Red velvet cake rol
Laatste update: 2 mei, 2022 | 4 reacties
Tegenwoordig zijn cake rolls helemaal in! Je hebt ze met allerlei verschillende patronen, verschillende kleuren en verschillende smaken. Dat leek mij ook wel lekker! Ik heb het simpel gehouden voor vandaag en gekozen voor een lekkere red velvet cake rol. Dit recept is helemaal koolhydraatarm en eenvoudig om klaar te maken. Bovendien bevat het een heerlijke romige vulling. Wacht niet langer en probeer het ook!
- Gebak/Dessert
- Bereidingstijd: 35 minuten
- Aantal porties: 8 plakken
- Koolhydraten per portie: 7 gram
TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>
Ingrediënten voor de cake rol
Voor de cake:
- 6 eieren, eiwit en eigeel gescheiden
- 30 gram kokosmeel
- 115 gram suikervrije zoetstof
- 2 el cacao poeder
- 1 á 2 theelepels rode kleurstof
- 1 tl vanille extract
- 1 tl bakpoeder
Voor de vulling:
- 225 gram roomkaas naturel
- 50 gram suikervrije zoetstof
- 150 ml vloeibare slagroom (zonder suiker)
- 1 tl vanille extract
De bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een rechthoekige bakvorm of bakplaat in en leg hier een vel bakpapier in.
- Klop daarna de eiwitten in een kom tot het begint op te stijven. Klop in een andere middelgrote kom de eidooiers, vanille en zoetstof samen.
- Voeg de kokosmeel, cacao, bakpoeder en rode kleurstof toe. Je kan er ook een snufje zout voor de smaak bij doen. Meng goed door elkaar en voeg eventuele extra kleurstoffen toe om de gewenste kleur rood te krijgen.
- Roer voorzichtig de opgeklopte eiwitten erdoorheen tot het hele beslag een effen kleur heeft. Schenk daarna het beslag op de bakplaat en bak deze 15 tot 20 minuten in de oven of tot het stevig is.
- Intussen meng je de zoetstof, slagroom en roomkaas door elkaar tot het een geheel begint te vormen. Daarna smeer je het uit over de cake en rol je deze, met wat bakpapier om je handen schoon te houden, op tot een goede cake rol.
- Decoreer de cake eventueel met wat slagroom toefjes of vers fruit. Geniet ervan!
De voedingswaarden
Aantal porties: 8 plakken
Calorieën per portie: 325
Koolhydraten: 7 gram
Vetten: 30 gram
Eiwitten: 8 gram
Veelgestelde vragen
- Hoelang kan ik de cake bewaren? Je kan de cake tot 3 dagen in een afgesloten container bewaren. Ik raad je niet aan om de cake in te vriezen, want dan houdt het teveel vocht vast.
- Welke zoetstof heb ik nodig? Zelf gebruik ik veel Sukrin, maar je kan ook Steviala gebruiken of een ander merk. Zolang er maar weinig tot geen koolhydraten in zitten is het helemaal prima!
Tips voor het maken van de cake rol
TIP 1: Hoe rol je het goed op?
Een cake rol oprollen is misschien wel het moeilijkste gedeelte van het gehele recept. Het beste dat ik je kan aanraden is om de cake, wanneer deze nog een beetje warm is (niet direct uit de oven!) al rustig op te rollen zonder vulling erin. Zo raakt de cake gewend aan de vorm en breekt het minder snel wanneer het koel is. Het kostte mij ook wat oefening, dus geen zorgen als het de eerste keer niet helemaal lukt.
Bonus tip 1: Als je het nog mooier wil maken, kan je het bruine gedeelte van de cake proberen los te snijden. Zo krijg je een mooie effen kleur.
TIP 2: Andere smaken
Je kan ook een rol maken met andere smaken of kleuren. Gebruik hiervoor simpelweg een andere kleurstof en voeg een extra smaakstof toe naast vanille (of in de plaats daarvan). Je kan dan bijvoorbeeld een hele lekkere aardbeien rol of sinaasappel rol maken.
TIP 3: Stijve vulling
Je kan de vulling ook steviger maken door de slagroom eerst apart op te kloppen en deze daarna door de roomkaas (op kamertemperatuur) te roeren. Zo blijft de vulling stijf en blijft het beter zitten. Smeer deze pas op de cake wanneer die bijna helemaal op kamertemperatuur is. Anders smelt de vulling.
Geen zin in een cake rol? Probeer dan dit andere gebak eens! De lekkerste bosbessentaart
Ik wil ‘m op mijn Pinterest zetten maar die link pakt die niet. Als ik op Pinterest ga zoeken kan ik hem nergens vinden 🙁
Hoi Kitty,
Wat apart dat het niet lukt! Via welk apparaat probeert u het te delen op Pinterest? Ik merkte dat het via Google chrome op mijn laptop wel lukt, dus mogelijk heeft het daar iets mee te maken. Ik heb hier in ieder geval de link naar de pin, mogelijk lukt het op deze manier: https://pin.it/2NJTOjd
Groetjes, Rozemarijn (Team BGreat)
Ik heb deze gemaakt. Smaakte erg goed. Maar nu heb ik hem anders gemaakt. Met 3 kleuren ,boven op elkaar en niet als rol. Met slagroom en wat rode vruchten er tussen. Smaakt goed. Maar zou hij echt niet in de vriezer kunnen??. Hij is een beetje groot namelijk😀
Dat klinkt erg lekker! Het zal wel mogelijk zijn om de cake in de vriezer te bewaren, maar de structuur van de rol kan veel vocht opnemen waardoor deze na het ontdooien erg vochtig/zacht zal zijn. Omdat niet iedereen dat lekker vindt, heb ik het afgeraden om de cake in te vriezen. Maar je mag het natuurlijk zeker proberen! Wie weet valt het toch mee 🙂