Gehaktballetjes in tomatensaus
Laatste update: 11 september, 2021 | 2 reacties
Ik heb echt in geen tijden meer gehaktballen gegeten, wat zonde is, want ze zijn altijd erg lekker en passen bij veel verschillende maaltijden. Daarom maak ik vandaag deze heerlijke gehaktballetjes in tomatensaus. Ze zijn helemaal koolhydraatarm, makkelijk klaar te maken en nog eiwitrijk ook! Geniet ervan!
- Bijgerecht
- Bereidingstijd: 50 minuten
- Aantal porties: 6
- Koolhydraten per portie: 9,3 gram
TIP van Timo
Wil je graag 2 kg per week afvallen met vooral lekker eten dat snel klaar is? Hier staat het voor je klaar >
Ingrediënten voor de gehaktballetjes in tomatensaus
- 500 gram mager rundergehakt
- 1 groot ei
- 15 gram amandelmeel
- 70 ml room
- 25 g Parmezaan (geraspt)
- 2 tenen knoflook (geperst)
- 60 gram ui (fijngesneden)
- 3 el verse peterselie (fijngesneden)
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 750 ml tomatensaus
- Zout en peper naar smaak
- Peterselie ter garnering
De bereidingswijze
- Allereerst doe je het gehakt, het ei, de room, Parmezaan, amandelmeel, peterselie, ui, knoflook en Italiaanse kruiden samen in een kom en kneed je het tot een deeg.
- Rol daarna ongeveer 12 balletjes uit het mengsel en leg deze op een schoon bord.
- Dek het bord af en zet deze zo’n 20 minuten in de koelkast, zodat de gehaktballetjes kunnen opstijven en koelen.
- Vervolgens verwarm je de oven voor op 200 graden en bak de balletjes hierin voor zo’n 15 tot 20 minuten.
- Daarna leg je de gehaktballetjes in een redelijk diepe pan en schenk je de tomatensaus hier overheen. Bak alles op middelhoog vuur tot de tomatensaus goed heet is en deels in de balletjes is getrokken.
- Serveer met extra peterselie. Geniet van de gehaktballetjes in tomatensaus!
De voedingswaarden
Aantal porties: 6
Calorieën per portie: 258
Koolhydraten: 9,3 gram
Vetten: 16,8 gram
Eiwitten: 20,2 gram
Veelgestelde vragen
- Kan ik de balletjes ook in de pan bakken? Dat kan zeker. Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan en bak hierin de balletjes op middelhoog vuur tot ze gaar zijn. Keer ze regelmatig om zodat ze aan allebei de kanten bruin worden. Na het bakken kan je direct de tomatensaus in de pan schenken.
- Kan ik de gehaktballetjes ook bewaren? Je kan de gehaktballen zowel rauw als gebakken tot 2 á 3 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Je kan de balletjes ook in de vriezer bewaren voor een maand.
- Ik wil graag meer balletjes, kan dat? Je kan de hoeveelheden van het gerecht aanpassen om meer balletjes per persoon te krijgen. Je kan er ook voor kiezen om meer of minder balletjes te rollen van hetzelfde deeg om zo de hoeveelheid naar je eigen smaak aan te passen.
Tips voor in de keuken
TIP 1: Maak ze lekker pittig
Houd je ook zo van pittig? Meng dan een theelepel chilivlokken door het gehaktmengsel heen. Ben je heel “daring”? Dan kan je ook een halve theelepel habanero peper er doorheen mengen. Let op, deze is ontzettend pittig!
TIP 2: Bedek ze met kaas
Wil je een iets vullendere maaltijd ervan maken? Bedek dan de balletjes en tomatensaus met wat geraspte kaas en laat deze smelten. Zo krijg je een heel romig en vullend gerecht.
Serveertip: Serveer de gehaktballetjes in tomatensaus samen met een lekkere koolhydraatarme pasta, soep of salade. Ze vormen een prima bijgerecht voor vrijwel alle maaltijd. Geniet ervan!
Geen inspiratie voor een hoofdgerecht? Probeer deze eens uit! Courgette pasta uit één pan | Lekker makkelijk!
PS: Dit zijn mijn allerbeste weekmenu’s tegen buikvet en slechts tijdelijk beschikbaar
Dit ziet eerer t werkelijk heerlijk uit. Wat mag je hier bij eten, voor het diner.
Ik hoor het héél graag.
Groet Angelique
Hoi Angelique,
Zelf vind ik een frisse salade hier erg lekker bij, maar je kan de gehaktballen ook goed combineren met een lekker gekruide bloemkoolrijst of wat gewokte groenten. Geniet ervan!