10 valkuilen als je koolhydraatarm wil eten 1100x700px

10 valkuilen als je koolhydraatarm wil eten

Laatste update: 22 maart, 2019 | Geen reacties

Wij begeleiden al meer dan 7 jaar vol passie en enthousiasme klanten naar een koolhydraatarme leefstijl.

Wat is begonnen vanuit onze eigen ervaringen met koolhydraatarm eten, is uitgegroeid tot een echte club van volgers en klanten die allemaal zien dat koolhydraatarm eten voor hun de beste manier is om af te vallen. En dat niet alleen, koolhydraatarm eten is zoveel meer dan alleen afvallen, namelijk gezonder voelen en worden. Ook het emotie eten beter onder controle krijgen en houden.

In onze tiener jaren zat ons zelfvertrouwen aan de grond. En worstelde wij met ons gewicht, onze gezondheid en energieniveau.
Het is uiteindelijk per toeval geweest dat wij koolhydraatarm eten heb ontdekt. Wij waren helemaal klaar met alle diëten en het kwam ons de keel uit. Het was tijd voor een andere aanpak. Namelijk anders eten, niet minder.

En na een korte kennismaking voelde wij al resultaat en raakte wij verslaafd aan alles wat met koolhydraatarm en gezondheid te maken had. Om maar niet te spreken over het effect van koolhydraatarm op je gewicht.

Dus, trap niet in deze 10 valkuilen.

Koolhydraatarm leren eten – valkuil 1 – Je laat je dieetverleden niet los

Kijken wij naar ons zelf dan hebben wij alle diëten in het verleden wel gehad. Sonja Bakker, Weight Watchers, shakes en noem het maar op. Kenmerk van al die diëten is het feit dat het gaat om minder eten, wat meer bewegen en vooral minderen met vetten.

De stelling is heel simpel: Eet minder calorieën dan je verbruikt en je valt vanzelf af. Want ieder pondje gaat door het mondje toch?

Starten met koolhydraatarm eten kan soms heel tegendraads voelen. Wij horen dat echt van al onze klanten. ‘Mag ik zoveel eten en dan kan ik toch afvallen?!’. Ja, dat klopt. Je moet zelfs meer eten, anders kan jouw lichaam niet afvallen. Dus laat alles los wat je ooit geleerd hebt op het gebied van afvallen. En omarm de koolhydraatarme methode ten volle. Ervaar wat het met je doet en dat zelfs door meer te gaan te eten.

Koolhydraatarm leren eten – valkuil 2 – Je eet te weinig

In het verlengde van de vorige valkuil, zien wij maar al te vaak voorbij komen dat mensen starten met koolhydraatarm eten door brood weg te laten, aardappels te schrappen en van alles wat koolhydraten bevat te minderen. Op zich een goede gedachte, maar het gevaar is dat jij hierdoor juist te weinig gaat eten.

Het is absoluut goed om je koolhydraatinname te minderen, maar…..dat wat je mindert in koolhydraten, moet je aanvullen met eiwitten en vetten. Onthoud, te weinig eten zorgt ervoor dat je niet gaat afvallen. Te weinig eten en koolhydraten minderen = sabotage van je lichaam. En dan voelt het gewoon als een dieet met honger en dat is dus absoluut niet de bedoeling.

Koolhydraatarm leren eten – valkuil 3 – Je weet niet goed wat je doet

Toen wij net startte gingen wij waarschijnlijk zoals iedereen aan de gang. Je zoekt op internet en je kijkt wat je zoal wel en niet mag eten. Ook onze lijst met ‘Eten zonder koolhydraten’ wordt dagelijks veel bezocht. Echter, je wilt van koolhydraatarm eten je lifestyle maken. Je wilt niet iets tijdelijks, dus je wilt het goed aanpakken. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je doet en dat je kijkt naar de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Dat je je inleest in waar zitten koolhydraten in en waar niet. Wat kan ik eten en hoeveel.

Wat zijn jouw doelstellingen? En hoeveel koolhydraten passen daarbij op een dag? Moet je veel afvallen en kamp je met een behoorlijke suikerverslaving, dan is strikt koolhydraatarm een idee. En daar hoort dan een bepaalde balans bij tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar wil je een paar kilo afvallen, zonder jezelf daarbij alles te moeten ontzeggen qua koolhydraten, dan is koolhydraatbeperkt een idee. Weet, er is niet 1 manier van koolhydraatarm eten. Wat in onze ogen wel leidend is bij alle vormen: Eet in de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.

Koolhydraatarm leren eten – valkuil 4 – Je accepteert de verandering in je lichaam niet

Oh, in onze eerste dagen voelde wij ons beroerd. Echt niet normaal zeg. Wij hadden honger, hoofdpijn en wilde het eigenlijk beide opgeven. Het voelde echt als een dieet met die herkenbare honger, futloosheid en wij waren even niet te genieten.

Nu weten wij dat het erbij hoorde. Kom je vanuit een koolhydraatrijk eetpatroon, dan is het niet gek dat je lichaam eerst moet afkicken. En dat is ook wat er gebeurd. Het is niet leuk, maar het hoort erbij. Denk dus niet dat de methode dan niet werkt, weet dat het een goed teken is dat je lichaam aan het omschakelen is van een suikerverbrandend lichaam naar een vetverbrandend lichaam.

Koolhydraatarm leren eten – valkuil 5 – Je maakt het jezelf te moeilijk

De mogelijkheden op koolhydraatarm eten zijn eindeloos. Je hebt koolhydraatarm brood, crackers, je kunt spaghetti maken van courgette, pizza van bloemkool etc etc etc. Echt onwijs fijn dat dit allemaal kan en ook nog eens heerlijk smaakt. Maar je kunt het in het begin ook onnodig moeilijk maken.

Alle baksels en recepten die voorbij komen die je allemaal ‘moet’ maken omdat het voorgeschreven staat. Dat komt allemaal wel. Maak het jezelf in het begin eens makkelijk en kies voor een simpel weekmenu.

Ook als je een gezin hebt maak vooral eerst makkelijke recepten met wat vlees/ vis en groenten en voeg er voor je gezin wat aardappelen of pasta bij.

Leg ook de focus in het begin op de avondmaaltijd, kies gewoon even voor een zelfde ontbijtje met kwark en wat noten. Kies als lunch even koolhydraatarm brood en ga van daaruit experimenteren.

Koolhydraatarm leren eten – valkuil 6 – Je eet teveel van de toegestane voedingsmiddelen

Wat wij hierboven schreven over te weinig eten, kan natuurlijk ook gelden voor teveel eten. Je mag namelijk wel kaas, worst, noten, eieren, vlees, vis en veel groenten. Ben je gek op hartig eten dan is het makkelijk snel te snaaien van al dit lekkers.

Met name noten zijn soms moeilijk te weerstaan en daarin kun je snel teveel eten. Hoewel je niet snel teveel kunt eten zolang je let op je koolhydraatinname, kan het voor sommigen toch echt zorgen voor een stilstand. Dus nogmaals, weet wat je doet en eet in die juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. En dan kun je echt nog heel veel eten. ?

Koolhydraatarm leren eten – valkuil  7 – Je blijft bang voor vet

Wat waren wij vroeger bang voor vet zeg. Het zat zo in ons hoofd gestampt, dat wij echt van alles mager en light gingen nemen. Want dat zorgt voor een beperking in calorieën. Wij zien het nog dagelijks bij klanten als wij hun voeding bekijk. Nou wij kunnen je vertellen dat als je light blijft gebruiken op een koolhydraatarm eetpatroon, je jezelf absoluut te kort doet. Ik vertelde je al dat koolhydraatarm eten omdenken is. Nou, dat geldt helemaal met het eten van vet. Zolang je let op je koolhydraatinname, heb je juist vetrijke voeding nodig én deze vetten worden gewoon verbrand. En daarbij maakt het niet eens zoveel uit of het nu de verzadigde of onverzadigde vetten zijn.

Wij kunnen het overigens goed snappen dat je niet zomaar kunt vergeten dat VET slecht is. Dat hebben we immers altijd zo aangeleerd. Ook kunnen wij ons voorstellen dat je nog steeds denkt dat vet dik maakt. Want ik zie het ook vaak gebeuren dat men koolhydraatarm eet en vetarm eet. Dit kan ook best in het begin zorgen voor resultaten. Maar…jouw metabolisme gaat hierdoor echt vertragen en je krijgt weer sneller trek en je energie niveau daalt.

Dus….eet vet om vet te kunnen verbranden om uiteindelijk koolhydraatarm eten te kunnen omarmen. Met alle voordelen ervan.

Koolhydraatarm leren eten – valkuil  8 – Je plant je dagen niet

Wanneer jij voor het eerst aan deze ‘nieuwe’ manier van eten begint, begin je ook met het aanleren van gezonde gewoontes. Andere dagindeling, andere boodschappen, andere basisvoorraad. Allemaal super goed, maar het moet het moet wel een blijvende verandering zijn. En dit vraagt planning en voorbereiding. En dit kan in het begin vrij heftig zijn. Je kunt het ervaren als veel gedoe en het kan leiden tot frustratie. Hoe meer aandacht je geeft hoe sneller en gemakkelijker het wordt  én des te sneller komt het in je systeem.

Niet plannen, betekent eigenlijk een snellere sabotage van je koolhydraatarme eetpatroon. Want jij weet ook als geen ander als je trek hebt en je hebt niets verantwoords in huis, dat het zomaar kan zijn dat je naar iets anders grijpt. Of je komt laat van je werk terug en je hebt geen zin meer om te koken, dan is de stap makkelijker om wat fastfood af te halen.

Geef jezelf daarom ook de tijd om aan maaltijdplanning te doen. Grotere porties te koken en een goede basisvoorraad op orde te hebben. En weet, ook dit is het begin als autorijden, maar wordt heel normaal. En dan wil je niet meer terug.  ?

Koolhydraatarm leren eten – valkuil  9 – Je gebruikt te veel koolhydraatarme vervangers

Wat wij in de mail krijgen van klanten zijn Atkins repen, of eiwitshakes of andere proteïnerepen. Ook kun je tegenwoordig koolhydraatarm ijs, taart, koekjes, repen, snoepjes zelf maken.

Er zijn vele koolhydraatarme zoetstoffen die je wel kunt gebruiken. De kant en klare repen en shakes ed. bevatten vaak sucralose of maltitol. Deze zijn eigenlijk net zo slecht als suiker en kunnen je suikerverslaving in stand houden. Ook het eten van teveel van de zelfgemaakte zoete baksels heeft niets meer te maken met koolhydraatarm eten.

Natuurlijk zeggen wij dat het niet een keer kan. Ook op mijn voorgeschreven menu’s kom je het tegen. Maar de basis van koolhydraatarm eten draait natuurlijk om gezond eten en met zo min mogelijk suikers.

Laat je dus niet gek maken door al die zoete hapjes die je vindt op het internet en zie dat echt als een traktatie op zijn tijd.

Koolhydraatarm leren eten – valkuil  10 – Je gaat als een gek sporten

Het eerste wat wij altijd zeggen: Doe rustig aan met sporten, hou het vooral even bij wandelen en laat je eetpatroon maar eerst voor je werken. Koolhydraatarm eten en sporten gaan prima samen, wij zijn daar het levendige bewijs van. Maar zoals je lichaam moet wennen aan het gebruiken van de energie op een andere manier, kun je je voorstellen dat je lichaam dat ook met sporten moet doen.

Is je lichaam gewend te sporten op bananen, energiedrankjes en suikers, dan moet het wennen aan sporten op eiwitten en vetten. Dus gun je jezelf de tijd.

Doe het rustig aan en onthoudt: 80% van wat je doet bereik je met voeding, de overige 20% met sporten. Ga je als een gek sporten omdat je denkt dat het zo hoort om af te vallen, bij koolhydraatarm eten is het helemaal niet nodig.

Lieve groetjes,

Timo en Heiko

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 20 februari, 2018

Auteur

Timo

Categorie

Afvallen Gezondheid

Tags

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


© 2016 - 2022 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies