Romige broccolisoep met kaas
Laatste update: 11 oktober, 2021 | 2 reacties
Ik houd normaal gesproken al erg van soep, maar niets is lekkerder dan een goede, stevige, romige soep. Deze broccolisoep met kaas is daar een perfect voorbeeld van. Het is namelijk gewoon gezond en dat proef je, maar tegelijkertijd is het zo ontzettend romig dat je je afvraagt of er wel groenten in zitten. Deze broccolisoep is lekker vegetarisch en kan zelfs vegan gemaakt worden, maar geloof me, het vlees zal je echt niet missen. Probeer het ook eens!
- Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 20 minuten
- Aantal porties: 4
- Koolhydraten per portie: 7 gram
TIP:
Wil je graag snel en gemakkelijk van buikvet afkomen? Dit werkt direct >>
Ingrediënten voor de broccolisoep met kaas
- 300 gram broccoliroosjes
- 3 tenen knoflook
- 1 ui
- 800 ml groentebouillon
- 100 gram geraspte kaas
- 250 ml kookroom
- Peper en zout naar smaak
- Selderijblad ter garnering
De bereidingswijze
- Snijd de ui fijn en bak deze in een flinke pan tot het glazig begint te worden.
- Voeg daarna de geperste knoflook toe en bak het geheel nog 1 minuut door.
- Doe daarna de broccoli erbij samen met de groentebouillon en kookroom. Breng het geheel aan de kook en laat het zo’n 10 minuten zacht doorkoken.
- Wanneer de broccoli zacht is gekookt, kan je deze pureren tot een gladde substantie. Roer dan de kaas erdoorheen en kruid het bij met peper en zout naar smaak.
- Laat de soep nog 5 tot 10 minuten doorkoken en serveer met selderijblad ter garnering. Geniet van de broccolisoep met kaas!
De voedingswaarden
Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 267
Koolhydraten: 7 gram
Vetten: 21 gram
Eiwitten: 11 gram
Veelgestelde vragen
- Welke kaas heb ik nodig? Elke kaas is goed geschikt voor deze soep. Zelf houd ik erg van mozzarella en belegen kaas, dus daar gebruik ik een combinatie van. Je kan echter ook Parmezaan gebruiken of misschien zelfs een schimmelkaas.
- Mag ik ook meer broccoli toevoegen? Dat mag zeker en is juist extra gezond! Let wel op dat je dan mogelijk ook meer bouillon moet toevoegen omdat het anders te dik wordt, maar dat is natuurlijk ook je eigen smaak.
- Welke kookroom heb ik nodig? Ik gebruik gewoon een huismerk kookroom van de supermarkt, maar je kan ook kiezen voor een light variant of een plantaardige variant.
Handige tips voor het maken van de broccolisoep met kaas
TIP 1: Bewaar wat kaas
Doe niet in één keer alle kaas door de soep, maar bewaar een klein beetje zodat je dat als garnering kan gebruiken. Je kan ook juist kiezen om wat extra kaas toe te voegen voor een extra romige smaak.
TIP 2: Meer zin in eiwitten?
Heb je trek in wat extra eiwitten erbij? Dan zijn spekjes heerlijk om toe te voegen aan de soep. Bak wat spekblokjes op tot ze lekker knapperig zijn en roer ze door de soep heen vlak voordat je het opschept in een kom.
TIP 3: Langer bewaren
Soep is een perfecte maaltijd om in te vriezen. Schep 1 portie in een plastic zakje en sluit deze stevig af zonder er lucht in te laten. Leg deze plat in de vriezer en je hebt een “plak” soep dat supersnel ontdooid wanneer je het nodig hebt. Eet smakelijk!
Trek in een andere soep? Probeer deze eens! Romige paprikasoep met bieslook
Hallo, hoe groot is 1 portie in mililiter of gram? Ik moet namelijk nauwkeurig het aantal koolhydraten weten i.v.m. een ketogeen dieet voor epilepsie
Hallo Robin,
Helaas is dat lastig te zeggen. Gebaseerd op de ingrediënten verwacht ik echter dat één portie ongeveer 450 gram weegt.
Groetjes, Rozemarijn (Team BGreat)