droge huid

Droge huid: Deze tips zijn makkelijk en werken direct!

Laatste update: 4 mei, 2020 | Geen reacties

Iedereen heeft er wel eens last van: een droge huid. Soms jeukt het een beetje, soms voelt het ruw aan en andere keren heb je last van kleine schilfertjes. In veel gevallen is een droge huid tijdelijk en makkelijk te verhelpen. Toch kunnen er in sommige gevallen serieuzere oorzaken onder liggen. Wat de oorzaken van een droge huid zijn en wat je ertegen kan doen, lees je hier!

Wat is een Droge Huid?

TIP:
Wil je graag de beste crème voor een gevoelige droge huid? Deze heb je nodig

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Het is flexibel, zacht, en essentieel voor de bescherming van de rest van je lichaam. Een droge huid voelt vaak ruw aan en kan soms zelfs een beetje rood/roze lijken. De meest voorkomende symptomen van een rode huid zijn jeuk, schilfers, rode of roze plekken, maar ook een trekkend of schraal gevoel en scheurtjes in de huid. Soms kunnen deze scheurtjes licht gaan bloeden.

Een droge huid op zich is geen groot probleem, maar het kan wel leiden tot eczeem wat een vervelendere huidaandoening is.

Oorzaken en Oplossingen van een Droge Huid

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor het hebben van een droge huid. Sommige zijn onschuldiger dan anderen. Welke oorzaken dit kunnen zijn, kan je hier vinden.

Lang en warm douchen

Je huid bevat een klein vetlaagje dat je huid beschermd tegen schade, bacteriën en nog veel meer. Wanneer je doucht, zorgt de combinatie van zeep en heet water ervoor dat je deze vetlaag van je huid af wast. Dit is op zich geen probleem, want je huid maakt vrij snel weer een nieuwe laag aan. Toch kan het voor een droog en schraal gevoel zorgen wanneer je net onder de douche vandaan komt.

Wat kan je doen?

Smeer jezelf goed in met een vette zalf of bodylotion na het douchen. Bij voorkeur een zonder kunstmatige geur- en kleurstoffen en zonder alcohol. Deze stoffen kunnen je huid namelijk nog verder uitdrogen. Een andere manier om een droge huid tegen te gaan is om kouder te douchen, al vinden veel mensen dit een minder aantrekkelijke optie[1].

Kortom:
Wanneer je warm doucht en zeep gebruikt, haal je de beschermende vetlaag van je huid af. Dit zorgt voor een droge en jeukende huid. Je kan het echter makkelijk oplossen door koud te douchen of om jezelf in te smeren met een vette crème.

Allergieën

Soms kan het voorkomen dat je allergisch bent voor een bepaalde stof of substantie waardoor je een droge en jeukende huid krijgt. Denk hierbij aan een wol allergie, of juist een allergie voor een bepaald type wasmiddel. Dit zijn allergieën die weinig impact hebben en ook weinig schade veroorzaken waardoor ze snel over het hoofd gezien worden. Wanneer je er echter last van hebt, kan het toch erg vervelend zijn.

Symptomen van een allergische reactie zijn rode, jeukende bultjes, schilferige huid, kleine blaasjes, en soms ook zelfs eczeem[2].

Wat kan je ertegen doen?

Wanneer je vermoed dat je last hebt van een allergische reactie, kan je het beste een tijd lang het kledingstuk of product vermijden. Wanneer je huid daarna hersteld, maar weer begint te jeuken wanneer je het product weer gebruikt, kan je vaststellen dat het inderdaad een allergie is.

Wanneer je dat eenmaal bevestigd hebt, weet je voor in de toekomst welke producten je wel of niet kan dragen en gebruiken.

Kortom:
Door een allergische reactie kan je ook last krijgen van een droge huid. Wanneer dit het geval is, helpt het om deze producten te vermijden en weer te proberen om te kijken of het invloed heeft op de gezondheid van je huid.

Weinig zonlicht/vitamine D

Ons lichaam gebruikt zonlicht om vitamine D aan te maken. Deze vitamine draagt bij aan ons immuunsysteem en de gezondheid van onze botten, tanden en spieren. Wanneer je te weinig zonlicht ziet, of wanneer je een tekort hebt aan vitamine D (al gaan deze twee vaak samen), dan kan je last krijgen van een jeukende huid. Dit begint bij je gezicht, waar je huid al snel droger aanvoelt. Misschien worden er wat meer fijne lijntjes zichtbaar en krijg je last van schilferende plekjes rondom je ogen en wenkbrauwen. Een droog en jeukend gezicht is niet fijn, gelukkig kan je er zelf wat aan doen[3].

TIP:
Vitamine D supplementen helpen direct bij een tekort aan vitamine D. Zie hier het beste supplement

Wat kan je doen?

Een tekort aan zonlicht en vitamine D is vrij makkelijk te verhelpen. Allereerst is het belangrijk dat je meer in natuurlijk licht terecht komt. De zon hoeft daarvoor niet eens hard te schijnen. Ga lekker in de tuin zitten, of op het balkon of maak een lange wandeling langs het strand. Daarnaast helpt het om gebruik te maken van vitamine D supplementen of een vitamine D crème die je op je gezicht kan aanbrengen.

Kortom:
Een tekort aan zonlicht/vitamine D kan een droge huid op je gezicht veroorzaken. Dit kan je echter makkelijk oplossen door meer in de buitenlucht te komen of door gebruik te maken van supplementen.

Andere Oorzaken

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijke oorzaken van het hebben van een droge huid. Deze kunnen voortkomen uit erfelijke belasting of juist door een bepaalde situatie.

  1. Te veel blootstelling aan de zon. Hoewel te weinig zonlicht niet goed is voor de gezondheid van je huid, is een langdurige blootstelling aan zonlicht ook niet gezond. Probeer hier een goede balans in te vinden.
  2. Roken. Roken heeft, naast veel andere negatieve effecten, ook invloed op je huid. Zo kan roken ervoor zorgen dat je huid uitdroogt.
  3. Hormonale oorzaken. Veranderingen aan je huid kunnen voorkomen wanneer je last hebt van hormonale oorzaken, zoals de menstruatie, maar ook de overgang of een medicijnbehandeling met veel hormonen.
  4. Stress. Mensen die veel stress ervaren, ervaren dit op zowel een mentale als een fysieke basis. Zo kan je huid jeuken of uitdrogen door een grote hoeveelheid stress.

Oplossingen

Gelukkig zijn er ook nog een grote hoeveelheid oplossingen die je kan proberen wanneer je last hebt van een droge of jeukende huid.

  • Veel water drinken. Water hydrateert en dat is één van de belangrijkste aspecten van een goede huidverzorging. Met een gezonde en gehydrateerde huid, heb je veel minder kans op een droge huid.
  • Eet gezond. Een vette burger op z’n tijd kan geen kwaad, maar probeer een juiste balans te vinden tussen eiwitten, vetten, koolhydraten en vitamines.
  • Ontspan. Relaxen heeft een goede invloed op onze mentale gesteldheid. Een goede nachtrust valt daar ook onder. Wanneer je mentale gesteldheid goed is, zal je ook aan je huid merken dat deze beter aan voelt.
  • Gebruik milde producten. Wanneer je een shampoo, douchegel of crème gebruikt, zorg dan dat dit speciaal voor de droge en/of gevoelige huid is. Deze crèmes zijn vaak mild van aard en brengen weinig tot geen schade aan aan de huid. Je zal snel merken dat je huid een stuk zachter en gezonder aanvoelt.

Conclusie

Het hebben van een droge huid is helemaal niet zo’n groot gezondheidsprobleem. Het kan echter wel zeer vervelend zijn wanneer je hier last van hebt. Gelukkig zijn de oorzaken van een droge huid vaak makkelijk te identificeren en kan je daar ook snelle en efficiënte oplossingen voor bij vinden. De volgende artikelen die ik heb geschreven, help je nog sneller bij het vinden van een oplossing. Lees daarom ook de beste nachtcrème van het jaar en welk crème het beste werkt tegen wallen en littekens.

TIP:
Wil je graag de beste crème voor een gevoelige droge huid? Deze heb je nodig

Bronnen en onderzoek:

[1] https://www.medicalnewstoday.com/articles/326974#causes
[2] https://acaai.org/allergies/types/skin-allergies
[3] https://www.redonline.co.uk/health-self/self/a25331401/the-5-skin-signs-that-mean-youre-lacking-vitamin-d/

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 4 mei, 2020

Auteur

Timo

Tags

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Volg BGreat op social media:

© 2016 - 2021 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies