De lekkerste biefstuk Stroganoff
Laatste update: 6 juni, 2022 | 1 reactie
Stroganoff (of eigenlijk Bœuf Stroganoff) is een lekker vleesgerecht met rundvlees en een volle saus. Vaak worden er ook paddenstoelen doorheen gedaan om de saus lekker romig te krijgen. Ik ben dol op een goede biefstuk Stroganoff omdat het heerlijk vullend is en heel veel eiwitten bevat! Daarnaast kan je het als complete maaltijd eten, maar je kan het ook serveren bij wat courgette spaghetti of bloemkoolrijst. Zo krijg je nog net wat extra vitamines binnen. Heb je al trek gekregen? Lees dan snel verder!
- Bijgerecht/Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 30 minuten
- Aantal porties: 4
- Koolhydraten per portie: 7 gram
TIP van Timo:
Effectief en snel afvallen? Meld je dan direct aan voor deze heerlijke weekmenu’s! > Direct ontvangen
De ingrediënten voor de biefstuk Stroganoff
- 2 el roomboter op kamertemperatuur
- 500 gram biefstuk, in blokjes of reepjes gesneden
- 200 gram champignons, in plakjes
- 1 witte ui, fijngesneden
- 175 ml runderbouillon
- 80 gram roomkaas
- 1 tl gedroogde tijm
- 3 tenen knoflook, fijngesneden
- 2 tl mosterd
- 2 tl sojasaus
- 45 gram zure room
- Peper en zout naar smaak
De bereidingswijze
- Verhit boter in een grote pan. Kruid de steak met peper en zout. Voeg het vlees toe aan de pan en bak gedurende 3 tot 4 minuten, tot het bruin is. Haal uit de pan en zet kort opzij.
- Vervolgens doe je de ui, knoflook, paddenstoelen en tijm in de pan en bak je tot de ui zacht en glazig begint te worden. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
- Zet het vuur op middelhoog en roer de roomkaas, bouillon, sojasaus en mosterd door de groenten en laat de roomkaas goed smelten. Wanneer de saus begint in te dikken voeg je de biefstuk stukjes weer toe.
- Roer alles goed door elkaar en laat het 5 minuten pruttelen.
- Zet het vuur uit en roer dan de zure room erdoor. Serveer los of met een bijgerecht naar keuze. Eet smakelijk!
De voedingswaarden
Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 367
Koolhydraten: 7 gram
Vetten: 21 gram
Eiwitten: 39 gram
Veelgestelde vragen
- Welke soort biefstuk heb ik nodig? Welke je zelf het lekkerst vindt! Ik kies meestal een biologische kogelbiefstuk, maar je kan ook voor sirloin gaan of een ander lekker mals stukje.
- Heb ik een bepaald merk roomkaas nodig? Neehoor, ik gebruik meestal het huismerk en dan naturel, zonder kruiden.
Tips voor het maken van de biefstuk Stroganoff
TIP 1: Laat de smaak eruit springen
Wil je de smaak nog meer naar voren laten komen? Voeg dan een beetje citroensap toe aan de saus om de smaak er echt uit te laten springen. Geniet ervan!
TIP 2: Dik de saus nog meer in
De saus hoort nog lekker vloeibaar te zijn, maar als je liever een dikkere saus hebt kan je eventueel wat xanthaangom toevoegen om de saus dikker te maken. Zorg er wel voor dat je goed roert zodat deze niet aanbakt.
TIP 3: Extra groenten
Het is ook lekker om nog wat extra groenten toe te voegen. Denk hierbij aan groene paprika, wat andere paddenstoelen of lekker wat stukjes winterpeen. Zo krijg je nog net wat extra vitamines binnen en blijf je de heerlijke smaak behouden.
Geen zin in biefstuk Stroganoff? Probeer dan deze schotel eens! Sperziebonen ovenschotel met kerrie en gehakt
Het lijkt me heerlijk ik ga het met kip proberen. Alleen ik vroeg me af waarom er in jou stroganoff geen tomaten pure en geen paprika poeder zit, dit is wel echt typerend voor een stroganoff saus