Zweedse gehaktballetjes maken? Dit recept is ideaal!

Laatste update: 25 mei, 2020 | Geen reacties

Hebben jullie het ook al gehoord? Ikea heeft het recept gedeeld van hun iconische Zweedse gehaktballetjes. Hoe leuk is dat? Ik vind ze altijd heerlijk! Tijdens een bezoek aan Ikea, neem ik ze altijd als tussendoortje. Nu kunnen we ze ook thuis maken en ze nét zo lekker laten smaken. Ideaal recept! Ik heb het recept iets aangepast, zodat het ook het maximaal aantal koolhydraten bevat, wat gepast is binnen een koolhydraatarm gerecht. We hebben hiervoor een aantal ingrediënten aangepast en ook in de bereidingswijze een iets andere aanpak gebruikt. Maar ze blijven, ondanks de aanpassingen, zéker net zo lekker. Doe je mee?

TIP:
Op zoek naar nog meer heerlijke en makkelijke koolhydraatarme gerechten? Ontdek ze hier >>

Ingrediënten

Gehaktballetjes:

  • 300 gram mager rundergehakt
  • 1 kleine ei
  • 25 ml slagroom
  • 2 el fijngesneden uien
  • 1 el kokosmeel
  • halve tl knoflookpoeder
  • 1 el gedroogde peterselie
  • peper en zout naar smaak
  • snufje nootmuskaat
  • 2 el boter

Roomsaus:

  • 150 ml ongezouten runderbouillon
  • 35 gr roomkaas
  • 75 ml slagroom
  • peper en zout naar smaak
  • halve tl worcestershire saus
  • halve el mosterd

Bereidingswijze:

  1. Pak een mengkom en spatel de gehakt met de gesneden uien, slagroom, kokosmeel, kruiden en het ei door elkaar. Meng daarna alles ook nog eens met de hand door elkaar en vorm van het gehakt in totaal 15 kleine gehaktballetjes.
  2. Pak een koekenpan en smelt daar boter in en voeg voorzichtig de gehaktballetjes toe. Bak de gehaktballetjes op een laag vuurtje in circa 10 minuten gaar. Roer ze regelmatig om, zodat ze gelijkmatig garen.
  3. Haal de gehaktballetjes uit de pan en leg ze tijdelijk op een bord. Verwarm de roomkaas op in de magnetron of in een klein pannetje in 1 minuut. De helft van de runderbouillon kan worden toegevoegd aan de pan met jus van de gehaktballetjes en verwarm dit boven een middelhoog vuur. Al roerend kan je ook de gesmolten kaas en de slagroom toevoegen en kook dit één minuut mee.
  4. Pak een blender en schenk de saus hierin. Voeg ook de rest toe van de runderbouillon. Zet de blender kort aan, zodat de saus goed gemengd wordt. Schenk de saus weer terug in de pan en voeg daarbij ook de mosterd en de worcestershire saus toe. Laat de saus boven een laagvuur staan, totdat het naar wens is ingedikt. Of ongeveer 5 – 10 minuten laten sudderen.
  5. Warm de gehaktballetjes kort op in een aparte pan en verdeel dit over 2 borden. Serveer de gehaktballetjes samen met de roomsaus en garneer het met de peterselie. Heerlijk en eet smakelijk!

De Voedingswaarden:

Portiegrootte van 5 gehakballetjes
388 calorieën
32 g vet
2.7 g koolhydraten
22,8 g eiwitten

TIP van Timo:
Deze Zweedse gehaktballetjes zijn overheerlijk samen met onze knolselderij puree. Fantastische combinatie en klik hier voor deze puree.

Wist je dat?

Onze weekmenu’s enorm handig zijn. Hierdoor weet je precies wat je dagelijks kan eten en zitten er handige boodschappenlijstjes bij. Klik hier om kennis te maken.

 

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 18 mei, 2020

Auteur

Timo

Categorie

Avondeten

Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Volg BGreat op social media:

© 2016 - 2020 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies