gehaktballen met kaas

Goed-vullende gehaktballen met kaas

Laatste update: 17 augustus, 2024 | 10 reacties

Wanneer ik een simpele maaltijd klaarmaak, eet ik daar graag een wat bijzondere toevoeging bij. Vanavond eet ik bijvoorbeeld broccoli met wat bloemkoolrijst, maar omdat ik mijn maaltijd graag speciaal maak, doe ik hier deze goed-vullende gehaktballen met kaas bij. Deze gehaktballen zijn niet alleen koolhydraatarm, maar ook super romig! Ze zijn makkelijk klaar te maken en erg lekker. Geniet ervan!

  • Bijgerecht
  • Bereidingstijd: 35 minuten
  • Aantal porties: 8
  • Koolhydraten per portie: 3 gram

TIP:
Wil je graag afvallen en meer energie? Gebruik hiervoor mijn overheerlijke weekmenu’s! > Direct ontvangen

Ingrediënten voor de gehaktballen met kaas

  • 900 gram gehakt
  • 1 ei
  • 80 gram geraspte mozzarella
  • 2 tl uipoeder
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 250 ml passata of pastasaus
  • 80 gram geraspte kaas naar keus
  • 1/2 tl Cayennepeper
  • 1/2 tl Italiaanse kruiden
  • Peper en zout naar smaak
  • Een bosje verse basilicum
  • Optioneel: 1/2 tl chili vlokken

De bereidingswijze

  1. Allereerst verwarm je de oven voor op 200 graden waarna je de ovenschotel invet.
  2. Vervolgens meng je de kruiden samen met het gehakt, ei, mozzarella en knoflook in een kom. Kneed het tot een soort deeg en zorg dat alles goed is verdeeld.
  3. Gebruik een ijslepel of je handen om evengrote balletjes te scheppen en rol ze nog goed rond met je handen. Leg ze daarna één voor één in de ovenschotel.
  4. Bak de gehaktballetjes zo’n 15 tot 20 minuten in de ovenschotel en laat dan het extra vocht weglopen. Schenk vervolgens de pastasaus in de schaal en besprenkel de balletjes met de andere kaas en bak ze nog 5 tot 10 minuten.
  5. Serveer de balletjes met verse basilicum. Eet smakelijk en geniet van de gehaktballen met kaas!

De voedingswaarden

Aantal porties: 8
Calorieën per portie: 339
Koolhydraten: 3 gram
Vetten: 24 gram
Eiwitten: 29 gram

Veelgestelde vragen

  • Welk gehakt moet ik gebruiken? Voor dit recept kan je elke soort gehakt gebruiken! Soms gebruik ik kalkoengehakt als ik een wat magere maaltijd wil, maar meestal kies ik gewoon voor rundergehakt. Wat je zelf het lekkerst vindt!
  • Welke kaas moet ik gebruiken? Ook met de kaas mag je kiezen welke jij het lekkerst vindt. Houd je van wat scherpere kaas? Dan is een combinatie van Parmezaan en cheddar erg lekker, maar gewoon nog een keer mozzarella of jong belegen is ook helemaal prima. Ben je een durfal? Dan is een blauwaderkaas ook erg lekker!
  • Hoelang kan ik de balletjes bewaren? Je kan de gehaktballen tot 5 dagen in de koelkast bewaren en tot wel 2 maanden invriezen. Ik raad je echter aan om de ballen zonder kaas en saus in te vriezen en die er pas bij te doen wanneer je ze opbakt.

Tips voor het maken van de gehaktballen met kaas

TIP 1: Maak je eigen pastasaus
Pastasaus is natuurlijk erg makkelijk wanneer je deze in de winkel koopt, maar je kan het ook zelf maken met de groenten die je nog in huis hebt. Dat is extra lekker en heel gezond!

TIP 2: Houd je handen schoon
Gehaktballen rollen is geen schoon klusje. Ik draag daarom vaak voedselveilige handschoentjes die ik daarna kan weggooien. Zo voorkom ik dat mijn handen helemaal onder het rauwe vlees zitten en kan ik gemakkelijk wisselen van taken. Online kan je deze handschoentjes makkelijk kopen, veel zijn ook milieuvriendelijker geworden tegenwoordig.

TIP 3: Gebruik andere kruiden
Dit gerecht zorgt voor een lekkere Italiaanse smaak aan je gehaktballen, maar je kan ook experimenteren met kruiden om je gerecht andere smaken te geven. Zo zorgt een beetje kerrie voor een Indische smaak en vormen oregano en salie samen een meer Griekse smaak. Heerlijk!

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 21 oktober, 2021

Auteur

Rozemarijn

Categorie

Bijgerecht Recepten

10 reacties op "Goed-vullende gehaktballen met kaas"

  1. Anita schreef:

    Zeer lekker recept. Ga hem weer maken.

  2. Jolanda schreef:

    Kan ik dit recept magerder maken ?
    ( cholesterol )

    1. Rozemarijn schreef:

      Hoi Jolanda,

      Om het recept magerder te maken raad ik je aan om kippengehakt of kalkoengehakt te gebruiken. Dit bevat minder verzadigde vetten en is daardoor net wat magerder. Ook zou je eventueel de mozzarella kunnen halveren.

      Groetjes, Rozemarijn (Team BGreat)

  3. sandra schreef:

    er staat 8 porties en daarna staat er 6 porties 😉

    1. Rozemarijn schreef:

      Hoi Sandra,

      Bedankt voor je reactie! Dat is inderdaad een foutje! Het recept is geschikt voor 8 porties, ik zal gelijk de 6 veranderen naar 8 😉

    2. Annemieke schreef:

      Heerlijk! Alleen misschien ff de kruiden naar smaak aanpassen….. wij aten het met broccoli

  4. Ellie schreef:

    Heerlijk vandaag gemaakt ik had er aardappel purée (magere) en broccoli bij

  5. Ilona schreef:

    Ziet er heerlijk uit!! Ga het gauw proberen!!

  6. Helga schreef:

    Hallo, als je de gehaktballen gaat invriezen mag de mözarella dan wel door het gehakt?

    1. Rozemarijn schreef:

      Hoi Helga,

      De mozzarella mag gewoon door het gehakt, ook wanneer deze ingevroren worden. Kaas kan prima in de vriezer, het krijgt in sommige gevallen een iets andere structuur, maar aan de smaak verandert niks 🙂

      Groetjes, Rozemarijn (Team BGreat)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies