Maak zelf de lekkerste kip curry
Laatste update: 4 december, 2023 | Geen reacties
Curry is een ideale comfort food maaltijd. Het is lekker kruidig, heerlijk warm en meestal ook nog eens gezond. Ik ben er in ieder geval dol op! Vanavond ga ik genieten van een heerlijke kip curry met wat groenten en natuurlijk een hele hoop kruiden en specerijen. Dat is het voordeel van koolhydraatarm eten: je kan nooit genoeg kruiden gebruiken! Heb je al trek gekregen? Lees dan snel verder!
- Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 30 minuten
- Aantal porties: 2
- Koolhydraten per portie:
TIP van Timo:
Wil jij graag 2 kg per week afvallen met heerlijke menu’s? Hier staan ze klaar
Wanneer noem je iets een curry?
Er bestaan zoveel verschillende soorten curry dat je je misschien wel afvraagt wanneer je iets een curry mag noemen. Gelukkig voor jou heb ik het antwoord opgezocht! Het woord “curry” verwijst namelijk naar een breed scala aan gerechten die afkomstig zijn uit verschillende keukens over de hele wereld, met name uit het zuiden van Azië. Er is niet één specifieke definitie van wat een curry is, omdat het concept en de ingrediënten sterk variëren afhankelijk van de regio en cultuur. Een Thaise curry bevat namelijk andere ingrediënten en kruiden dan een Indiase curry.
Over het algemeen wordt de term vaak gebruikt om een gerecht te beschrijven dat bestaat uit vlees, vis, groenten of peulvruchten, bereid met een mengsel van kruiden en specerijen. De kruidenmix kan verschillen en kan ingrediënten bevatten zoals kurkuma, koriander, komijn, gember, knoflook en chilipepers. De basis van een curry kan ook een saus zijn, die kan worden gemaakt met ingrediënten zoals tomaten, kokosmelk, yoghurt of bouillon.
Curry wordt vaak geserveerd met rijst of brood, zoals naan. Wanneer je echter koolhydraatarm eet kan dit wat lastiger zijn. Toch is het niet onmogelijk. Zo heb ik een heerlijk koolhydraatarm naan recept en kan je er ook voor kiezen om bloemkoolrijst erbij te serveren.
Is deze kip curry gezond?
Het korte antwoord is: ja, deze curry is hartstikke gezond. Toch zal ik alles ook wat uitgebreider uitleggen. De curry bestaat uit een basis van kip. Kip is een magere vleessoort dat veel eiwitten bevat en weinig verzadigde vetten. De eiwitten helpen bij het opbouwen en herstellen van je spierweefsel en ze geven je een verzadigd gevoel. Natuurlijk is kip niet het enige ingrediënt. In deze curry vindt je ook paprika, ui en knoflook. Nou staat knoflook al bekend om de antivirale en antibacteriële eigenschappen, maar ui is ook erg nuttig. Zo bevatten uien veel antioxidanten die je immuunsysteem helpen en je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Rode paprika’s zijn daarbij rijk aan vitamine C en bètacaroteen, wat goed is voor je gezichtsvermogen.
Verder bevat de curry ook kokoscrème, een vette substantie die je helpt een verzadigd gevoel te geven. En er zitten natuurlijk lekker veel kruiden en specerijen in. Hoewel deze er vooral zijn voor de smaak, hebben ze in kleine hoeveelheden ook al wat gezondheidsvoordelen. Met name het ondersteunen van je immuunsysteem.
Wat heb je nodig voor de kip curry?
- Een scheutje olijfolie of kokosolie
- 300 gram kipfilet (in blokjes gesneden)
- 1 middelgrote ui (fijngesneden)
- 3 tenen knoflook (geperst of fijngesneden)
- 1 rode paprika (in dunne reepjes gesneden)
- 1 roma tomaat (in stukjes)
- Een stuk verse gember (geraspt)
- 2 tl curry poeder
- 1 tl paprikapoeder
- 75 ml passata
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijnpoeder
- 125 ml kippenbouillon
- 100 ml kokosroom of kokoscrème
- Peper en zout naar smaak
- Een handje verse koriander
De bereidingswijze
- Allereerst verwarm je de olie in een pan waarna je de kipstukjes bakt tot ze gaar zijn.
- Vervolgens voeg je de ui, knoflook en paprika toe en bak je alles zo’n 4 minuten mee of tot de groenten zacht beginnen te worden.
- Roer de kruiden erdoorheen en voeg dan de passata, tomaten, bouillon en kokosroom toe. Roer alles goed door elkaar en dek af met een deksel.
- Breng het geheel aan de kook en laat het dan op laag vuur pruttelen voor 10 tot 15 minuten of tot de saus in begint te dikken.
- Serveer los of met bloemkoolrijst of naan. Garneer de maaltijd met wat verse koriander. Eet smakelijk!
De voedingswaarden
Aantal porties: 2
Calorieën per portie: 412
Koolhydraten: 9 gram
Vetten: 24 gram
Eiwitten: 38 gram
Tips voor het maken van de kip curry
TIP 1: Zachte curry
Wil je een gladde en zachte curry? Verwijder dan de kipstukjes na het bakken en vervolg dan het recept. Wanneer de curry aan het pruttelen is, pureer je deze tot een gladde substantie en daarna voeg je de kipstukjes weer toe. Zo heb je een heerlijke zachte curry saus.
TIP 2: Bewaren voor later
Je kan de curry ook makkelijk voor een later moment bewaren. Doe het in een afgesloten bakje en zet deze voor maximaal 3 á 4 dagen in de koelkast. Je kan het ook invriezen voor maximaal 3 maanden. Laat het dan in de koelkast ontdooien en verwarm het in een pannetje, maar breng het niet weer aan de kook. Dan verlies je voedingsstoffen.
TIP 3: Lekker extra groenten
Ben je toe aan nog wat meer groenten in je curry? Voeg dan wat stengels bleekselderij toe en een beetje bloemkool, broccoli of spinazie. Deze groenten bevatten weinig koolhydraten, maar voegen wel lekker wat extra vitamines en mineralen toe.
Bekijk ook:
Gevulde courgette gehakt en gesmolten kaas
Heerlijk champignonsoep recept | Ideaal voor de regenachtige dagen!