Vitamine D tekort symptomen ogen + oplossing

Laatste update: 22 januari, 2024 | Geen reacties

In Nederland komt een vitamine D tekort redelijk vaak voor. Zo’n 50% van de ouderen zouden te maken hebben met een vitamine D tekort. Naast dat een tekort sowieso geen pretje is, kan het ook van invloed zijn op je ogen en je zicht. Daarom is het belangrijk om goed te letten op je vitamine D inname. Vandaag gaan we kijken naar wat een vitamine D tekort doet met je ogen en hoe je dit oplost.

Tip van Timo:
Wil je graag de snelste oplossing tegen een vitamine D tekort? Dit heb je nodig

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vitamine die ervoor zorgt dat je lichaam beter calcium uit je voeding kan opnemen zodat je goed groeit. Daarnaast helpt het bij de ondersteuning van je immuunsysteem en spieren. Het is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf ook kan aanmaken. Dit gebeurt door blootstelling aan zonlicht. Je kan echter ook vitamine D uit je voeding halen, zoals uit vette vis en als toegevoegd ingrediënt bij halvarine en margarine.

Omdat wij tegenwoordig meer binnen zitten, komt een vitaminetekort meer voor. De mensen die een grotere kans hebben op een tekort zijn jonge kinderen, ouderen, zwangere mensen en mensen met een donkere huidskleur. Zij moeten daarom extra voeding met vitamine D eten, of meer tijd besteden in natuurlijk licht.

Vitamine D tekort symptomen ogen

Wanneer je een vitamine D tekort hebt, kan je dit merken aan een vermoeid lichaam, sneller spierpijn hebben, en moeizaam je botten kunnen bewegen. Wanneer een kind een ernstig vitamine D tekort heeft, kan het ook de groei beïnvloeden. Wat je echter minder vaak hoort, is dat vitamine D ook van invloed kan zijn op onze ogen. Vaak wordt vitamine A geassocieerd met goed zicht en oogklachten, waardoor vitamine D over het hoofd wordt gezien. Vitamine D tekort heeft echter wel invloed op de ogen, en wel met deze symptomen.

1. Bijziendheid

Hoewel al eerder bekend was dat veel tijd buiten doorbrengen kon helpen bij het voorkomen van bijziendheid, is er pas recent een verband gelegd tussen het vitamine D gehalte en bijziendheid bij mensen. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat bijziendheid voornamelijk voorkomt bij mensen met een laag vitamine D gehalte.

2. Netvliesslijtage

Vitamine D heeft, naast de functies voor de spieren en botten, ook een belangrijke rol in het gezond houden van het lichaam. Dit doet het door middel van een antioxidante werking waarbij vitamine D het lichaam beschermt tegen schade van buitenaf. Dit noemen wij oxidatieve schade. Deze schade komt soms ook voor in het netvlies, waardoor netvliesslijtage ontstaat. Een tekort aan vitamine D zorgt ervoor dat je netvlies niet goed beschermd is en je een grotere kans hebt op slijtage.

3. Droge ogen

Een ander onderzoek heeft uitgewezen dat vitamine D ook een rol speelt bij het hebben van droge ogen. Een voldoende hoeveelheid vitamine D zorgt er namelijk voor dat je ogen goed gehydrateerd blijven. Wanneer er dan te weinig vitamine D in het lichaam aanwezig is, zal je meer last krijgen van uitdroging en zelfs problemen met je traanbuis.

Wat doe je tegen vitamine D tekort symptomen ogen?

Natuurlijk wil niemand last krijgen van de symptomen van een vitamine D tekort. Daarom is het belangrijk om preventief te werk te gaan zodat je het niet hoeft te behandelen op het moment dat je er al last van hebt. We hebben hier een aantal tips om je te helpen bij het voorkomen van een vitamine D tekort.

1. Kom meer naar buiten

Al ga je 10 minuten extra naar buiten per dag, dat kan al een flink verschil maken. Een korte wandeling met de hond, of boodschappen doen met de fiets brengt je al in meer aanraking met zonlicht. Woon je in een gebied met weinig natuurlijk licht, dan kan een daglichtlamp ook helpen hierbij.

2. Eet producten met vitamine D

Veel vette vis en boter bevatten goede hoeveelheden vitamine D. Wanneer je hier voldoende van eet, wordt de kans op een tekort steeds kleiner. Zo heb je gelijk een lekkere maaltijd én een vitamine boost. Wat wil je nog meer?

3. Supplementen

Tenslotte zijn er nog supplementen die je kan gebruiken. Dit is handig wanneer je geen vis eet, of een ernstig tekort hebt. Neem supplementen nooit zonder overleg met je huisarts, omdat zij mogelijk kunnen werken tegen je bestaande medicatie. Bovendien kan je arts een goede dosis adviseren. Ik raad zelf deze drie supplementen aan om je te ondersteunen, omdat zij van goede kwaliteit zijn en je lichaam echt goed onderhouden!

  • WeightWorld Vitamine D3 400 tabletten. Dit is een goede budget optie en bevat wel 400 tabletten. Omdat je er slechts één per dag nodig hebt kan je hier lekker lang mee doen.

vitamine d tekort symptomen ogen

Bestel hier WeightWorld het goedkoopst >

  • Davitamon vitamine D olie baby en kind. Omdat kinderen andere hoeveelheden vitamine D nodig hebben, is deze olie speciaal voor hen gemaakt. Met slechts een paar druppels per dag geef je je kind voldoende vitamine D om gezond van te blijven.

Bestel hier Davitamon het goedkoopst >

  • Lucovitaal Vitamine D3 25 microgram. Met de juiste dosis per dag geef je je lichaam net de boost die je nodig hebt. Lucovitaal is speciaal afgestemd op het lichaam van volwassenen, waardoor je altijd de juiste ondersteuning ontvangt.

Bestel hier Lucovitaal het goedkoopst >

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 5 mei, 2021

Auteur

Timo

Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies