alcohol drinken tijdens een koolhydraatarm dieet

Alcohol drinken tijdens een koolhydraatarm dieet?

Laatste update: 31 oktober, 2019 | 10 reacties

Kun je alcohol drinken tijdens een koolhydraatarm dieet? Je kent het wel! De gezelligheid neemt toe en je hebt best zin in een drankje. Is dit wel zo verstandig vraag je jezelf af. Kan alcohol tijdens het afvallen kwaad? Een glas bier van 250 ml bevat 112,5 kcal en 7,5 gram koolhydraten (1).

Rode wijn bevat 123 kcal en 4,5 gram koolhydraten. Dit zijn in principe niet enorm grote aantallen als het gaat om koolhydraten. Maar er zit uiteraard ook alcohol in. Daarom is het volgende belangrijk om te weten!

Afvallen en alcohol drinken

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Zodra je alcohol drink gaan de alarmbellen af in je lichaam. Dit betekent niet dat 1 glas wijn direct verschrikkelijk is. Drink je overmatig dan kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan waaronder overgewicht.

Allereerst is alcohol slecht voor je gewichtsverlies vanwege de aanwezige calorieën. Daarnaast zijn deze calorieën leeg en dat betekent dat ze geen voedingswaarde hebben. Niet alleen alcohol heeft calorieen, ook bijvoorbeeld de sappen waarmee het wordt gemengd. Zo bevat alcohol meer calorieën dan gezonde eiwitten.

Zodra je te veel drinkt worden de inspanningen voor gewichtsverlies compleet ontspoort. Misschien niet het nieuws waar je op zat te wachten maar wel de waarheid (2).

Alcohol vergroot de kans op honger!

Alcohol heeft effect op de bloedsuikerspiegel. Hierdoor kun je je hongerig voelen terwijl je dat hoeft te zijn. De bloedsuikerspiegel wordt tijdens het drinken van alcohol tijdelijk verlaagt. Ook kan uitdroging een rol spelen aangezien je van alcohol vaker naar de toilet moet. Vul je dit niet aan met vocht kun je jezelf dorstig gaan voelen. Het gevoel van dorst wordt vaak verward met honger waardoor je gaat eten.

De NY Nutrition Group bevestigd dit. Een verlaagde bloedsuikerspiegel in combinatie met uitdroging vergroot inderdaad de kans op (onnodige) honger. Zelfs wanneer je al een beetje uitgedroogd bent en een lagere bloedsuikerspiegel ervaart, springt je lichaam in de modus naar het zoeken van voedsel om beide niveau’s weer in balans te krijgen.

alcohol vergroot de kans op honger

Tevens krijgt de lever het signaal om eerst alcohol af te breken. Hierdoor wordt de vetverbranding op een langer niveau gezet (3). Eten dat je net hebt opgegeten wordt veel sneller om gezet in vetweefsel en daarna opgeslagen als lichaamsvet. En dat wil je nou net voorkomen tijdens het afvallen.

Tips voor wanneer je toch een glaasje wilt drinken

Ik kan jou natuurlijk niets verbieden en dat wil ik ook niet. Wat ik wel kan doen is je helpen met het delen van een lijst waar dranken opstaan die het minst koolhydraten bevatten. Onderstaande dranken bevatten tussen de 0 en 0,5 g koolhydraten per 100 ml.

 • Rum
 • Wodka
 • Gin
 • Absint

Belangrijk: bovenstaande dranken bevatten weinig koolhydraten. Toch zitten er een hoop calorieën in. Drink je regelmatig, dan kan het aantal calorieën dat je binnen krijgt hoog oplopen.

Drink je graag wijn?

Alcohol drinken tijdens een koolhydraatarm dieet kun je zo nu en dan een beetje slim aanpakken. Het gehalte aan koolhydraten in wijn kan namelijk variëren. Wanneer je voor een droge witte wijn kiest is er bij 1 glaasje niet zo veel aan de hand. Hier zit namelijk per 100 ml, 6 gram koolhydraten in. Hou het dan uiteraard wel bij 1 glaasje.

Goed om te onthouden!

Of je nu wel of geen dieet volgt, alcohol gebruik laat het lichaamsgewicht toenemen. Drink alcohol met mate en zorg ervoor dat je niet over je grenzen heen gaat. Ook al is het enorm gezellig en roept iedereen ”joh doe een drankje” ben jij nog altijd de eindverantwoordelijke.

Uit een studie met 15.000 mannen blijkt dat wanneer de alcoholconsumptie wordt verhoogd, de kans op gewichtstoename over een periode van 24 jaar toeneemt!

Tot slot

Zojuist heb je ontdekt dat koolhydraatarm eten en alcohol geen goede combi is. Het is dus slimmer om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol vertraagt de vetverbranding en zorgt voor onnodige hongeraanvallen.

Wil je toch een drankje doen, kies dan witte wijn of een drankje uit de opties hierboven. Bier en mixdranken kun je beter compleet vermijden want hier lopen de koolhydraten enorm op.

Drink met mate en vul je vochtvoorraad bij door middel van water. Het drinken van water helpt ook goed tegen hoofdpijn. Mocht je nog vragen hebben, stel deze dan onderaan op de website. Dan kom ik er dezelfde dag nog op terug!

slank de winter door? Ik heb weekmenu’s gemaakt die ervoor zorgen dat je tijdens de feestdagen gewoon kunt genieten van al dat lekkers. Klik hier voor meer info ! 

Call-to-action invoegenGetuigenis factuurGestileerde doos invoegen

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 28 oktober, 2019

Auteur

Timo

Categorie

Gezondheid

Tags

10 reacties op "Alcohol drinken tijdens een koolhydraatarm dieet?"

 1. Jolanda schreef:

  Bedankt jouw mailtje hierover Timo! Heb ook zojuist jouw boek gekocht. Ziet er goed uit!! Groeten Jolanda

  1. Timo schreef:

   Graag gedaan Jolanda :-). Goed bezig! Ik zag je bestelling zojuist binnen komen. Succes en veel plezier met het boek!

 2. K. Linders schreef:

  Als ik drink is het inderdaad witte wijn – La Palma Chardonnay

  1. Timo schreef:

   Die is inderdaad lekker ja 🙂

 3. Hanna schreef:

  Hoe zit het eigenlijk met een radler 0.0?

  1. Timo schreef:

   In radler zit helaas iets te veel suiker. Nu maakt een klein gaasje (200 ml) niet zo veel uit voor een keer.

 4. Luc Overhof schreef:

  Beste Timo,

  Sinds kort volg ik je zeer informatieve berichtgeving over koolhydraatarm eten. Ik vind je site top. Ga zo door !!

  1. Timo schreef:

   Bedankt Luc!! Super leuk om te lezen. Fijne avond. Groeten Timo

  2. Lindsey schreef:

   Handig mailtje over alcohol. Ben nu 1 week bezig met jouw 30 menu en ruim 2 kilo afgevallen. Weekend trakteer ik mezelf op een wit wijntje ?

   1. Timo schreef:

    Goed om te lezen Lindsey! Ga zo door. Groetjes Timo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies