Koolhydraatarm dieet gezond 1100x700px

Koolhydraatarm dieet gezond?

Laatste update: 18 februari, 2019 | Geen reacties

Koolhydraatarm dieet gezond? Koolhydraatarm dieet is tegenwoordig helemaal HOT en je zult op deze een manier vrij snel resultaat boeken, terwijl je nog steeds lekker kunt blijven eten. Of dit ook zo is lees je verder in dit artikel. Want of je dagelijks op 20-50 g koolhydraten moet blijven zitten is mogelijk niet verstandig. Je hebt ook gewoon koolhydraten nodig voor het zuurstoftransport naar je weefsels en voor het goed functioneren van je hersenen.

Een nadeel van te lang een dieet volgen eten is dat het waarschijnlijk slecht is voor je gezondheid en dat je lichaam er gewend aanraakt. Ook zijn er aanwijzingen dat je door veelvoudig crash dieet meer aankomt dan afvalt.

Koolhydraatarm dieet gezond

Je hebt naast zuurstof ook 3 verschillende soorten brandstoffen nodig. Dit geldt voor iedereen om energie te krijgen zodat jij je hart kan laten kloppen, en je lichaam op een temperatuur op 37 graden te houden.

  • Koolhydraten
  • vetten
  • Eiwitten

Zoals je misschien al weet zijn Koolhydraten zijn te vinden in brood, pasta, noedels, aardappelen, rijst, graan en tarwe producten, fruit, en alle suiker producten zoals snoepgoed, koekjes en bom volle suiker kant-en-klare sauzen. Dat zijn dus de snelle koolhydraten en als je daar regelmatig te veel van eet wordt je dus ongezond dik.

Mag ik dan helemaal geen koolhydraten? 

Ah, een goede vraag. Hierin zit het verschil met de langzame koolhydraten ofwel complexe koolhydraten. Deze doen er langer over om hun energie af te geven in het lichaam. Daardoor blijft je bloedsuiker spiegel lager en zie je ook vele suikerpatiënten bezig gaan met koolhydraatarm eten. Daarom zitter er ook vaak veel bonen en linzen in de recepten. Maar vergeet niet dat oergranen zoals quinoa en haver ook langzame koolhydraten zijn.

Onverzadigde vetten hebben altijd al een positief effect op je lichaam & gezondheid gehad en zie je ook terug in andere diëten zoals het Paleo en Atkins. Deze gezonde vetten zijn te vinden in noten, zaden, vette vis, avocado en olijfolie.

Verzadigde vetten, waar je lichaam eigenlijk niet heel veel mee kan en dan moet je denken aan snacks uit frituur of bak- en braadvet, hebben een negatief effect op je lichaam en gezondheid.

De bouwstenen van ons lichaam zijn Eiwitten (proteïnen) deze zijn te vinden in vlees, ei en vis, en in iets mindere mate in noten, zaden en bonen. Eiwitten zijn onmisbaar voor ons lichaam en creëren de productie voor van o.a. bot, kraakbeen, bloed, hormonen, weefsel, haar en nagels.

Welke calorieën moet ik eten om af te vallen?

Om af te vallen gaat het niet om de hoeveelheid calorieën, maar het type calorieën. Tijdens een koolhydraatarm dieet eet je minder koolhydraten en haal je je energie voornamelijk uit vetten en eiwitten. Maar let er wel op dat je de juiste vetten en eiwitten eet. Gezonde vetten en eiwitten zorgen niet voor overgewicht.

Te veel van de verkeerde koolhydraten wel. Om af te kunnen vallen moet je bepaalde koolhydraten (uit brood, pasta, rijst, suikers, etc.) beperken, en eiwitten en vetten als primaire brandstof gebruiken.

Veel en de verkeerde eiwitten is ongezond

Maar als je minder koolhydraten gaat eten dan zie je dat mensen vaak aan compenseren met meer eiwitten gaan eten om een verzadigd gevoel te krijgen. Als je veel eiwitten eet dan is dat slecht voor je nieren. Ook het eten van veel roodvlees, rund, lam, varken is ongezond en bewezen dat de kans op darmkanker significant toeneemt. Ook gaan mensen vaak veel vleeswaren eten. Deze producten zitten vol met conserveermiddelen en dat is schadelijk voor ons lichaam op de lange termijn.

Maar ook kunnen ze leiden tot anemie (bloedarmoede) of cyanose (blauwzucht, ook wel blauwe baby ziekte genoemd). Daarom ben ik meer voor een Langzame koolhydraten eetpatroon. Peulvruchten waaronder dus bonen en linzen bevatten ook eiwitten. daarom is het ook verstandig om die producten toe te voegen aan je maaltijd nadat je twee weken koolhydraatarm hebt gegeten.

Bijwerkingen koolhydraatarm dieet

  • Een grote eetlust
  • Minder energie
  • Trek in suikers
  • Verminderd concentratievermogen

Dan is de kans groot dat je te weinig serotonine aanmaakt. Koolhydraten zijn één van de zes benodigdheden om serotonine aan te maken. Val je niet meer af na een te langdurig koolhydraatarm dieet dan staat waarschijnlijk je stofwisseling op een veels te laag pitje.

Het beste kan je dan ervoor zorgen dat je langzame koolhydraten tot je gaat nemen op een moment op de dag en spierversterkende oefeningen gaat doen. Je moet je stofwisseling weer een boost gaan geven. Dus dan weer even iets meer gaan eten… niet slecht toch?

Wat wordt jou eerste stap naar een gezonder eetpatroon? Laat je reactie hieronder achter.

Ik heb een heerlijk weekmenu voor je samengesteld!

Ik ben dol op weekmenu’s! Het bespaart mij een hoop tijd en ik kan direct zien wat ik de hele dag kan eten. Daarnaast houd een weekmenu mijn gewicht gezond en heb ik dagelijks voldoende energie. Download hieronder mijn laatst geschreven weekmenu en geniet van de recepten!

gezonde cheesecake

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 18 februari, 2019

Auteur

Timo

Categorie

Afvallen Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2023 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies