Aardbeien parfait: De ultieme zomerse keto snack!
Laatste update: 23 mei, 2024 | Geen reacties
Bij ons staat de zomer altijd in het teken van aardbeien. Deze heerlijke zoete vruchten zijn dan het lekkerst en ze bevatten in verhouding heel weinig koolhydraten waardoor je er zonder schuldgevoel van kan genieten. Dit jaar besloot ik daarom om er iets lekkers mee te gaan maken, namelijk: een aardbeien parfait. Deze heerlijke snack is ideaal voor de warme, zomerse dagen en het is ook gewoon nog keto. Eet smakelijk!
- Dessert
- Bereidingstijd: 15 minuten (plus 1 uur wachttijd)
- Aantal porties: 2
- Koolhydraten per portie: 7 gram
TIP van Timo:
Wil jij graag 2 kg per week afvallen met heerlijke menu’s? Hier staan ze klaar
Wat maakt dit gerecht geschikt voor een keto dieet?
Deze keto aardbeien cheesecake parfaits zijn ideaal voor een keto dieet omdat ze weinig koolhydraten en veel gezonde vetten bevatten. Aardbeien zijn een van de laagste koolhydraten fruitopties en zitten boordevol vitamine C, antioxidanten en vezels. De cheesecake laag, gemaakt van roomkaas en slagroom, levert essentiële vetten die helpen om je langer verzadigd te houden en je energie stabiel te houden. Dit dessert is zoet, romig en bevredigend zonder je uit ketose te halen.
Wanneer kan je het beste de aardbeien kopen?
Het beste moment om verse aardbeien te kopen is tijdens het aardbeienseizoen, dat meestal loopt van mei tot juli. In deze periode zijn aardbeien op hun zoetst en meest smaakvol. Buiten het seizoen kun je het beste bevroren aardbeien gebruiken, omdat deze op het hoogtepunt van hun rijpheid worden geplukt en direct worden ingevroren, waardoor ze hun voedingswaarde en smaak behouden. Als je zelf aardbeien groeit in de tuin of op het balkon, is dat helemaal mooi meegenomen. Je weet dan precies waarmee ze behandeld zijn en vaak hebben deze het meeste smaak. Ik heb een klein stukje grond in de tuin waar ik jaarlijks wat aardbeien kan plukken, maar ik moet vaak wel snel zijn om de vogels voor te zijn 😉
Wat heb je nodig voor de aardbeien parfait?
- 250 gram verse of bevroren aardbeien
- 200 gram roomkaas, op kamertemperatuur
- 200 ml slagroom ongezoet
- 2 eetlepels erytritol (of een andere keto-vriendelijke zoetstof)
- 1 theelepel vanille-extract
- 50 gram amandelmeel
- 2 eetlepels gesmolten kokosolie
- Extra aardbeien voor garnering
De bereidingswijze
- Als je bevroren aardbeien gebruikt, laat ze dan ontdooien. Snijd de aardbeien in kleine stukjes.
- In een kom, meng het amandelmeel met de gesmolten kokosolie en een halve eetlepel erytritol. Verdeel dit mengsel over de bodem van 4 dessertglazen om een “korst” te vormen.
- Klop de roomkaas in een grote kom tot hij glad is. Voeg de slagroom, de resterende erytritol en het vanille-extract toe en klop tot het mengsel dik en romig is.
- Roer voorzichtig de helft van de aardbeienstukjes door het mengsel.
- Schep hetmengsel op de amandelmeelbodem in de dessertglazen.
- Verdeel de resterende aardbeienstukjes over de bovenkant van de parfaits.
- Zet de glazen minstens 1 uur in de koelkast om op te stijven.
- Garneer met extra aardbeien vlak voor het serveren.
De voedingswaarden
Aantal porties: 2
Calorieën per portie: 300
Koolhydraten: 7 gram
Vetten: 28 gram
Eiwitten: 5 gram
Tips voor het maken van de aardbeien parfait
TIP 1: Roomkaas op kamertemperatuur
Het is makkelijker om roomkaas op kamertemperatuur te gebruiken omdat deze vaak al zachter is en dus makkelijker te mixen is dan wanneer het net uit de koelkast komt. Je kan het eventueel ook kort in de magnetron opwarmen tot het nét niet gesmolten is.
TIP 2: Beetje kaneel
Je kan wat kaneel toevoegen aan de korst voor een extra smaaksensatie. Een klein snufje is al voldoende. En als we het toch over een smaaksensatie hebben, kan je er ook voor kiezen om een pure vanille extract te gebruiken in plaats van een kunstmatige.
TIP 3: Bewaren voor later
Parfaits kan je het beste in de koelkast bewaren voor maximaal 3 dagen. Daarna zijn ze niet meer lekker. Zelf moet ik toegeven dat ze het nooit zo lang volhouden bij ons, daar zijn ze te lekker voor.