Knapperige Vegetarische Bitterballen om van te Snacken
Laatste update: 21 september, 2020 | 1 reactie
Je kent ze natuurlijk wel, Hollandse bitterballen. Weliswaar niet zo gezond, maar oh zo lekker! De meeste bitterballen zijn echter niet vegetarisch en daar gaan wij verandering in brengen! Met dit recept leer je niet alleen hoe je lekkere vegetarische bitterballen maakt, maar ook hoe veel lekkerder ze zijn wanneer je ze zelf maakt! Lees snel verder!
- Bijgerecht
- Bereidingstijd: 4 uur
- Aantal porties: 26 ballen
- Koolhydraten per bal: 3 gram
TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>
Ingrediënten voor de vegetarische bitterballen
Voor de vulling:
- 400 gram champignons
- 3 tenen knoflook
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 el olijfolie
- 60 gram roomboter
- 60 gram tarwebloem
- 500 ml groentebouillon
- Een paar stengels verse peterselie, fijngesneden
- Nootmuskaat naar smaak
- Peper en zout naar smaak
Voor de buitenkant:
- 160 gram amandelmeel
- 30 gram gebroken lijnzaad
- 20 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 2 eieren
Bereidingswijze
- Snijd de champignons fijn in stukjes van maximaal 1cm. Verhit vervolgens de eetlepel olie in een koekenpan en voeg daar de champignons aan toe. Pers daarna de knoflook uit boven de pan en voeg de tijm, peper en zout toe. Roer alles goed en laat het gedurende 10 minuten bakken totdat de champignons zacht en gekrompen zijn. Haal ze van het vuur en zet ze even apart.
- Zet daarna een middelgrote pan op het vuur en laat hierin de roomboter smelten. Voeg schep voor schep de bloem toe terwijl je roert om het tot een roux te maken. Pas op dat het niet aanbrand. Laat de roux vervolgens kort even pruttelen en voeg er al roerend de bouillon aan toe. Blijf intussen roeren totdat het één glad en dik geheel wordt. Dit duurt zo’n 5 minuten. Als je bang bent dat het te waterig wordt, mag je ook eerder stoppen met de bouillon.
- Zet vervolgens het vuur uit en voeg de champignons, nootmuskaat en peterselie toe en roer het tot een geheel. Spreid het daarna uit over een bakplaat met bakpapier en laat het 10 minuten afkoelen waarna je het een uur in de koelkast of 20 minuten vriezer zet om helemaal te koelen.
- Zet intussen alvast de paneerspullen klaar. Vul een schaal met twee eieren en klop deze totdat ze gemengd zijn. Vul vervolgens een diep bord met gebroken lijnzaad, de Parmezaanse kaas en het amandelmeel.
- Wanneer de roux gekoeld is, kan je er ballen van rollen tussen je handen. Zorg dat ze ongeveer even groot zijn.
- Daarna kan je beginnen met het rollen van een bal door de eieren waarna je deze door het meelmengsel rolt. Doe dit voor 1 á 2 lagen, wat je zelf fijner vindt. Het kan zijn dat je op een gegeven moment de eieren of het meelmengsel moet bijvullen, dit is geen probleem.
- Herhaal stap zes totdat alle ballen gerold zijn en zet ze daarna in de vriezer zodat ze 2 uur kunnen opstijven voordat je ze frituurt.
- Ten slotte is het tijd om de ballen te frituren. Je kan hiervoor een frituurpan gebruiken of een airfryer. Ze hebben zo’n 4 – 6 minuten nodig. Geniet van de vegetarische bitterballen!
De Voedingswaarden:
Aantal porties: 26 ballen
Calorieën per bal: 83
Koolhydraten: 3 gram
Vetten: 7 gram
Eiwitten: 3 gram
Op zoek naar nog meer lekkere snacks? Bekijk dan dit recept ook eens!
Die ga ik eens proberen te maken????