afvallen zonder te hoeven sporten

Afvallen zonder te hoeven sporten? Zo doe je dat!

Laatste update: 4 maart, 2020 | Geen reacties

Afvallen zonder te hoeven sporten is voor velen een droom. Toch kan deze droom werkelijkheid worden wanneer je verschillende kleine veranderingen in je leven aanbrengt. Een van de grootste dingen die ons er vaak van weerhoudt om af te vallen is dat je daar vaak op moet inleveren. Je hebt het gevoel dat je geen lekkere snacks meer kan eten, en dat je die pizza moet laten staan. Dit is echte helemaal niet waar!

TIP:
Wil je op een makkelijke manier, wekelijks afvallen en meer energie? Ontvang tijdelijk gratis mijn Koolhydraatarm 7 Dagen Menu! Direct ontvangen

Hoe kan je afvallen zonder te hoeven sporten?

Met de juiste hulp en de juiste instelling, kan je nog zoveel blijven snacken als je wil en kan je gerust een pizza of kebab eten wanneer je daar zin in hebt. Niet alleen houd je het afvallen veel langer vol op deze manier, je voelt je ook nog eens beter. Hieronder hebben wij een lijst samengesteld met zeven methodes waarbij je kan afvallen zonder dat je ook maar één stap in de sportschool hoeft te zetten.

Eet langzamer

Dit klinkt misschien raar, maar het is zelfs bewezen! Wanneer je aan het eten bent, duurt het vaak een paar minuten voordat je maag het signaal dat het verzadigd is heeft doorgegeven aan je hersenen. Wanneer je een snelle eter bent, dan komt dit signaal dus pas aan wanneer je al te veel hebt gegeten. Als je zorgvuldig je eten eet, dan heb je meer tijd om te genieten van de smaak. Daarnaast zorgt het ervoor dat je lichaam genoeg tijd heeft om de juiste signalen naar je hersenen te sturen[1]. Meerdere studies hebben zelfs uitgewezen dat snelle eters over het algemeen vaker last hebben van overgewicht of obesitas dan langzame eters[2].

KORTOM:
Langzaam eten zorgt niet alleen dat je geniet van de smaak, ook helpt het je lichaam de juiste signalen af te geven dat je vol zit.

Verhoog je eiwit-inname

Koolhydraten zijn energiebronnen die je bloedsuikerspiegel binnen een korte tijd flink kunnen verhogen. Dit zorgt echter al snel voor een energiedip wanneer deze suikers verbrand zijn. Eiwitten doen dit niet. Eiwitten beïnvloeden namelijk het hormoon grehline dat zorgt voor een vol gevoel[3]. Daarnaast bevatten eiwitten over het algemeen minder calorieën dan vet en koolhydraten, waardoor je dus minder calorieën binnenkrijgt terwijl je wel gewoon aan je dagelijkse dosis eiwitten komt. Dus kies voor een lekker gebakken of gekookt ei ’s ochtends, in plaats van een boterham.

KORTOM:
Eiwitten zorgen voor een vol gevoel waardoor je sneller verzadigd bent.

Eet Vezels

Ondanks dat vezels vaak gerekend worden bij de koolhydraten, werken zij juist honger stillend. Omdat je door deze vezels minder trek hebt, zal je ook minder snel naar een snack grijpen wanneer je daar langskomt. Daarbovenop zorgt het ook voor een goede stoelgang, dat is mooi meegenomen! Het schijnt zelfs zo te zijn dat viscose vezels helpen met gewichtsverlies. De reden hierachter is dat deze vezels bij aanraking met water veranderen in een gel-vormige substantie. Dit voorkomt dat de maag sneller leegloopt en laat je nog langer vol voelen dan andere vezels[4]. Je kan deze vezels vinden in gebroken lijnzaad, chia zaad en sinaasappels.

KORTOM:
Vezels zorgen ervoor dat je minder snel trek hebt en bevorderen de stoelgang.

Drink Veel Water

Ons lichaam werkt niet altijd even efficiënt. Zo heeft het weinig manieren om te laten blijken dat je dorst hebt. Je kan natuurlijk een droge keel krijgen, maar daar zijn genoeg andere oorzaken voor. In plaats daarvan heb je vaak het gevoel dat je honger of trek hebt, ook wanneer je net hebt gegeten. Daarom is het van belang om veel water te drinken. Niet alleen zorgt het voor een goede hydratering, het voorkomt ook dat je een “hongergevoel” krijgt waardoor je meer gaat eten. Daarnaast bevat water geen calorieën, vetten, suikers, of eiwitten, dus is het helemaal veilig om te drinken, hoeveel calorieën je per dag ook wil eten.

KORTOM:
Water zorgt voor een goede hydratering en stilt het bekende hongergevoel.

Let op je Calorieën

Hoewel mensen calorieën tellen vergelijken met het volgen van een zwaar dieet, is niets minder waar. Per dag verbrand je standaard een bepaalde hoeveelheid calorieën, ook wanneer je de hele dag in bed zou liggen. Deze hoeveelheid verschilt per persoon. Elke beweging die je gedurende de dag maakt, verbrandt extra calorieën bovenop je basale hoeveelheid. Wanneer je evenveel calorieën eet als dat je er verbrandt, dan blijft je gewicht gelijk. Wanneer je te veel eet, dan kom je aan en wanneer je minder calorieën consumeert, dan val je af. Door te letten op wat je eet en hoeveel calorieën daarin zitten, voorkom je dat je te veel eet. Dus zou je zelfs een XL-pizza kunnen eten, zolang je maar evenveel of meer verbrand.

KORTOM:
Het letten op calorieën zorgt ervoor dat je niet te veel eet waardoor je makkelijker op gewicht blijft.

Eet Koolhydraatarm

Dit is een van de meest efficiënte en succesvolle methodes om af te vallen zonder te sporten. Zoals we hierboven al hadden genoemd, zorgen koolhydraten voor energie door je bloedsuikerspiegel te verhogen. Wanneer je dit echter niet doet, zoekt je lichaam een andere energiebron: opgeslagen vet. Doordat je bij een koolhydraatarm dieet weinig tot geen koolhydraten binnenkrijgt, blijft je bloedsuikerspiegel gelijk. Dit heeft meerdere voordelen:

1.     Je ervaart geen dip, waardoor je minder trek hebt en behoefte om te snacken

2.     Je lichaam zal continue vet blijven verbranden in plaats van suikers, hierdoor val je snel af

Doordat je dus minder trek hebt, eet je minder. Wat je eet bestaat dan voornamelijk uit eiwitten en vetten waardoor je spieren intact blijven (zo lang je niet de gehele dag in bed ligt). Als bijkomend voordeel is een koolhydraatarm dieet bewezen om ziektes als diabetes type 2 te verminderen, of soms zelfs helemaal te genezen.[5]

Slaap voldoende

Dankzij ons constant drukke leven krijgen mensen steeds minder nachtrust. En wanneer ze dan een volle 8-10 uur in bed liggen, worden ze vaak wakker gedurende de nacht. Onvoldoende nachtrust kan hormonen zoals grehline ontregelen waardoor je sneller een hongergevoel krijgt zonder dat daar aanleiding voor is. Daarnaast zorgt onvoldoende nachtrust voor een lagere tolerantie voor stress, wat op zijn beurt het hormoon cortisol activeert. Dit hormoon zorgt ook voor een hongergevoel waardoor je sneller geneigd bent om te snacken, of om een ongezonde maaltijd te eten[6].

KORTOM:
Onvoldoende nachtrust kan hormonen ontregelen waardoor je sneller een hongergevoel krijgt.

Tot slot

Er zijn dus veel verschillende manieren om af te vallen zonder te sporten. Hoewel een koolhydraatarm dieet naar ons idee het meest efficiënt is, raden we je aan om in ieder geval een combinatie van de bovenstaande methodes te proberen. Op deze manier weet je zeker dat je voldoende voedingsstoffen en vocht binnenkrijgt, zonder dat je aankomt. Daarnaast is het natuurlijk altijd verstandig om voldoende beweging te krijgen, maar dit hoeft niet door middel van sport te gebeuren. Het leven is al druk genoeg, soms heb je er simpelweg geen tijd voor. Toch zijn er zo nu en dan wel activiteiten die je kan doen. Maak eens een lange wandeling na het avondeten, of breng een dag door op het strand en je zal merken dat je daar toch ook al voldoende beweegt!

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21775556
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26100137
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16400055
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23885994
[5] https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/low-carb-diet/art-20045831
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15602591

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 4 maart, 2020

Auteur

Timo

Categorie

Afvallen Gezondheid

Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies