gedroogde abrikozen

Zijn gedroogde abrikozen gezond? Wacht met eten!

Laatste update: 23 april, 2021 | 6 reacties

Gedroogde abrikozen zijn niet alleen lekker maar ook gezond! Deze unieke fruitsoort verdient dan ook een ode. Voordat je gedroogde abrikozen eet, is het belangrijk om te weten welke voordelen dit stukje fruit bevat. Ze bevatten vezels, mineralen, vitamines en staan zelfs bekend om medische voordelen.

Wil je graag weten hoe het komt dat gedroogde abrikozen zo gezond zijn? Lees dan zeker verder!

Hoe worden gedroogde abrikozen gemaakt?

Gedroogde abrikozen ontstaan door het drogen van abrikozen. Het watergehalte van de vrucht wordt verdampt zonder de voedingswaarden in mindering te brengen (1). Zo zijn gedroogde abrikozen onder andere rijk aan ijzer, kalium, fosfor, calcium, vitamine A,C en E. Daarnaast levert 100 gram aan gedroogde abrikozen je ongeveer 274 kcal aan energie (2).

TIP van Timo:
Wil je graag de lekkerste en meest natuurlijke gedroogde abrikozen eten? Deze heb je nodig >

Wat zijn de voordelen van gedroogde abrikozen?

Zojuist heb je kunnen lezen dat gedroogde abrikozen gezond zijn. Maar waar zijn ze zoal goed voor? Dat is best een hele waslijst als je het mij vraagt. Hieronder lees je de voordelen:

1. Vermindert ontstekingen

Onbewerkte voedingsmiddelen zoals gedroogde abrikozen, bevatten fytonutriënten. Studies tonen aan dat gedroogd fruit helpt bij het verminderen van ontstekingen (3).

2. Goed voor je ogen

Abrikozen bevatten micronutriënten zoals ß-caroteen en ondersteunen het gezichtsvermogen. Daarnaast is de aanwezige vitamine A een krachtige antioxidant die vrije radicalen uit het netvlies vernietigd. Tevens werken carotenoïden ook als antioxidanten. Ze hebben de functie van een blauwlichtfilter en ook wordt bij het eten van abrikozen het risico op staar verlaagd (4).

3. Helpt bij bloedarmoede

Men spreekt van bloedarmoede als je een kleinere hoeveelheid rode bloedcellen in je lichaam hebt. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld hevig bloedverlies of een dieet met ijzertekort. Ook zwangere of hevig menstruerende vrouwen hebben een grote kans op bloedarmoede. Om het bloed weer tot een goed niveau te brengen wordt ijzerrijk voedsel geadviseerd. Gedroogde abrikozen zijn goede bronnen van ijzer (5).

4. Zorgt voor een beter ontlasting

Last van obstipatie? Dan doe je er goed aan om gedroogde abrikozen te eten. De aanwezige vezels in abrikozen hebben een positief effect op de ontlasting (6). Niet alleen abrikozen, maar ook gedroogde pruimen zijn een goede keuze voor de behandeling van constipatie. Zo bevatten 8 stukjes gedroogde abrikozen maar liefst 4 gram vezels.

5. Een mooiere huid

Het is je waarschijnlijk als eens opgevallen dat een hoop verzorgingsproducten abrikozen extract bevatten. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid aan vitamine A en C. Deze vitamines hebben een positief effect op je huid. Tevens veroudert de huid minder snel vanwege de aanwezige antioxidanten.

6. Goed voor je botten

Botaandoeningen treden op als gevolg van onvoldoende calcium en vitamine D in je lijf en bij gebrek aan beweging. Tevens laat recent onderzoek zien dat een gebrek aan voldoende magnesium, vitamine K en silicium botverlies kan veroorzaken (7). Het is dus belangrijk om deze voedingsstoffen binnen te krijgen. Gedroogd fruit zoals abrikozen hebben een overschot aan belangrijke voedingsstoffen. Zo verbeteren ze het behoud van calcium en magnesium in je lichaam. Je doet er dus goed aan om regelmatig abrikozen, pruimen, avocado’s of rozijnen te eten (8).

7. Gedroogde abrikozen tijdens de zwangerschap

Zodra je zwanger bent, verdubbelt je bloedvolume. Dit gebeurt zodat het kind voldoende voeding en zuurstof krijgt. Dit betekent dat het binnen krijgen van extra ijzer belangrijk is. Dit kan door middel van voeding of supplementen en is in de meeste gevallen zelfs verplicht tijdens de zwangerschap. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer voor zwangere vrouwen bedraagt 27 mg (9).

Zelf abrikozen drogen? Zo doe je dat!

Wil je graag zelf aan de slag met abrikozen? Dat kan! Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je dit moet doen. Je kunt ze uiteraard ook kant-en-klaar kopen in winkel.

1. Allereerst koop je abrikozen die rijp zijn. Verpak ze dan in een papieren zak en bewaar ze op een droge en warme plaats.

2. Na het rijpingsproces spoel je de abrikozen af onder stromend water. Maak ze droog met een theedoek en snijd met een mes langs de vouw.

3. Haal de pit en eventueel de zaadjes eruit. Draai nu de abrikozen binnenstebuiten (duw het midden naar buiten).

4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de abrikozen op het papier. Spreid ze uit en ondertussen verwarm je de oven voor op de laagste stand.

zelf abrikozen drogen

 

5. Plaats nu de bakplaat in de oven en laat deze 10 uur zijn werk doen. Het kost inderdaad een heleboel tijd voordat de abrikozen droog zijn. Halverwege draai je de abrikozen nog een keer om.

6. De vruchten moeten van structuur zacht zijn en leerachtig aanvoelen. Bewaar ze in een luchtdichte glazen pot en plaats op een koele donkere plaats. Je kunt ze ongeveer 6-8 maanden bewaren bij kamertemperatuur.

Tot slot

Dat gedroogde abrikozen gezond zijn, staat als een paal boven water! De aanwezige voedingstoffen zijn enorm en hebben een positief effect op je gezondheid. Daarnaast kun je ze eten als tussendoortje of als dessert na een maaltijd. Ook heb je kunnen lezen hoe je ze zelf kunt drogen. Kant en klaar zijn ze ook verkrijgbaar en dat is natuurlijk het makkelijkst. Ik hoop dat dit artikel je goed heeft geholpen met het beantwoorden van je vragen. Heb je zelf nog tips of suggesties, laat dan hieronder een reactie achter.

TIP van Timo:
Wil je graag de lekkerste en meest natuurlijke gedroogde abrikozen eten? Deze heb je nodig >

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 4 november, 2019

Auteur

Timo

Categorie

Gezondheid

Tags

6 reacties op "Zijn gedroogde abrikozen gezond? Wacht met eten!"

 1. Wat is de goede hoeveelheid gedroogde abrikoze per dag en beter gedroogd of geweld eten ?

  1. Rozemarijn schreef:

   Hallo Baukje,

   Zowel gedroogde als gewelde abrikozen zijn goed om te eten, al bevatten gedroogde abrikozen een meer geconcentreerde hoeveelheid voedingsstoffen. Zelf eet ik er meestal 2 per dag. Te veel kan namelijk een laxerend effect hebben en bevat veel suikers, en dat is niet altijd even gewenst. 2 á 3 stuks per dag is dus voldoende!

   Groetjes, Rozemarijn (Team BGreat)

  2. Riekte v mierlo schreef:

   Ik vind ze hard wat kan ik daaraan doen

 2. Estelle schreef:

  Gedroogde abrikozen zijn lekker.
  De ongezwavelde bio variant zijn het gezondst.
  Een gedroogde abrikoos bevat evenveel suiker als een verse abrikoos.
  In dat opzicht maakt het dus weinig uit of men nu bv 3 verse abrikozen eet of 3 gedroogde.
  Een verse abrikoos bevat dan wel meer vitamine c dan een gedroogde.
  Een bijkomend voordeel is gedroogde abrikozen zijn relatief goedkoop en natuurlijk lang houdbaar.

 3. Margareth schreef:

  voor de bloeddruk te verlagen wordt geadviseerd 5 stuks op de nuchtere maag. mijn bloeddruk was zo rond de 160 bovendruk. is nu tussen 125 130. ik ben zelfs medicijnen aan het afbouwen. heel blij mee

 4. Hendrika schreef:

  Ik heb al jaren te weinig ijzer. Altijd ca 7,5 tot 7,8.
  Ik ga proberen meer abrikozen te eten. Hoop dat het ijzer beter wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies