deze klassieker doe je het nét even anders, maar wel bijzonder lekker. Witlof is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met ham en kaas, maar door de toegevoegde tijm wordt dit witlof ovenschotel recept nog lekkerder.
TIP van Timo:
Ik heb 4 heerlijke weekmenu’s voor je gemaakt waarmee je tot wel 12 kilo binnen 30 dagen verliest. Gebruik ze hier 👈
Witlof ovenschotel
Een witlof ovenschotel moet je echt een keer geprobeerd hebben! Witlof gaat namelijk heel goed samen met verschillende soorten ingrediënten.
Door de licht bittere smaak wordt er niet vaak voor witlof gekozen als groente en dat is best jammer. Er zitten namelijk een hoop gezonde voedingsstoffen in.
Is witlof gezond?
Een ovenschotel is niet moeilijk om te maken. Daarnaast kun je met dit recept ook nog eens profiteren van behoorlijk wat gezondheidsvoordelen.
Witlof werkt namelijk positief voor onze spijsvertering omdat er van nature veel vezels in zitten. Ook zit er een hoop vitamine C, B1 en B2 in.
Daarnaast draagt tijm bij aan een goede hersenfunctie en werkt het bloedzuiverend. Zoals je kunt zien is dit recept rijk aan belangrijke voedingsstoffen en doe je je lichaam er een groot plezier mee!
De voedingswaarden
Omdat er in dit recept gebruik wordt gemaakt van magere achterham, scheelt dat direct een hoop ongezonde vetten en calorieën. De voedingswaarden van dit ovenschotel recept voor 4 personen met witlof en ham, zijn berekend per portie:
Calorieën: 360
Vetten: 29 gram
Koolhydraten: 7 gram
Eiwitten: 16 gram
Wat heb je nodig?
- 800 gram verse witlof
- 200 gram achterham (biologisch)
- 2 theelepels tijm (gedroogd)
- 30 gram roomboter (ongezouten)
- 175 gram geraspte kaas (30+)
- 55 gram amandelschaafsel of gehakte amandelen
Hoe maak je witlof ovenschotel?
1. Verwarm de oven op 200 graden en zet een pan met water op het vuur.
2. Maak de witlof schoon en snij de stronken en het hart eruit. Dit voorkomt dat de witlof bitter gaat smaken. Snij de witlof in de lengte door
3. Kook de witlof voor ongeveer 5 tot 8 minuten in de pan tot deze beetgaar is.
4. Snijd de plakken ham door in de lengte en wikkel deze om de beetgare helften van de witlof.
5. Pak een ovenschaal en vet deze een klein beetje in met roomboter. Plaats hierin vervolgens de rolletjes witlof met daarover de geraspte kaas, tijm en het amandelschaafsel. Eventueel kun je nog wat stukjes boter boven op de schaal leggen.
6. Bak de witlof ovenschotel in ongeveer 15 minuten gaar en lekker bruin. Eet smakelijk!
TIP van Timo:
Ik heb 4 heerlijke weekmenu’s samengesteld waarmee je tot wel 12 kilo binnen 30 dagen verliest. Gebruik ze hier 👈
Tips voor het maken van de witlof ovenschotel
TIP 1: Serveertip
Vind je alleen witlof met ham en kaas niet voldoende vullen? Dan kan je ook wat bloemkoolrijst wokken of koken om erbij op te eten. Bloemkool is een bron van vitaminen en het zorgt ervoor dat je net wat meer verzadigd bent.
TIP 2: Zonder amandelschaafsel
Ik gebruik in dit recept alleen amandelschaafsel voor een extra knapperige bovenkant. Het is niet nodig en zeker niet verplicht om een lekkere maaltijd te eten. Heb je dus een noten-allergie of houd je gewoon niet zo van amandelen? Voel je dan niet bezwaard om amandelschaafsel te gebruiken.
TIP 3: Korter koken
Witlof kan al snel erg bitter worden door het te lang te koken. Als je daarbij ook nog van wat crunch houdt, kan je ervoor kiezen om de witlof slechts 2 tot 5 minuten te koken of om ze zelfs alleen even te blancheren. De rest van het garen gebeurt dan in de oven.
Bekijk ook:
Zelf goulashsoep maken? Met dit gezonde recept kan iedereen het!