Gevulde courgette koolhydraatarm
Laatste update: 1 april, 2022 | Geen reacties
Ze zeggen toch altijd “Kip, het meest veelzijdige stukje vlees”? Nou, courgette is de meest veelzijdige groente! Je kan er echt van alles mee maken en het past ook overal bij, wat je ook bedenkt. Vanavond eet ik daarom deze lekkere gevulde courgette koolhydraatarm met lekkere worst erin. Courgette is sowieso een topper binnen het koolhydraatarme dieet omdat het vrij weinig koolhydraten bevat, maar wel veel vitamines. Je krijgt dus meer dan genoeg goede voedingsstoffen binnen, maar dan zonder de koolhydraten. Ben je al benieuwd? Lees dan snel verder!
- Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 50 minuten
- Aantal porties: 4
- Koolhydraten per portie: 16 gram
TIP:
Wil je graag afvallen en meer energie? Gebruik hiervoor mijn overheerlijke weekmenu’s! > Direct ontvangen
Ingrediënten voor de gevulde courgette koolhydraatarm
- 4 middelgrote courgettes
- 450 gram Italiaanse worstjes
- 1 ui, fijngesneden
- 3 tenen knoflook, geperst
- 500 ml pastasaus (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 1 el verse peterselie, fijngesneden
- 65 gram geraspte mozzarella
- 3 el olijfolie
- Peper en zout naar smaak
De bereidingswijze
- Allereerst verwarm je de oven voor op 200 graden waarna je een ovenschotel invet met een beetje olie of boter.
- Snijd de stam en het kontje van de courgettes af en snijd ze dan door de helft over de lengte. Gebruik daarna een lepel om voorzichtig het vruchtvlees uit de courgette te scheppen. Zorg ervoor dat je geen gaten in de bodem maakt!
- Leg vervolgens de courgettes in de ovenschotel, besprenkel ze met de Italiaanse kruiden, peper en zout en zet opzij.
- Intussen verhit je wat olie in een pan en bak je hierin de worstjes en breek ze in stukjes met je spatel. Daarna doe je de ui erbij en bak je deze mee voor ongeveer 4 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 30 seconden door.
- Schenk dan de pastasaus bij de worst en breng het aan de kook. Zet daarna het vuur op laag en laat het 5 minuten doorkoken. Je kan nu ook het vruchtvlees van de courgettes in stukjes snijden en erdoorheen roeren.
- Roer alles nogmaals goed door elkaar en schep dan het mengsel in de courgettes tot ze goed vol zitten of tot het mengsel op is. Besprenkel de courgettes dan met de geraspte kaas en zet ze zo’n 25 minuten in de oven.
- Bak de courgettes tot ze zacht zijn en serveer met de fijngesneden peterselie. Eet smakelijk!
De voedingswaarden
Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 345
Koolhydraten: 16 gram
Vetten: 23 gram
Eiwitten: 25 gram
Veelgestelde vragen
- Ik vind de courgettes te hard, wat nu? Je kan de courgettes van tevoren kort koken of in de oven bakken om ze alvast wat zachter te krijgen. Daarna vervolg je het recept zoals staat beschreven.
- Hoelang kan ik de courgettes bewaren? Je kan ze tot 3 dagen in de koelkast bewaren, maar je kan ze helaas niet invriezen.
Tips voor het maken van de gevulde courgette koolhydraatarm
TIP 1: Maak het vegetarisch
Je kan dit gerecht makkelijk vegetarisch maken door de worstjes te vervangen door een vegetarisch alternatief. Kan je geen vega worstjes vinden? Dan is vegetarisch gehakt ook een prima optie, en nog lekker ook!
TIP 2: Geef het wat meer pit
Je kan je maaltijd net wat meer pit geven door er lekker wat chilivlokken aan toe te voegen. Ook kan je een chilipeper fijnsnijden en mengen door de pastasaus en worst wanneer je deze samenvoegt.
TIP 3: Maak je eigen pastasaus
Voor dit recept kan je gewoon elke kant-en-klare pot pastasaus gebruiken, maar je kan het natuurlijk ook zelf maken. Hiervoor heb je een basis van ui en tomaten passata nodig. Verder kan je daar nog groenten aan toevoegen zoals champignons, bleekselderij, winterpeen en verse tomaat. Ook mogen de kruiden niet ontbreken! Gebruik wat basilicum, oregano en tijm voor een echt Italiaanse smaak.
Liever een ander courgette recept? Probeer deze courgette rolletjes eens! Courgette rolletjes met ricotta